Tandsmycke
En leende mun med ett tandsmycke på ena framtanden.

Tandsmycke

Tandsmycken som fästs på tänderna har blivit allt mer populära. Här kan du läsa mer om tandsmycken!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tandsmycke där det passar dig.

Vad är ett tandsmycke?

Ett tandsmycke är ett smycke som fästs på en eller flera tänder. Det finns idag olika färger och modeller. Läs mer.

Vad är ett tandsmycke?

Ett tandsmycke är ett smycke som fästs på en eller flera tänder. Idag finns det smycken som passar både vuxna och barn. Smyckena kommer i olika färger och material, vilket gör att det finns stora möjligheter att hitta något som passar just dig. Det finns tandsmycken i till exempel rött och vitt guld. Men det finns även smycken tillverkade av plast. Att sätta fast ett tandsmycke är både enkelt och snabbt, och du kan få hjälp med detta av en tandläkare eller tandhygienist. Du bör därmed inte försöka att montera det själv. Ett tandsmycke skadar inte tänderna och det går lätt att ta bort om så önskas.

Så går det till att skaffa ett tandsmycke

Det är antingen en tandläkare eller en tandhygienist som monterar tandsmycket. Oftast går det väldigt snabbt, runt 15-30 minuter och det gör heller inte ont. Behandlingen inleds med att tandläkaren eller tandhygienisten rengör och putsar den tand som tandsmycket ska monteras på. Därefter limmas smycket på tanden. 

Hos vissa tandläkarmottagningar kan du köpa själva tandsmycket på plats. Sortimentet kan skilja sig åt mellan olika kliniker. Andra tandvårdskliniker tillhandahåller endast montering och borttagning av tandsmycken. På internet finns det också ett stort utbud av tandsmycken som du enkelt kan beställa och sedan ta med till mottagningen. Tandläkaren eller tandhygienisten hjälper sig sedan att limma fast det. 

Innan montering av tandsmycke

För att sätta fast ett tandsmycke krävs ingen tandläkarundersökning. Tandsmycket kan i regel sättas på vilken tand som helst, förutsatt att tanden är i gott skick. Men många tandvårdskliniker rekommenderar ändå att man gör en undersökning hos tandläkare innan monteringen av tandsmycket. Om du är intresserad av ett tandsmycke kan du kontakta en tandläkare för en basundersökning.

Efter montering av tandsmycke

I början kan det vara lite ovant att ha ett smycke på tanden, men den känslan brukar gå över efter några dagar. Du behöver inte tänka på något särskilt efteråt. Däremot är det viktigt med att fortsätta upprätthålla god munhygien, genom att borsta tänderna regelbundet två gånger om dagen.

Hur länge håller ett tandsmycke?

Hur länge ett tandsmycke håller kan variera, beroende på material och smyckets kvalitet.  Ett tandsmycke kan ofta sitta kvar i flera år, om du vill. Oftast håller ett tandsmycke längre om det är av ett bra material, dyrare och har monterats på rätt sätt. Det händer ibland att smycket ramlar av, något som ofta är en följd av att smycket inte är monterat på rätt sätt. Det är viktigt att du söker sig till mottagningar med legitimerad vårdpersonal. 

Hur tar man bort ett tandsmycke? 

Om du inte längre vill ha ditt tandsmycke så kan du få hjälp med att ta bort smycket på en tandvårdsklinik. Smycket slipas enkelt bort, vilket både går fort och skonsamt. Du bör inte försöka att ta bort tandsmycket på egen hand.

Hur mycket kostar ett tandsmycke?

Kostnaden för ett tandsmycke beror till exempel på vilken tandläkare du går till, och om du har ett eget smycke eller planerar att köpa tandsmycket på kliniken. Sammanlagt brukar det landa runt 500-700 kronor. Endast fastsättning av tandsmycket brukar kosta cirka 400 kr och priset för tandsmycke kan variera på vilken modell och material som du väljer. Om du vill ta bort ett tandsmycke så brukar det kosta mellan 350-900 kronor. Ta kontakt med mottagningen för ett mer specifikt prisförslag.

Vad är fördelarna med tandsmycke?

  • Det finns idag många olika tandsmycken i olika färger/modeller/former som passar olika prisnivåer.
  • Att sätta fast ett tandsmycke är enkelt och går fort. 
  • Behandlingen gör inte någon skada på tänderna.

Vad är nackdelarna med tandsmycke?

  • Vissa personer kan uppleva obehag när de bär ett tandsmycke.
  • Tandsmycken av låg kvalitet kan ha en kortare hållbarhet vilket medför att smycket lossnar eller orsakar skador på tanden. Detta kan innebära extra kostnader för borttagning och återmontering.

Vem kan hjälpa dig med ett tandsmycke?

Publicerad:
19 maj 2023 kl 13:27
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 14:31
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!