Svettbehandling
En person visar upp en svettig armhåla.

Svettbehandling

Hyperhidros, eller överdriven svettning som det också kallas, är ett tillstånd som kan medföra hinder i det vardagliga livet.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder svettbehandling där det passar dig.

Snabba fakta om Svettbehandling

Pris

Mellan 2 500 och 20 000 kronor.

Viktiga länkar
Vad är en svettbehandling?

En svettbehandling kan både reducera svettningarna och få flera kroppsområden torra. Läs mer.

Vad är en svettbehandling?

Att svettas är både normalt och nödvändigt. Det är kroppens sätt att reglera temperaturen. Hur mycket man svettas är väldigt individuellt. Vissa människor svettas bara lite, andra kan svettas upp till åtta liter om dagen. Hur mycket man svettas kan beror oftast på olika faktorer, såsom ålder, gener, koffeinintag och träning. Du kan läsa mer om detta i vår guide om svettningar.

Vissa människor har hyperhidros, eller överdriven svettning som det också kallas. Det är ett tillstånd som innebär att kroppen producerar för mycket svett. Hyperhidros kan vara besvärligt och kan medföra hinder i det vardagliga livet. Men tillståndet kan behandlas effektivt. En svettbehandling kan både reducera svettningarna och få flera kroppsområden torra.

Vem kan göra svettbehandling?

Om du upplever något av nedanstående, då kan en svettbehandling vara något för dig:

  • Din handsvett medför svårigheter för dig att hantera papper och annat i skolan eller på jobbet
  • Svettningarna medför hudskador eller andra infektioner
  • Du tycker att det är svårt att ta andra människor i hand
  • Du känner att du ofta luktar svett.

Men du bör inte genomföra en svettbehandling om du är gravid eller ammande. Om du har en neurologisk sjukdom, som till exempel myastenia gravis bör du inte heller göra en svettbehandling.

Metod

En svettbehandling innebär att man injicerar muskelavslappnande medel med hjälp av tunna nålar där det finns svettkörtlar i armhålan och/eller handflatan. Behandlingen tar runt 30 minuter. Det kan vara bra att komma lite tidigare, smärtlindrande salva och bedövning.

Innan svettbehandling

Inför din behandling är det viktig att undvika blodförtunnande läkemedel och att du inom behandlingsområdet är frisk, det vill säga att inga hudutslag finns. Behandlingen inleds oftast med en konsultation. Läkaren går då igenom hur behandlingen kommer att gå till, vilken effekt behandlingen har och vilka biverkningar som kan uppstå.

Efter svettbehandling

Efter behandling bör du undvika fysiska aktiviter som kan ge en höjd kroppstemperatur, exempelvis träning, bastubad eller varmt bad. Du bör även undvika massage över det behandlade området. Det är också vanligt att huden blir lite torr efter en svettbehandling. Detta brukar försvinna inom ett par veckor.

Effekten av behandlingen varar i genomsnitt 5-6 månader, men kan vara kvar ännu längre om behandlingen upprepas. Det finns även särskilda metoder som kan ge mer bestående resultat.

Vad kostar en svettbehandling?

Om du tror att du har hyperhidros kan du kontakta en vårdcentral. För att få svettbehandling till patientavgift behövs remiss, som utfärdas efter bedömning av läkare. Om du får remiss omfattas besöken av högkostnadsskyddet och du får då betala den vanliga patientavgiften.

Men svettbehandling, från ansikte och huvud täcks oftast inte av den offentliga vården. Då måste du bekosta hela behandlingen själv, om du inte har en privat sjukvårdsförsäkring eller via jobbet som kan täcka kostnaden för behandlingen. Priset för en svettbehandling kan variera beroende på vilken mottagning du går till och vilka eller vilket område som ska behandlas. En svettbehandling brukar kosta mellan 2 500 kr- 6 000 kr, i vissa fall kan priset uppgå till så mycket som cirka 20 000 kr beroende på vilken metod som används.

Fördelar med svettbehandling

  • En svettbehandling kan ge ökad livskvalitet och frihet.
  • Behandlingen kan både reducera svettningarna och få flera kroppsområden torra.

Nackdelar med svettbehandling

  • Svettbehandling kan vara kostsam.
  • Beroende på vilken metod du väljer kan du behöva upprepa behandlingen, för ett mer långvarigt resultat.

Vem kan hjälpa dig med svettbehandling?

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!