OCD – tvångssyndrom
Kvinna sitter i soffa och sliter sitt hår.

OCD – tvångssyndrom

Tvångssyndrom – även kallat OCD – är ett samlingsnamn för problem med tvångstankar och tvångshandlingar. Läs mer om OCD.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ocd – tvångssyndrom på en plats som passar dig.

Snabba fakta om OCD – tvångssyndrom

Viktiga länkar
Viktiga telefonnummer

0771-22 00 60 – psykologisk hjälp till personer i psykisk kris

112 – akut hjälp

Vad är OCD?

OCD kännetecknas av återkommande tvångstankar och tvångshandlingar som i sin tur orsakar starkt obehag och ångest. Läs mer.

Vad är OCD?

Vid OCD har du känslan av att behöva tänka på ett särskilt sätt eller göra saker på speciella vis, annars drabbas du av ångest eller känner dig övertygad att något hemskt kommer att hända. Det är vanligt att få sina första symtom som ung. Tvångssyndrom kan visa sig genom mani, hypokondri, stora kontrollbehov, perfektionism och andra typer av tvång.

De upprepande tvångstankarna vid OCD skapar ofta stort obehag, och ofta känns det som att tvångshandlingarna lindrar dessa tankar. Tvångshandlingarna vid OCD innebär ofta upprepning – till exempel överdrivet tvättande eller pedanthet, en känsla av att behöva dubbelkolla saker och andra typer av ritualer.

Hur kan tvångstankar se ut vid OCD?

Vid tvångssyndrom har du upprepande, tvångsmässiga tankar som får dig att må dåligt. Vanliga tvångstankar vid OCD är följande:

 • stark obehagskänsla, rädsla eller ångest
 • osäkerhet och oro
 • ett behov av att regelbundet få lugnande försäkringar från omgivningen
 • ett behov av att saker och ting är i en viss ordning eller symmetri
 • skrämmande impulser.

Hur beter sig en person med OCD?

Vid OCD har tankarna en tendens att “gå rundgång”. För att skingra detta – eller neutralisera tvångstankarna som det också kallas – är det vanligt att utföra lugnande tvångshandlingar. Människor kan utföra olika typer av tvångshandlingar, men det är vanligt att handlingarna har ett visst tema:

 • tvättar dig ofta och länge för att du är rädd eller orolig för bakterier eller smuts
 • räknar eller sorterar saker på ett särskilt sätt tills det känns “rätt”
 • upprepar ett eller flera ord i huvudet eller tänker intensivt på något speciellt för att komma undan tvångstankarna
 • du dubbelkollar fast du redan kontrollerat något flera gånger.

Dermatillomani och trichotillomani

Trichotillomani är vanligt förekommande vid OCD och betyder att personen rycker loss hårstrån från exempelvis skalpen eller runt ögonen. Detta kan orsaka kala fläckar på kroppen och stjäla mycket av personens tid. Precis som andra tvångshandlingar vid OCD är trichotillomani ett sätt att lugna anspänningar från tvångstankar. I vissa fall kan det även vara ett automatiskt beteende som personen inte riktigt är medveten om.

Dermatillomani innebär i sin tur att personen river loss bitar och plockar på huden. De mest utsatta områdena på kroppen är händer, ansikte och armar. Somliga med dermatillomani river på hud som är frisk medan andra fokuserar på exempelvis förhårdnader, sårskorpor, finnar eller andra ojämnheter. Precis som vid trichotillomani kan detta beteende fungera ångestlindrande för en person med OCD.

Vad är orsaken till OCD?

Vad som faktiskt orsakar tvångssyndrom är ännu oklart. Det finns dock en ökad sannolikhet att utveckla OCD om det finns personer i släkten som har det. I vissa fall finns det även andra besvär som kan hänga ihop med OCD – exempelvis autism, tics, ångestsyndrom eller depression.

Egenvård vid OCD

Precis som med mycket annat så är det viktigt att ta hand om sig själv om man har OCD. Det är väsentligt att försöka äta en hälsosam kost, röra på sig och få tillräckligt mycket sömn och vila. Många upplever även att OCD kan lindras genom att prata med någon om problemet. Det kan till exempel vara någon av följande:

 • en vän, släkting eller annan närstående
 • någon som arbetar inom vården
 • andra personer som är i samma situation
 • en anonym stödlinje.

Som anhörig till någon som lider av OCD är det också bra att ha följande i åtanke:

 • bekräfta inte tvångshandlingarna genom beröm
 • om du har en närstående med OCD som inte vill ha vård kan du själv ta kontakt med sjukvården för råd om hur du kan hjälpa till.

Kan man bli av med OCD?

OCD går inte att bli av helt med OCD, men tillståndet kan däremot behandlas och lindras med hjälp av läkemedel och olika typer av kognitiv beteendeterapi:

 • antidepressiva läkemedel
 • samtalsbehandling mot tvångstankar och tvångshandlingar
 • exponeringsbehandling med responsprevention vilket innebär att personen gradvis utsätts för situationer som kan orsaka ångest och utlösa tvångsbeteendet.

Diagnos vid OCD

Om du har symtom som du tror kan bero på OCD är det viktigt att söka vård för att få diagnos och behandling. För att få en OCD-diagnos behöver tankarna ta upp så mycket av din vardag att livet påverkas negativt. Via Svenska OCD-förbundets hemsida kan du ta ett OCD-test och få en fingervisning på om dina besvär kräver vidare vård.

Vem kan hjälpa dig vid OCD?

Kan OCD behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan i de flesta fall diagnostisera och behandla OCD.

Publicerad:
9 juni 2023 kl 10:33
Uppdaterad:
17 juli 2023 kl 15:22
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!