Hitta vård
Leende med missfärgade tänder

Missfärgade tänder

Missfärgade tänder innebär att man har fått en förändrad ton på tänderna.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med missfärgade tänder på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Missfärgade tänder

Viktiga länkar

Tandblekning (Vården.se)

Tandblekning hemma (Tandläkare.se)

Om missfärgade tänder

Missfärgade tänder är ett vanligt besvär. Det är vanligtvis inget farligt med att ha missfärgade tänder.

Om missfärgade tänder

Missfärgade tänder innebär att man har fått en förändrad ton på tänderna. Du kan uppleva att du har gula tänder, eller bruna tänder. Det är vanligt att ha missfärgningar på tänderna, men det är inget farligt. Det största problemet är det estetiska eftersom många upplever att det stör utseendet. Nyansen man har på sina tänder är främst genetiskt, vilket betyder att du föds med en viss färg på dina tänder. Sedan finns det faktorer som påverkar färgen och nyansen på tänderna.

Hur ser missfärgade tänder ut?

Det är ganska lätt att se om man har missfärgade tänder. Missfärgningen brukar täcka hela tänderna, och är gul och brun i färgen. Om du är orolig att det beror på något annat, såsom frätskador bör du kontakta din tandläkare för en undersökning av tänderna.

Varför får man missfärgade tänder

Genetiken är en stor påverkande faktor när det kommer till nyansen på dina tänder. Som alla delar av kroppen påverkas tänderna av ditt DNA. Det betyder att tändernas färg, form och utseende är förutbestämt av dina gener.

På tänderna finns en emalj som är som ett slags skal som skyddar tänderna, och det är den som också påverkar vilken nyans tänderna får. Eftersom emaljen slits varje dag är det naturligt att tänderna blir missfärgade och gulare med tiden. Det beror på att emaljen inte kommer tillbaka när vi sliter på den. Därför är det viktigt att ta hand om tänderna och emaljen för att hålla tänderna friska och vita.

Det är inte bara ärftliga faktorer som bestämmer vilken nyans dina tänder har. Andra orsaker kan vara:

 • frätskador
 • nikotin och tobak
 • vissa specifika livsmedel och drycker.

Du kan också få missfärgade tänder av medicin. Till exempel kan antibiotika påverka dina tänder.

Vad får man gula tänder av?

Här är exempel på vanliga livsmedel och dryck som ger gulare tänder:

 • kaffe och te
 • rött och vitt vin
 • energidricka
 • olika bär såsom blåbär, hallon, björnbär och vinbär
 • tomater
 • curry
 • balsamvinäger.

Hur kan jag förebygga missfärgade tänder?

Det finns några saker som du själv kan göra för att minska risken för missfärgningar. Bland annat kan du:

 • försöka undvika den mat och dryck som kan orsaka missfärgade tänder
 • se till att ta hand om tänder med tandborstning och tandtråd morgon och kväll
 • gå till tandläkaren regelbundet.

Sedan kan du prova att använda speciell tandkräm som är till för att ljusa upp tänderna. Du bör dock se över vilken tandkräm du väljer då det finns tandkrämer med whitening effekt som kan slita på emaljen. Är du osäker kan du rådfråga din tandläkare.

Behandling av missfärgade tänder

Om din missfärgning sitter djupt i tänderna kan man inte få bort det med enbart hjälp av tandborste och tandkräm. Oftast behöver det behandlas med hjälp av tandblekning, antingen på en klinik eller med hemmablekning.

Du bör alltid kontakta din tandläkare innan du väljer att bleka tänderna. En del produkter är starka och kan skada både slemhinnor och emaljen. Den blekningen som används av tandvården skadar inte tänderna utan de tar bort missfärgningen på ett skonsamt sätt.

Om du planerar att bleka tänderna på egen hand bör du ha i åtanke att det finns viss tandblekning som kan ge frätskador. Det kan då ge motsatt effekt och göra tänderna ännu gulare än innan. Därför är det viktigt att du väljer en blekning som inte fräter på tänderna.

Vem kan hjälpa dig med missfärgade tänder?

Kan missfärgade tänder behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte hjälpa dig med missfärgade tänder. Det krävas en fysisk undersökning av dina tänder för att se om du behöver bleka tänderna eller om en tandkräm skulle hjälpa dig.

Publicerad:
25 augusti 2023 kl 14:08
Uppdaterad:
25 augusti 2023 kl 14:08
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!