Plack
En leende mun med plack på tänderna.

Plack

Plack kallas den bakteriebeläggning som bildas på tänder om dessa inte borstas dagligen.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med plack på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Plack

Viktiga länkar
Vad är plack?

Plack är en klibbig bakteriebeläggning som består av matrester, saliv och bakterier. Läs mer.

Vad är plack?

Plack är en klibbig bakteriebeläggning som består av matrester, saliv och bakterier. Plack på tänderna bildas naturligt i munnen, ofta i samband med måltider och efter att man borstat tänderna. Men om inte plack tas bort fortsätter den att växa, vilket kan medföra att placket förkalkas och tandsten bildas. När tandsten väl har bildats på dina tänder behöver du uppsöka en tandläkare eller tandhygienist för att ta bort det, då tandsten inte kan tas bort på egen hand. Du kan läsa mer om detta i vår guide om tandstensborttagning. Du kan däremot ta bort plack själv, genom regelbunden tandborstning.

Plack som får sitta kvar på tänderna kan även leda till skador på emaljen och kariesbildning. Bakterierna i placket bildar syra då vi äter socker, vilket kan orsaka hål i tänderna (karies). Tandplack kan också irritera tandköttet och orsaka tandköttsinflammation, som också kallas gingivit.

Hur ser plack ut?

Plack är ett klibbigt lager av bakterier som känns igen av sin mjuka konsistens. Plack kan antingen vara färglös eller svagt gulfärgad. I början kan det vara svårt att se tandplack, eftersom den inte har någon färg, men om placken får växa på tandens yta desto synligare blir den, ofta längs tandköttskanten och mellan tänderna.

Varför får man plack på tänderna?

Tandplack drabbar många människor, då det bildas naturligt i munnen, till exempel i samband med måltider, då bakterier i kombination med mat och saliv bildar en hinna på tandytan. Bildandet av plack främjas också av sockerhaltiga livsmedel och drycker. Plack uppstår ofta runt tandköttet och mellan tänderna, eftersom bakterier lätt samlas där. 

Vad kan man göra för att förebygga plack?

Det viktigaste för att förebygga plack är att ha en god munhälsa, genom att till exempel:

  • borsta tänderna varje dag med ​​en antibakteriell fluortandkräm, då minskar tandplackens chanser att sätta sig 
  • använda tandtråd
  • göra rent mellan tänderna, till exempel med hjälp av en mellanrumsborste
  • använda munskölj med fluor, som ett komplement till tandborstningen
  • gå regelbundet på dina tandläkarundersökningar och kontrollera dina tänder.

Tandplack hinner både bildas och stelna på ett dygn, så därför är det viktigt med den dagliga tandrengöringen.

Hur får man bort plack?

Den mjuka placken behöver inte avlägsnas av en tandläkare, utan kan tas bort dagligen på egen hand. Det är först när placket förkalkas och blir tandsten som den måste skrapas bort av en tandläkare eller tandhygienist med särskilda verktyg. Då bör du boka tid för tandstensborttagning.

Vem kan hjälpa dig vid plack på tänderna?

Om du har problem med tandsten kan du få hjälp hos följande vårdgivare:

 

Publicerad:
23 maj 2023 kl 08:55
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 16:01
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

Allas

DR SMILE

GUM

Steg för Hälsa 

Mat och Munhälsa skriven av Västra Götalandsregionen (PDF)