Celluliter
Närbild på två kvinnors ben med celluliter.

Celluliter

Celluliter är en vanlig hudåkomma som drabbar många, speciellt kvinnor. Dessa ojämnheter på huden uppkommer oftast på lår och rumpa. Här har vi sammanställt information om celluliter.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med celluliter på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Celluliter

Om rynkor
  • Omkring 80% av alla kvinnor får celluliter.
  • Celluliter kallas ibland “apelsinhud”. 
  • Vissa personer får mer celluliter än andra.
Viktiga länkar
Vad är celluliter?

Celluliter kännetecknas av att huden ser ojämn och gropig ut, exempelvis på magen, armarna, låren eller rumpan. Läs mer.

Vad är celluliter?

Celluliter består av underhudsfett som klumpar ihop sig under huden och känns igen som gropar i huden, framförallt på rumpa, mage, höft och ben hos kvinnor. Vid celluliter ser huden knölig eller ojämn ut, och beskrivs ibland som en keso- eller apelsinskalstruktur – därav namnet “apelsinhud” som ibland används för hudåkomman. Tillståndet är vanligast hos kvinnor efter puberteten, och celluliter blir vanligare med åldern och över tid. Även graviditet kan öka risken för celluliter. Celluliter är dock helt ofarliga, men många upplever celluliter som kosmetiskt störande och vill därför ta bort dem.

Varför får man celluliter?

Celluliter uppstår när fettceller under huden trycker mot bindväv, så att det bildas gropar i huden. Genetik, hormoner och livsstil är alla faktorer som kan spela in. Andra saker som kan påverka är

  • åldrande – huden förändras med tiden och minskad kollagenproduktion kan försvaga hudens elasticitet, vilket ökar risken för celluliter.
  • övervikt och brist på träning – kan också öka risken för att drabbas av celluliter.
  • kön – celluliter är generellt vanligare hos kvinnor, vilket beror på hur kvinnors fettfördelning ser ut på kroppen. Kvinnor har ofta mer fett på kroppsområden som lår, höfter och rumpa – där celluliter lättare syns och utvecklas.

Kan man ta bort celluliter på egen hand?

Det finns några saker du kan göra för att försöka minska synligheten av celluliter. Här listar vi några råd.

  • Var fysisk aktiv. Det går inte att träna bort celluliter. Men fysisk aktivitet ger fastare hud och spänstigare muskler, vilket kan göra att celluliter syns mindre.
  • Ät en hälsosam kost. En balanserad kost full av näring och antioxidanter kan bidra till att stötta hudens hälsa. Tänk också på att dricka mycket vatten. 
  • Smörj in kroppen. Att hålla huden mjuk genom att smörja in den med krämer kan göra att celluliterna blir mindre synliga.
  • Undvik rökning. Rökning kan medföra att celluliter syns mer, eftersom rökning påverkar hudens elasticitet negativt genom att försvaga kollagenet. Att sluta röka kan därför hjälpa lite.

Behandling av celluliter

Det finns idag olika behandlingar som syftar till att minska celluliternas synlighet. Nedan kan du läsa om några vanliga behandlingsmetoder.

  • LPG-behandling – en form av bindvävsmassage som blivit allt mer populär de senaste åren. Massagen utförs med hjälp av en maskin som med en vacuumsug masserar hela kroppen, vilket stimulerar vävnaden och dränerar kroppen på överflödig vätska samt ojämnheter. Detta gör att trycket mot huden minskar och så även celluliternas synlighet.

  • VelaShape – en icke-kirurgisk kroppsbehandling som används för att minska celluliter. Det är en metod som kombinerar djup massage och uppvärmning av hudområdet. Värmen gör att förbränningen i fettvävnaden ökar, vilket i sin tur medför att fettcellerna dräneras och minskar i storlek.

  • E-AWT och AWT – använder akustiska ljudvågor, ibland kombinerade med elektriska vågor, för att bryta ner fett, mjuka upp bindväv och förbättra blodcirkulationen, vilket kan minska celluliternas synlighet.

  • Carboxy Therapy – en behandling där man injicerar koldioxid med en mycket tunn nål under huden. Detta görs för att stimulera fettnedbrytning, cirkulation, syresättning och kollagenproduktion i området.

Dessa metoder syftar till att minska synligheten av celluliter, men resultaten kan variera och det är viktigt att konsultera en specialist ​​för råd om lämplig behandling, innan du väljer en metod. Här kan du läsa mer om hur en cellulitbehandling går till.

Vem kan hjälpa dig vid celluliter?

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!