Fettreducering
Gröna laserstrålar på en persons mage.

Fettreducering

Idag finns det flera sätt att reducera fett utan att genomgå kirurgiska ingrepp. Här kan du läsa om metoder för fettreducering.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder fettreducering där det passar dig.

Snabba fakta om Fettreducering

Om fettreducering
  • En Novus-undersökning från 2018 visade att nästan 7 av 10 svenskar kan tänka sig ett fettreducerande ingrepp på magen.
  • Fettfrysning är en behandling som avlägsnar fett med hjälp av kyla.
Viktiga länkar

Läs mer om fettfrysning
(Vården.se)
Läs mer om HIFU
(Vården.se)

Om fettreducering

Idag finns det flera sätt att reducera fett utan att genomgå kirurgiska ingrepp. Samtliga alternativ bygger på olika tekniker, såsom frysning, strålning eller injektioner. Läs mer.

Om fettreducering

Fettsugning har länge varit den främsta kosmetiska proceduren för avlägsnande av oönskat fett. Det är ett kirurgiskt ingrepp som utförs av läkare på en skönhetsklinik, där fett avlägsnas från ett specifikt område och ger ofta ett gott resultat. Här på Vården.se har vi sammanställt information om fettsugning.

Men för att minimera de nackdelar som finns med den traditionella metoden för fettsugning har man utvecklat nya tekniker för att reducera celluliter och oönskade fettdepåer på kroppen. Idag finns det flera sätt att reducera fett utan att genomgå kirurgiska ingrepp. Samtliga alternativ bygger på olika tekniker, såsom frysning, strålning eller injektioner.

Olika metoder för fettreducering

Exempel på icke-kirurgisk fettreducering är:

  • Fettfrysning – är en effektiv metod för att ta bort fett på områden av kroppen där det inte försvinner så lätt. Vid fettfrysning används en apparat som ger ifrån sig kyla lokalt, så att fettcellerna dör och transporteras ut ur kroppen.
  • Fettreducering med HIFU – står för ‘High Intensity Focused Ultrasound’ och är en behandling utan kirurgi där man använder sig av säker ultraljudsenergi för att lyfta och strama åt huden på ett naturligt sätt.
  • Fettreducering med injektion – är en injektionsbehandling som bryter ner oönskade fettceller under till exempel hakan.
  • Vakuummassage – är massage med vakuumteknik som syftar till att skulpterar kroppen, förbättrad hudstruktur, stramar upp slapp hud, och reducerar celluliter.

Fettreducering kan också gå till genom att man kombinerar olika metoder som radiofrekvens, infrarött ljus, vakuum och massage.

Vad finns det för risker med fettreducering?

Icke-kirurgisk fettreducering är oftast mindre ingrepp, som alternativ till fettsugning. Men det finns också risker med fettreducering. Felaktigt genomförd fettfrysning kan ge köldskador och du bör vända dig till en känd klinik med lång erfarenhet av fettfrysning. Du ska inte genomföra fettfrysning om du är gravid eller ammar. Behandling med HIFU kan i sällsynta fall ge svullnad, rodnad, blåmärken och utslag. Detta är några biverkningar som rapporterats av ett fåtal människor som genomgått en HIFU-behandling.

Så går fettreducering till

Metod

Metoden varierar beroende på vilken behandling som du väljer.

Metoden för fettfrysning går ut på att fettcellerna i fettlagret kyls ned utan att skada den omgivande vävnaden. Fettfrysning börjar vanligtvis med att man märker ut området som ska behandlas. Det tas en bild för senare jämförelser. Sedan används en apparat som ger ifrån sig kyla lokalt, så att fettcellerna dör och transporteras ut ur kroppen. Mer om detta kan du läsa i vår guide om fettfrysning.

Fettreducering med HIFU görs med en handhållen ultraljudsmaskin som används för att skicka in höga energivågor på önskad kroppsdel, vilket leder till huduppstramning och ett föryngrat utseende. Här på Vården.se kan du läsa mer om behandling med HIFU.

Fettreducering med injektion är en metod där behandlaren injicerar ett medel i underhudsfettet med en mycket tunn nål. Behandlingen medför i regel inget större obehag och man brukar inte behöva bedövning.

Vakuummassage är en behandling där man använder en apparat som gör ett vakuumtryck och till det är det kopplat en slang med en glaskopp.

Innan fettreducering

Räkna med att du har möjlighet att få en kostnadsfri konsultation innan du bestämmer dig för att boka tid för en behandling. Du behöver oftast inte förbereda dig inför fettreducering.

Efter fettreducering

Området du behandlat kan vara svullet en kort tid efter behandlingen. Din vardag kan oftast fortgå som vanligt.

Vad kostar fettreducering?

Priset kan variera stort beroende på hur omfattande behandling man vill ha och till vilken klinik man vänder sig. En fettsugning kan till exempel kosta allt mellan 10-50 000 kr per område, beroende på fettmängd och hudkvalitet, men även medicinska förutsättningar.

Priset på icke-kirurgisk fettreducering, som fettfrysning och behandling med HIFU är helt beroende på hur stort område du ska behandla. Priset kan också varierar mellan olika kliniker. Fettfrysning kan kostar från några tusenlappar och uppåt. Den genomsnittliga kostnaden för ett behandlingstillfälle med HIFU är cirka 3 500 kronor. För ett exakt pris bör du ta kontakt med en skönhetsklinik som erbjuder fettreducering.

Fördelar med fettreducering

  • Fettreducering är ofta en effektiv metod för att få bort fettdepåer som annars är svåra att bli av med.
  • Det finns olika metoder att välja mellan. Man kan till exempel reducera fett utan några kirurgiska ingrepp.

Nackdelar med fettreducering

  • Alla får inte det resultat de hoppas på. Fettborttagning utan kirurgi kan endast minska små lokala fettdepåer.
  • Det finns alltid en risk för biverkningar med fettreducering.
  • Icke-kirurgisk fettreducering kräver ofta flera behandlingar, något som kan bli ganska dyrt i längden.

Vem kan hjälpa dig med fettreducering?

Kan fettreducering utföras av nätläkare?

Fettreducering kan inte genomföras av en nätläkare.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!