Tandställning / Tandreglering
Person med tandställning ler stort

Tandställning / Tandreglering

Tandställning används vid tandreglering en behandling som kan rätta till bettfel eller justera tänder som sitter för trångt.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tandställning / tandreglering där det passar dig.

Boka tid för tandställning / tandreglering

Tandea Södermalm
Konsultation inför tandställning / tandreglering
Södermalm, Stockholm
Tandea Södermalm
Konsultation inför tandställning / tandreglering
Södermalm, Stockholm
Tandea Södermalm
Konsultation inför tandställning / tandreglering
Södermalm, Stockholm
TandCity Malmö
Konsultation inför Invisalign
Gamla Staden, Malmö
TandCity Malmö
Konsultation inför Invisalign
Gamla Staden, Malmö
Tandea Södermalm
Konsultation inför tandställning / tandreglering
Södermalm, Stockholm

Snabba fakta om Tandställning / Tandreglering

Pris

27 000-65 000 kr

Om tandreglering med tandställning

Tandställning används för att korrigera bettfel, tändernas position eller deras utseende. Metoden kallas tandreglering, eller ortodonti. Läs mer.

Om tandreglering med tandställning

Tandreglering, som även kallas ortodonti, är en behandling som används för att justera tändernas position, räta ut sneda tänder och korrigera olika sorters bettavvikelser. Detta sker för det mesta med hjälp av en tandställning. Det är vanligt att barn behöver tandställning och bettavvikelser brukar oftast upptäckas av tandläkaren vid en vanlig undersökning. Även vuxna kan vara i behov av tandreglering med tandställning, för att korrigera bettfel eller tänder som vuxit fel.

De vanligaste bettavvikelserna som korrigeras med tandställning är underbett, överbett, djupt bett och korsbett.

  • Underbett är ett bettfel då underkäken är framskjuten, vilket innebär att  underkäkens tänder ligger framför överkäkens tänder.
  • Överbett är ett bettfel då överkäkens framtänder biter en bit framför underkäkens tänder.
  • Djupt bett är när underkäkens tänder biter upp i gommen.
  • Korsbett innebär att man biter snett. Med andra ord bitar sidopartierna av över- och underkäken inte ihop korrekt.

Tandreglering kan också utföras av rent estetiska skäl. Allt fler vuxna väljer att genomgå behandling med tandställning för att få en mer jämn och fin tandrad.

Metod för tandreglering

Tandreglering kan utföras av såväl allmäntandläkare som specialister inom ortodonti.

Man brukar säga att det finns två olika tandställningar: en avtagbar och en fast, som limmas på tänderna.

  • Den avtagbara tandställningen används ofta vid behandling av lättare bettavvikelser. Det kan exempelvis handla om att någon enstaka tand sitter fel. Många avtagbara tandställningar kan användas dygnet runt, bortsett från när man behöver borsta tänderna eller äta. Andra avtagbara modeller används på kvällen och natten. Den avtagbara tandställningen kan du själv sätta på och ta av.
  • Fast tandställning är den vanligaste metoden för tandreglering. Denna typ av tandställning är den som i folkmun kallas för “räls”. Med en fast tandställning kan man göra alla typer av tandförflyttningar. Den fasta tandställningen limmas fast på tändernas framsida och du kan inte ta av eller sätta på den själv. Den består av fästen i form av små metallplattor (brackets) och en metallbåge. Det finns också en variant av fast tandställning som fästs på tändernas baksida, vilket gör den mindre synlig.

Så går en tandreglering till

Den fasta tandställningen limmas fast på dina tänder av en tandläkare eller en specialist inom ortodonti. Det kan kännas lite obehagligt, men det gör inte ont. Du behöver därför ingen bedövning. Hur lång tid det tar att sätta in tandställningen beror på vilken modell som används, men tar oftast mellan 30 minuter och en timme.

Det finns även avtagbara tandställningar, som ett alternativ till rälsen. Dessa består oftast av plastskenor. Sedan några år tillbaka finns det en avtagbar tandställning med namnet Invisalign, som nästan är osynlig. Det innebär att tänderna flyttas med hjälp av avtagbara genomskinliga plastskenor. Dessa skenor byts ut under behandlingen, ofta varje vecka men detta kan variera beroende på individuella behov.

I vissa fall kan det bli aktuellt med en käkoperation i samband med tandregleringen. Detta kan vara fallet om till exempel din underkäke och överkäke vuxit fel i relation till varandra, vilket medför att tänderna inte passar bra ihop. I dessa fall får du oftast ha tandställning både före och efter operationen. För att utföra denna typ av operation måste käken ha vuxit färdigt.

I samband med tandregleringen kan det också hända att du behöver ta bort tänder, till exempel om tänderna sitter trångt. Detta görs för att det ska finnas plats för de övriga tänderna att flytta på sig och för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.

Innan tandregleringen

Behandlingen inleds ofta med en konsultation. Du får då träffa en tandläkare eller en specialist inom ortodonti för en första bedömning. I samband med detta får du även berätta om dina tankar och förväntningar kring behandlingen. Tandläkaren eller specialisten kommer att ge dig rådgivning, förslag på behandlingsalternativ och olika prisuppskattningar.

Du kommer också att få genomgå en noggrann undersökning. Tandläkaren eller specialisttandläkaren i ortodonti kommer då att undersöka ansiktet, bettet och käkarna. Det är också vanligt att man tar röntgenbilder av både tänder och käkar. Därefter görs ett avtryck av dina tänder med avtrycksmassa, eller så skannas bettet med en 3D-skanner. Utifrån detta tas tandställningen fram för att passa just dig.

Efter att tandställningen satts in

Det är vanligt att tänderna kan kännas ömma några dagar efter det att tandställningen satts på plats. Men detta brukar gå över efter ett tag.

Många tycker att det känns lite ovant att ha tandställning i början. Tandställningen känns stor och klumpig, och för vissa skaver den lite på läpparna eller tandköttet. För att lindra skavet kan man få ett speciellt vax av tandläkaren, som sätts fast på tandställningen som ett skyddande lager

Under den första tiden kan det vara bra att tänka på att äta lättuggad mat och dricka mycket kallt vatten. Vid behov kan du även använda receptfria läkemedel, för att lindra eventuell smärta som tandställningen medför. Du bör också tänka på att borsta dina tänder noggrant. Detta är viktigt för att undvika beläggningar och att mat fastnar i tandställningen eller mellan tänderna. På apoteket kan du köpa en mellanrumsborste som underlättar för rengöring mellan dina tänder.

Du kommer också att få gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren eller specialisttandläkaren, för att se att tandställningen fungerar korrekt. Tandställningen behöver även justeras med jämna mellanrum. Dessa besök brukar ta runt 30 minuter. Om du har en avtagbar tandställning behöver du med jämna mellanrum hämta ut nya skenor hos din tandläkare.

Det är viktigt att du snabbt tar kontakt med mottagningen där du får behandling om det skulle uppstå problem med tandställningen, till exempel om metallplattor lossnat. Detta för att se till att tänderna inte flyttar på sig och påverkar behandlingen negativt.

Hur länge har man tandställning?

Själva behandlingen kan ta olika lång tid beroende på dina individuella behov. Men tandreglering med fast tandställning brukar ta mellan ett och ett halvt år till två år. Om du använder en avtagbar, osynlig tandställning som Invisalign så brukar behandlingen ta 5–20 månader.

Vad händer efter att tandställningen tagits bort?

När behandlingen med fast tandställning är klar kommer du att få träffa tandläkaren eller specialisttandläkare i ortodonti som då tar bort tandställningen. Metallplattorna tas bort med ett instrument och limmet slipas bort, vilket kan kännas lite obehagligt. Om du känner ett starkt obehag inför detta kan du ta smärtstillande läkemedel innan besöket. Efter att man har tagit bort tandställningen är det viktigt att tänderna hålls kvar i det nya läget. För att undvika att tänderna flyttar på sig får man en retainer, vilket är en avtagbar plastskena eller tråd som man sätter fast på insidan av de främre tänderna.

Efter en avslutad behandling med den avtagbara tandställningen Invisalign kan det vara bra att använda stabiliseringstråd för att inte tänderna ska flytta på sig. Det är också vanligt att du blir kallad till årliga kontroller hos tandhygienist.

Vad kostar en tandställning?

Barn och ungdomar upp till 23 år kan få tandställning gratis, om specialisttandläkare i ortodonti anser att det finns ett särskilt behov av detta.

Vuxna får betala själva för tandställningen. Priset för tandreglering kan variera utifrån dina behov och vilken modell på tandställning som du använder. En behandling med traditionell tandställning kostar ofta mellan 27 000 och 41 000 kronor, för två käkar. En osynlig tandställning som fästs på tändernas baksida (Incognito) är oftast dyrare och genomsnittspriset är 59 000 kronor per käke.

En behandling med den avtagbara tandställningen Invisalign kostar vanligtvis mellan 29 000 och 65 000 kronor. Priset varierar beroende på vilka behov du har.

Det finns undantagsfall då du som vuxen kan få en del av tandregleringen betald av Försäkringskassan, inom ramen för det allmänna tandvårdsstödet. Detta förutsätter dock att du har mycket svåra problem,till exempel stora sammanbitningsproblem eller vävnadsskador.

Vad är fördelarna med tandställning?

  • Tandreglering med tandställning är en effektiv och välbeprövad metod för att korrigera både tänder och bett. Behandlingen kan även minska risken för mer omfattande besvär i framtiden.
  • Det finns idag många olika sorters tandställningar att välja bland så det är lätt att hitta ett alternativ som passar just dig.
  • Många som genomgått tandreglering upplever att det stärkt både självkänslan och självförtroendet.
  • Efter behandlingen upplever många att de fått ett vackrare leende.

Vad är nackdelarna med tandställning?

  • En vanlig invändning mot att använda tandställning är den estetiska faktorn. Många tycker inte om hur den klassiska fasta tandställningen (räls) ser ut.
  • De flesta vuxna behöver bekosta behandlingen själv. En tandställning kan därför kosta en hel del, speciellt om man väljer en osynlig tandställning.
  • Behandlingen tar ofta lång tid.
  • Många upplever att det är jobbigt att ha tandställning, särskilt i början då den kan skava och kännas stor och klumpig.
  • Efter avslutad behandling kan du behöva använda stabiliseringsskena på natten eller metalltråd bakom tänderna, för att tänderna ska stanna kvar i rätt position.

Vem kan hjälpa dig med tandreglering?

Publicerad:
15 november 2022 kl 10:12
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 14:16
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

1177 (Tandställning – tandreglering)

Aqua Dental (Incognito) 

Aqua Dental (Invisalign)

Aqua Dental (Tandreglering)

Aqua Dental (Tandreglering: Så går det till)

Aqua Dental (Tandställning: Räls eller osynlig)

Distriktstandvården (Ortodonti)

Folktandvården Region Gävleborg (Tandställning – Olika behandlingar)

Folktandvården Skåne (Frågor och svar om tandreglering)

Folktandvården Stockholm (Osynlig tandställning lockar allt fler)

Folktandvården Stockholm (Tandställning)

Folktandvården Västra Götaland (Frågor och svar om tandreglering)

Folktandvården Västra Götaland (Tandreglering)

Tandställningsspecialisterna– Aqua Dental (Tandställningen genom tiden)

TRDS (Tandställning med Invisalign)

Vården.se (Funderar du på tandställning?)