Halsböld
En person som har en halsböld håller för sin hals

Halsböld

Halsböld är en följdsjukdom till halsfluss och innebär att det har bildats en böld fylld med var bakom halsmandeln.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med halsböld på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Halsböld

Viktiga länkar
Vad är halsböld?

Halsböld, eller peritonsillär abscess som det också kallas, innebär att det har samlats var intill halsmandlarna, eller tonsillerna. Läs mer.

Vad är halsböld?

Halsböld, eller peritonsillär abscess som det också kallas, innebär att det har samlats var intill halsmandlarna, eller tonsillerna. Bölden uppstår ofta i samband med halsfluss, orsakad av streptokocker och där infektionen spridit sig till vävnaden omkring halsmandlarna. I mer sällsynta fall kan scharlakansfeber orsaka bölden.

Besväret är för det mesta inte farligt, men det gör ofta mycket ont. Du kan också få svårt att du får svälja, tugga och gapa. Det finns behandling som kan lindra besvären. I de flesta fall är bölden så stor när den upptäcks att den först behöver tömmas på var.

Smittar halsböld?

Nej, du kan inte smitta någon annan med halsböld. Däremot är halsböld ofta en följd av halsfluss, en sjukdom som smittar genom direktkontakt med någon som är sjuk, luftburna droppar eller smittade föremål.

Symtom vid halsböld

En halsböld uppstår ofta i samband med en halsfluss där infektionen sprider sig till vävnaden omkring halsmandlarna. Här på Vården.se kan du läsa mer om halsfluss och de symtom som uppkommer på grund av sjukdomen. Oftast uppstår halsbölder bara på den ena sidan i halsen. Följande symptom är vanliga vid halsböld:

  • trötthet
  • svårigheter att gapa
  • svårigheter att andas
  • svårigheter att svälja
  • halssmärtor
  • talsvårigheter
  • dålig andedräkt
  • feber
  • nedsatt allmäntillstånd
  • andningsbesvär
  • värk i örat på den inflammerade sidan.

Varför får man halsböld?

Halsböld börjar ofta med en bakteriell halsfluss. Den vanligaste orsaken till bölden är därför streptokocker. I mer sällsynta fall kan scharlakansfeber orsaka bölden. Har du haft problem med halsböld tidigare finns det en större risk att drabbas igen.

Läs mer om halsfluss här!

Hur blir man av med halsböld?

En halsböld ska i regel alltid undersökas och behandlas av läkare. Men det finns några saker du kan göra själv för att lindra besvären, till exempel:

  • vila och drick mycket
  • välja flytande kost
  • välja kalla livsmedel som känns mildare mot halsen
  • ta smärtlindrande läkemedel mot halssmärtorna.

Behandling vid halsböld

Om bölden är liten kan det räcka med antibiotika i form av tabletter. I de flesta fall är bölden så stor när den upptäcks att den först behöver tömmas på var. Detta kan utföras av en rutinerad allmänläkare, men oftast måste utförs det av en öron näsa hals läkare. Därefter får du ofta behandling med antibiotika mot infektionen.

Vid återkommande halsbölder eller barn som har halsböld kan en operation bli aktuell. Operationen syftar till att ta bort halsmandlarna och på så sätt förebygga att nya infektioner uppstår.

Diagnos vid halsböld

Om du har symtom som tyder på halsböld bör du ta kontakt med vården. Diagnosen ställs efter fysisk undersökning och symptomutvärdering. Vid misstänkt halsböld blir du undersökt av en läkare som kommer att känna utanpå halsen och titta i svalget med hjälp av en lampa. Då kan läkaren se om halsmandlarna är röda och om det har utvecklats en halsböld. Om du har halsböld blir du ofta remitterad till en öron näsa hals läkare, som kan hjälpa till med både tömning av bölden och antibiotika.

Vem kan hjälpa dig vid halsböld?

Kan halsböld behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ofta ge råd och hjälpa dig med en första bedömning. Men halsböld kräver alltid en fysisk undersökning, därför kan du bli remitterad till vidare vård.

Publicerad:
24 augusti 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
24 augusti 2023 kl 14:48
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: