Sjukgymnastik / fysioterapi
En sjukgymnast behandlar en persons ben

Sjukgymnastik / fysioterapi

I denna guide lär du dig allt om fysioterapi/sjukgymnastik – allt från vårdgivare och vad du kan få hjälp med till metod och pris.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder sjukgymnastik / fysioterapi där det passar dig.

Boka tid för sjukgymnastik / fysioterapi

The Clinic Malmö Nyhamnen
Fysioterapi
Inre Hamnen, Malmö
The Clinic Malmö Nyhamnen
Fysioterapi
Inre Hamnen, Malmö
The Clinic Malmö Kirseberg
Fysioterapi
Bulltofta, Malmö
Hela Kroppen City
Sjukgymnastik
Norrmalm, Stockholm
Agilokliniken Hagastaden
Fysioterapi / Sjukgymnastik
Norrmalm, Stockholm
Agilokliniken Södermalm
Sjukgymnastbehandling / Fysioterapi
Södermalm, Stockholm

Snabba fakta om Sjukgymnastik / fysioterapi

Pris

200-1000 kr

Längd

40-60 minuter

Vad gör en sjukgymnast/fysioterapeut?

En fysioterapeut hjälper alla människor – oavsett ålder och diagnos – att bli av med smärta från muskler och leder. Fysioterapeutens viktigaste uppgift är att visa kopplingen mellan hälsa och rörelse, och hur detta kan användas för att få god livskvalitet. Läs mer.

Vad gör en sjukgymnast/fysioterapeut?

Vanliga besvär som en fysioterapeut kan hjälpa till med är:

  • smärta i ryggen på grund av leder och muskler som inte används optimalt
  • värk och spänningar från axlar och nacke
  • stela och spända muskler.

När musklerna gör ont kan de bli korta, stela, svaga och även tappa sin stabiliserande funktion. Då behöver de tränas och byggas upp igen på rätt sätt – dels för att få tillbaka sin tidigare funktion och även för att förebygga smärta. Fysioterapeuter kan exempelvis hjälpa personer med psykiska eller fysiska funktionshinder, personer med psykosomatiska problem eller psykisk ohälsa och personer med skador eller sjukdomar som påverkar andningsorganen, nervsystemet eller rörelsesystemet.

Vad är skillnaden mellan en fysioterapeut och sjukgymnast?

Sedan januari år 2014 är fysioterapeut den nya, skyddade yrkestiteln för sjukgymnaster och får enbart användas av personer som fått legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Fysioterapeutens viktigaste uppgift i arbetet med människor är att visa kopplingen mellan hälsa och rörelse, och hur detta kan användas för att få god livskvalitet. Fysioterapeuter arbetar ofta i nära samarbete med andra yrkesgrupper som läkare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter för att ge klienten bästa möjliga chans till förbättring.

Vad kan fysioterapi innefatta?

Fysioterapi innebär att man förbereder, utreder och behandlar olika funktionsrubbningar och smärttillstånd i stödje- och rörelseorganen. Exempel på vad detta kan innebära följer nedan.

Rehabiliteringsträning

Rehabiliteringsträning är viktigt för att främja läkningsprocessen och bygga upp rörligheten på nytt efter en skada. Denna typ av träning anpassas alltid efter patientens besvär, och består oftast av allmän eller specifik konditions- eller styrketräning.

Råd om ergonomi

Fysioterapeuter har unik kunskap när det kommer till att skapa ett optimalt samspel mellan människa, arbete och arbetsmiljö. Med hjälp av en fysioterapeut kan du få råd om hur du kan öka säkerheten, effektiviteten och hälsan genom god ergonomi.

Fysikaliska hjälpmedel

Ibland används olika fysikaliska hjälpmedel som komplement vid behandlingen. Exempelvis TENS, som är en form av värmebehandling där man använder svag ström för att tillfälligt lindra kraftig smärta från muskler eller leder.

Muskeltöjning

Fysioterapeuter kan använda sig av muskeltöjning – eller stretching som det ofta kallas – för att minska muskelspänningar hos en patient och på så vis normalisera funktion och rörlighet.

Mobilisering

Mobilisering innebär att fysioterapeuten töjer en stel och smärtsam led. Detta kan påverka stelheten, minska smärtan och öka ledens rörlighet.

Traktion

Det kallas traktion när en fysioterapeut drar isär och på så vis avlastar en smärtande och stel led. Traktion kan exempelvis göras i nacken, axeln, höften eller ryggen.

Manipulationsbehandling

Manipulationsbehandling kallas en behandlingsmetod där fysioterapeuten för en led till ett läge där dess ytor lättast kan skiljas genom ett snabbt tryckt. Detta kan reducera smärta och hjälpa musklerna att slappna av.

Massage

Massage förekommer ibland inom fysioterapi. En fysioterapeut kan massera senor, bindväv och muskler för att hjälpa ömmande och spända muskler att slappna av. Du kan läsa mer i vår guide om massage.

Triggerpunktsbehandling

En fysioterapeut kan använda sig av akupunktur för att reducera lokal smärta och smärtutstrålning i leder och muskler. Då placeras tunna nålar på så kallade triggerpunkter i de områden där du har ont. Efter cirka fem behandlingar brukar behandlingen ge positiv effekt. Ibland ges triggerpunktsbehandling enbart med händerna – det vill säga att fysioterapeuten trycker med fingrarna på de ömma punkterna.

Så går fysioterapi till

De allra flesta fysioterapeuter arbetar inom kommun och region vid hälso- och sjukvården. Fysioterapeuter kan även arbeta inom företagshälsovård, friskvård, idrottsrörelsen, på privata mottagningar och som egna företagare.

Hur bokar man tid hos sjukgymnast/fysioterapeut?

Du kan få remiss av läkare för att få träffa en fysioterapeut, men det är inte nödvändigt. Det är alltså möjligt att själv ringa och boka tid så fort du upplever besvär från muskler eller leder.

Metod

Vid ett första besök undersöker fysioterapeuten dina rörelser, musklernas styrka och ledernas funktion. Ibland undersöker fysioterapeuten dig även med händerna för att få en bättre uppfattning. Han eller hon kommer även ställa frågor kring eventuell smärta, din livsstil, tidigare besvär, eventuella sjukdomar och diagnoser, om du tar några läkemedel och hur du trivs i din vardag. Själva behandlingen baseras sedan på dina individuella symtom och den bedömning som fysioterapeutens undersökning lett fram till. Det är också vanligt att få ett särskilt utformat program med uppgifter som ska utföras hemma mellan besöken.

Hur många gånger går man till en sjukgymnast?

Varje session hos fysioterapeuten tar mellan 30 och 60 minuter. Hur många behandlingssessioner du behöver varierar dock kraftigt från person till person. Vissa skador och sjukdomar kräver upprepade behandlingar under en lång tidsperiod.

Innan fysioterapi

Det behövs inga särskilda förberedelser när du ska besöka en fysioterapeut. När du undersöks och behandlas behöver du ta av dig dina kläder, och därför kan det vara en god idé att välja underkläder som du inte känner dig obekväm i. Ibland behöver du istället ha träningskläder på dig, men det får du i så fall information om i förväg.

Efter fysioterapi

Det är inte ovanligt att du känner dig trött efter fysioterapi. Utöver det brukar man känna sig mindre stel och ha mindre ont. Ibland är man lite öm i musklerna efteråt, men det går oftast över inom ett par timmar. Om du har mer ont efter en behandling än innan är det viktigt att du meddelar detta till din fysioterapeut. På så vis kan fysioterapeuten anpassa träningen och behandlingen till rätt nivå.

Vad kostar ett besök hos sjukgymnast/fysioterapeut?

Vad fysioterapi har för pris är svårt att säga på rak arm eftersom det ser olika ut beroende på var du bor och vilken mottagning du vänder dig till. För besök hos sjukgymnast gäller i många fall frikort – besöken blir med andra ord gratis när du nått högkostnadsskyddets tak på 1 200 kronor. Om du däremot vänder dig till en privatklinik som inte är ansluten till hälso- och sjukvården i regionen kan priset hamna på upp emot 1 000 kronor per gång.

Fördelar med fysioterapi

  • Med hjälp av en fysioterapeut kan du få hjälp att minska smärta från muskler och leder, och få hjälp att hitta styrka och rörlighet igen efter en skada.
  • På de flesta fysioterapimottagningar gäller högkostnadsskyddet.

Nackdelar med fysioterapi

  • I många fall krävs det många behandlingstillfällen med fysioterapeuten innan du märker av en förbättring.

Vem kan hjälpa dig med fysioterapi?

Kan fysioterapi utföras av nätläkare?

En nätläkare kan utföra fysioterapi.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:34
Uppdaterad:
14 september 2023 kl 14:34
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!