Covid-19 test
Läkare som håller i ett COVID-19 test.

Covid-19 test

PCR-test och antigentest är test som kan visa pågående covid-19-infektion. Ett antikroppstest visar om du har haft covid-19.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder covid-19 test där det passar dig.

Snabba fakta om Covid-19 test

Viktiga länkar
Om covid-19 och testning

Det finns olika typer av tester för covid-19. Antigentest (snabbtest) och PCR-test kan visa pågående covid-19-infektion och antikroppstest kan påvisa antikroppar mot viruset som orsakar covid-19.

  Läs mer.

Om covid-19 och testning

Covid-19 (corona) är en infektionssjukdom som orsakas av viruset SARS-CoV-2. Covid-19 påminner oftast om influensa med feber och hosta, men en rad olika symtom kan förekomma.  

Vem behöver lämna prov för covid-19?

Sedan den 1 april 2022 rekommenderas alla med symtom som skulle kunna vara covid-19 att stanna hemma tills man är frisk. Om du blir sjuk eller får luftvägssymtom bör du därför stanna hemma oavsett om du är vaccinerad mot covid-19 eller inte. Det gäller såväl vuxna som barn. De allra flesta får lindriga symtom men en del kan bli mer allvarligt sjuka med andningsbesvär och behov av sjukhusvård. Därför utförs provtagning och smittspårning inom vård och omsorg där det finns personer som riskerar svårare sjukdom. Du behöver till exempel lämna prov om du har hemtjänst eller bor på äldreboende. Även personal inom vård och omsorg, inklusive personal inom LSS, som har stor risk att föra smittan vidare behöver testa sig vid misstänkta symtom. 

Olika typer av tester för covid-19

Det finns olika typer av tester för covid-19. Snabbtest, som även kallas antigentest och PCR-test är prov som snabbt kan visa om du har en pågående infektion med covid-19.

  • Antigentest – är ett slags snabbtest och den snabbaste varianten att testa sig för covid-19. Antigentest kan till exempel köpas på apotek. Men antigentester är inte lika känsliga som PCR-teste, och är därför inte är lika tillförlitliga. Snabbtester fångar de mest smittsamma, men inte alla som potentiellt kan smitta. 
  • PCR-test – står för “Polymerase Chain Reaction” och användas för att visa om det finns coronavirus (SARS-CoV-2) i kroppen. Testet visar om det finns arvsmassa från viruset som orsakar infektionen. PCR-test ses som en tillförlitlig metod. 

Det finns också något som heter antikroppstest. Ett antikroppstest används för att påvisa om en person har haft covid-19 och därmed utvecklat antikroppar. Antikroppar ger i regel ett skydd mot att du åter blir sjuk i covid-19 under den närmaste tiden. Men ett negativt antigentest kan inte utesluta smittsamhet, då testet inte kan konstatera en pågående infektion med covid-19. 

Hur går ett covid-19 test till?

Metod

Ett PCR-test tas med hjälp av en provtagningspinne som du gnuggar i svalget och i näsan. Därefter analyseras provet i ett laboratorium och det brukar ta några dagar att få provsvar. 

Antigentest tas oftast med en pinne i näsan och ibland i halsen. Du får provsvaret samma dag, ofta inom en halvtimme. Oftast får du utföra testet själv genom så kallad egenprovtagning, men ett antigentest kan även utföras av erfaren vårdpersonal som då för in bomullspinnen i din näsborre.

Antikroppstest tas genom blodprov i armen och testet kan visa om du har haft covid-19 och utvecklat antikroppar. Blodprovet skickas sedan för analys och provsvaret har du oftast inom några dagar. Väntetiden för provsvar kan variera från mottagning till mottagning.

Innan covid 19 test

När antigentest (även kallat hemtest eller snabbtest) används är det viktigt att följa bruksanvisningen noggrant, så att du tar provet på rätt sätt och läser av resultatet korrekt.

Efter covid-19 test

Ett använt självtest förpackar du i påse, knyter åt ordentligt och slänger i restavfallet hemma.

Vad kostar covid-19 test?

Om du hör till någon av grupperna som behöver provta sig för covid-19 kan du utföra ett PCR-test kostnadsfritt. Vissa vaccinmottagningar erbjuder PCR-test och reseintyg. Priset för detta kan variera beroende på mottagning, men brukar ligga på omkring 500 kronor.

Snabbtest, som också kallas antigentest finns att köpas på apotek. Priset kan varierar mellan märken. Vanligtvis kostar ett test cirka 30 kronor på ett apotek.

Priset för ett antikroppstest brukar ligga på cirka 300–750 kronor.

Fördelar med covid-19 test

  • Antigentest och PCR-test kan visa pågående covid-19-infektion och antikroppstest kan påvisa antikroppar mot viruset som orsakar covid-19. 
  • PCR-testet är den mest tillförlitliga metoden för att konstatera coronavirusinfektion. 
  • Antigentest ger ett resultat inom 30 minuter och passar dig som behöver ett snabbt testsvar. 
  • Du kan köpa antigentest själv på apotek om du vill.

Nackdelar med covid-19 test

  • Ett covid-19 PCR-test visar inte om du har antikroppar sedan tidigare.
  • Många snabbtest för covid-19 visar falskt negativt resultat.

Var kan man göra PCR-test?

Publicerad:
24 augusti 2023 kl 15:26
Uppdaterad:
13 september 2023 kl 10:15
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!