Urininkontinens
En person med neddragna underkläder håller i ett inkontinensskydd

Urininkontinens

Urininkontinens innebär att du har svårt att kontrollera blåsan, så urin läcker ut. Läs mer om urininkontinens, och vilken hjälp som finns att få!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med urininkontinens på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Carlakliniken Malmö
Urininkontinens
Bellevuegården, Malmö
Carlakliniken Malmö
Urininkontinens
Bellevuegården, Malmö
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
Carlakliniken Malmö
Urininkontinens
Bellevuegården, Malmö
Carlakliniken Malmö
Urininkontinens
Bellevuegården, Malmö
Carlakliniken Malmö
Urininkontinens
Bellevuegården, Malmö

Snabba fakta om Urininkontinens

  • Urininkontinens är vanligt och drabbar både kvinnor och män.
  • Det finns flera orsaker till att urininkontinens uppstår.
  • Behandlingen består vanligen av träning och läkemedelsbehandling, men ibland kan en operation bli aktuellt.
Vad menas med urininkontinens?

Urininkontinens drabbar både kvinnor och män, och innebär att man inte har full kontroll över sin urinblåsa. Läs mer.

Vad menas med urininkontinens?

Urininkontinens innebär att du har problem att kontrollera din urinblåsa, och därför kissar ner dig. Orsakerna till urininkontinens varierar, men att kissa ner sig som vuxen skapar en jobbig situation och oro för den drabbade. Det handlar dels om att du inte vet om du kommer att få urinläckage när du exempelvis är på jobbet, men även att du antagligen känner att det är pinsamt att kissa på sig bland andra människor. Det skapar även rent praktiska besvär, som att man behöver ha med sig extra ombyte vart man än ska. Både kvinnor och män kan drabbas av inkontinens.

Olika typer av urininkontinens

Urininkontinens innebär alltid någon form av urinläckage, men det finns flera typer av urininkontinens.

Ansträngningsinkontinens

Vid ansträngningsinkontinens har du svårt att hålla tätt när du anstränger dig. Det betyder att du kan kissa på dig när du till exempel hoppar, nyser eller hostar. Trycket i magen och urinblåsan blir då för högt och urin läcker ut. Ansträngningsinkontinens är vanligast hos kvinnor.

Trängningsinkontinens

Om du har trängningsinkontinens innebär det att du blir kissnödig väldigt ofta och plötsligt, och har svårt att hålla dig. Denna typ av urininkontinens är också vanligast hos kvinnor.

Blandinkontinens

Blandinkontinens innebär att du har en blandning av ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens. Det vill säga att du både blir kissnödig ofta och har svårt att hålla dig, samt har en tendens att kissa på dig när du anstränger dig.

Överrinningsinkontinens

Överrinningsinkontinens innebär att du har problem med att tömma urinblåsan helt, vilket leder till att blåsan töjs ut. När blåsan sedan blir överfull pressas urinen ut ut blåsan och läcker ut. Överrinningsinkontinens är vanligast hos män, och om det inte behandlas kan det orsaka skador på bland annat njurarna.

Tydliga symtom på urininkontinens

Det huvudsakliga symtomet när det kommer till urininkontinens är att man har svårt att hålla tätt, och helt enkelt kissar på sig. För de flesta som drabbas kommer det inte stora mängder urin, utan det kan handla om ett par droppar vid olika tillfällen. Du kan också uppleva följande:

  • Du behöver kissa ofta, natt som dag.
  • Det läcker urin när du anstränger dig, till exempel vid hosta eller när du hoppar.

Orsaker till urininkontinens

Det finns många olika orsaker till att man kan drabbas av urinläckage. Urininkontinens för kvinnor kan till exempel bero på att du har varit gravid och fött barn. När du är gravid så påverkas vävnaden i bäckenet men även runt urinröret och urinblåsan. Detta gör att du får urinläckage.

För många män som drabbas av inkontinens är det problem med prostatan som orsakar problemen.

Övriga orsaker kan vara till exempel kraftig övervikt eller långvarig förstoppning.

Oavsett kön så kan inkontinensproblem också vara ett tecken på allvarlig sjukdom. Därför är det viktigt att låta en läkare undersöka dig när problemet uppstår, och man kissar på sig som vuxen.

Egenvård vid urininkontinens

Om du drabbas urininkontinens så finns det vissa saker som du kan göra själv. Bland annat kan du ägna dig åt blåsträning, vilket innebär att du väntar lite extra med att gå på toaletten när du är kissnödig. Många får också positiva resultat av att göra så kallad bäckenbottenträning, vilket innebär träning som stärker upp musklerna runt ändtarmen och urinröret. Övriga saker du kan testa är detta:

  • Ta det lugnt på toaletten – ge dig själv tid att kissa.
  • Dra ner på mängden vätskedrivande drycker, som till exempel kaffe och te.
  • Om du har bukfetma kan viktnedgång vara hjälpsamt mot urininkontinens.

Så ställs diagnos vid urininkontinens

Om du drabbas av urininkontinens så är det viktigt att du söker hjälp inom sjukvården. Dels för att komma till rätta med dina problem, men också för att se att det inte är en bakomliggande sjukdom som orsakar problemen.

När du undersöks börjar läkaren med att fråga dig om dina besvär och hur ofta det händer att du kissar på dig. Sedan tas ett urinprov, för att ta reda på om du har urinvägsinfektion eller blod i urinen, och ett blodprov för att se hur njurarna fungerar.

Om du är kvinna kan läkaren även undersöka din bäckenbotten för att se om orsaken till dina problem finns där.

Män med inkontinens får prostatan undersökt, och får ibland lämna ett PSA-prov för att se om problemen kan ha med prostatasjukdom att göra.

Du kan även få göra andra undersökningar om läkaren anser det vara nödvändigt.

I slutet av undersökningen kan läkaren ge dig hemuppgifter, som till exempel att föra dagbok över hur ofta och mycket du kissar.

Så behandlas urininkontinens

Beroende på resultaten från undersökningen kan läkaren ordinera olika behandlingar. Det kan handla om träning och att använda olika inkontinenshjälpmedel. Men det finns även de som kan bli hjälpta av en operation. Ingreppet kallas TVT-operation och innebär att du får ett band inopererat som stödjer urinröret. I andra fall finns det läkemedel som hjälper dig med din urininkontinens.

Vilken behandling som är aktuell beror på vilken typ av urininkontinens du lider av. Om urininkontinensen har en bakomliggande orsak så får du behandling för det.

Vem kan hjälpa dig med urininkontinens?

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: