Apkoppor
En bild på ett par fötter från en person som drabbats av apkoppor.

Apkoppor

Apkoppor, eller monkeypox/mpox, är en sjukdom som ger symtom som exempelvis vätskefyllda blåsor, sår och utslag på huden. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med apkoppor på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås

Snabba fakta om Apkoppor

Viktiga länkar

Sjukdomsinformation om apkoppor (Folkhälsomyndigheten)

Viktiga telefonnummer

1177 – rådgivning till dig som har symtom på apkoppor

Vad är apkoppor?

Apkoppor är en sjukdom som kan överföras från djur, men man har också sett en ökad smittspridning mellan människor. Läs mer.

Vad är apkoppor?

Apkoppor, mpox, eller monkeypox som det heter på engelska, är en sjukdom som kan överföras från djur till människor. Sjukdomen beror på ett virus och ger framförallt besvär med vätskefyllda blåsor på huden, så kallade koppor.

Apkoppor är inte en ny sjukdom, men man har på sistone sett en ökad smittspridning bland människor, och apkoppor finns i Sverige. Kunskapen om mpox och hur det sprids är inte kartlagt, men man bedömer att viruset sprids genom nära kroppskontakt.

Apkoppor - symtom

Apkoppor ger framför allt besvär på den delen av huden som haft kontakt med viruset, vanligen runt könsorganet, ändtarmsöppningen eller munnen. Vanliga symtom för apkoppor är

  • vätskefyllda blåsor som ibland kliar och gör ont
  • utslag
  • sår
  • sjukdomskänsla med feber och muskelvärk
  • svullna lymfkörtlar.

Hos vissa som drabbas av apkoppor sprids utslagen och blåsorna till andra delar av kroppen som till exempel händer, armar och fötter. Symtomen för apkoppor är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.

Hur ser apkoppor ut?

Monkeypox kan se ut som finnar eller vätskefyllda blåsor.

Hur smittar apkoppor?

I dagsläget är kunskapen om hur apkoppor sprids inte fullständig. Det man kunnat identifiera som en smittväg är kontakt med infekterade djur, men man har nu också sett en ökad smittspridning mellan människor.

Man bedömer att monkeypox sannolikt smittar via luftvägar och genom små skador på huden, samt via slemhinnor. För att smittas av apkoppor behöver du vara väldigt nära en person som bär på viruset, som till exempel vid sex eller annan nära hudkontakt.

Ett mindre antal har blivit smittade med mpox via indirekt spridning, alltså via saker som en smittad person varit i kontakt med. Det kan vara till exempel sängkläder, handdukar eller sexleksaker.

Inkubationstiden för apkoppor

Tiden från det att du blivit smittad tills dess du är sjuk, alltså inkubationstiden, brukar vara mellan 6-13 dagar. Men i vissa fall har inkubationstiden för apkoppor sträckt sig till 21 dagar.

Hur undviker man mpox?

För att undvika smitta bör du undvika nära kontakt med personer som är smittade med apkoppor. Du bör också vara försiktig vid nya sexuella kontakter – det är inte säkert att kondom smittar mot apkoppor.

Hur behandlas apkoppor?

I dagsläget finns ingen behandling mot apkoppor. Det finns däremot olika läkemedel som verkar kunna lindra besvären hos de personer som blir allvarligt sjuka.

De allra flesta behöver ingen behandling alls mot apkoppor, utan besvären brukar gå över av sig självt efter cirka 2-4 veckor.

Finns det vaccin mot apkoppor?

Nej, det finns inget vaccin mot apkoppor i dagsläget. Men man bedömer att vaccin mot smittkoppor kan ge ett visst skydd mot viruset.

Om du tror att du kan ha fått apkoppor

Om du misstänker att du har fått apkoppor bör du ringa 1177 för rådgivning. De hjälper dig att bedöma dina symtom och vägleder dig var du ska söka vård. Du kan också ringa till vårdcentralen om du har symtom på apkoppor och få vidare hjälp.

Det är viktigt att du ringer vården eftersom alla fall av apkoppor måste anmälas till smittskyddsläkaren i din region samt till Folkhälsomyndigheten.

Hur testar man för apkoppor?

För att fastställa att det rör sig om apkoppor behöver du lämna ett PCR-prov. Provet tas av vårdpersonal och du behöver kontakta vården innan du besöker en mottagning.

Publicerad:
23 januari 2023 kl 11:32
Uppdaterad:
18 augusti 2023 kl 10:17
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!