Graviditetsdiabetes
En gravid kvinna med uppknäppta byxor håller om sin mage.

Graviditetsdiabetes

Graviddiabetes kan drabba den som är gravid, men försvinner för det mesta när barnet har fötts.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med graviditetsdiabetes på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Graviditetsdiabetes

Viktiga länkar

Graviditetsdiabetes (Sahlgrenska Universitetssjukhuset)

Om graviditetsdiabetes

När du är gravid behöver kroppen mer insulin. Blodsockervärdet kan bli för högt om insulinet inte räcker till. Det är då du kan få graviditetsdiabetes. Läs mer.

Om graviditetsdiabetes

Insulin är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. När du är gravid behöver kroppen mer insulin. Blodsockervärdet kan bli för högt om insulinet inte räcker till. Det är då du kan få graviditetsdiabetes. Efter din förlossning blir ditt blodsockervärde vanligtvis vanligt igen.

Diabetes är ett samlingsnamn för de sjukdomar som ger högt blodsockervärde. Du kan läsa mer om diabetes i vår guide.

Varför är inte förhöjt blodsocker bra för fostret?

Om du har förhöjda blodsockernivåer i blodet leder detta till ökade blodsockernivåer även hos fostret. Detta eftersom glukos transporteras över till fostret via moderkakan. Fostret svarar med att öka sin egna insulinproduktion för att kunna ta hand om den ökade mängden glukos. Det här leder till att fostret ökar i vikt och blir stor vilket kan leda till att barnet kan skadas under förlossningen.

Symtom på graviditetsdiabetes

Vanligtvis märker du inte av att du har förhöjda blodsockervärden eftersom det ger relativt lindriga symtom. De förhöjda blodsockervärdena upptäcks oftast vid undersökningarna hos barnmorskan. Du kan få följande symtom:

  • kissar ofta och stora mängder
  • törstig
  • trött.

Orsak till graviditetsdiabetes

Hormonet insulin produceras i bukspottkörteln och är det som sänker blodsockerhalten i blodet. Producerar man inte tillräckligt med insulin utvecklar du diabetes.

Under en graviditet uppstår en minskad känslighet för insulin som framför allt är orsakad av hormoner som bildas i moderkakan. Detta innebär att bukspottkörteln måste öka sin insulinproduktion för att kompensera för det ökande behovet av insulin. Klarar inte bukspottkörteln av att öka insulinproduktionen så stiger blodsockret och man utvecklar graviditetsdiabetes.

Egenvård vid graviditetsdiabetes

Det bästa sättet att minska risken för graviditetsdiabetes är att vara fysisk aktiv och inte gå upp alltför mycket i vikt. Då minskar dessutom risken för typ 2-diabetes efter förlossningen.

Du bör också äta regelbundet och försöka fördela måltiderna jämnt över dagen.

Diagnos vid graviditetsdiabetes

När du är gravid besöker du en barnmorska regelbundet. Ditt blodsockervärde kommer kontrolleras flera gånger under graviditeten. Du får lämna ett blodprov som heter P-glukos. Provet tas med ett stick i fingret och visar vad du har för blodsockervärde. Du får lämna ett venöst blodprov om provet visar att du har högt blodsockervärde.

Du kan också genomgå en glukosbelastning. Den går till på följande sätt:

  1. du ska inte äta något åtta timmar innan undersökningen
  2. direkt när du kommer till undersökningen lämnar du ett blodprov
  3. du kommer dricka en sockerlösning som innehåller vatten och glukos
  4. du ska sedan vänta i två timmar utan att dricka eller äta något
  5. efter två timmar lämnar du ett nytt blodprov. Det provet visar vilket sockervärde du har.

Behandling vid graviditetsdiabetes

Vilken behandling du får beror på hur högt blodsockervärde du har. Ofta räcker det att äta mat som innehåller mindre socker och att vara fysiskt aktiv.

Du kan behöva behandling med läkemedel om bra mat och fysisk aktivitet inte räcker. Du kan då få läkemedlet metformin som tabletter eller sprutor med insulin. Det vanligaste är att få börja med metformin, som gör att kroppens känslighet för insulin ökar. Då behöver kroppen en mindre mängd insulin.

Du undersöks vanligtvis med ultraljud flera gånger under den sista delen av graviditeten om du har graviditetsdiabetes. Det är för att se att fostret växer som det ska. Besöken hos barnmorskan blir också fler.

Vem kan hjälpa dig vid graviditetsdiabetes?

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!