Blodpropp
Vårdpersonal tar blodprov på en patient för att undersöka blodpropp.

Blodpropp

En blodpropp uppstår när blodet levrar sig och bildar en propp i ett blodkärl så att blodet inte kan ta sig vidare. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med blodpropp på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Blodpropp

Viktiga telefonnummer

08 – 7218820 – Strokeförbundet: Råd och stöd för dig som har fått en stroke eller är anhörig till någon med stroke.

Om blodpropp

En blodpropp kan uppstå när det bildats en propp i ett blodkärl, vilket sker på grund av att blodet koagulerat. Läs mer.

Om blodpropp

En blodpropp uppstår när blodet levrat sig (koagulerat) i ett blodkärl, vilket orsakar ett stopp av blodflödet. Det kan ske i olika delar av kroppen, men det är vanligast att få en blodpropp i vaden. Eftersom blodflödet stannar upp och blodet inte når ut till resten av kroppen kan en blodpropp orsaka ytterligare fysiska problem. Detta kan i synnerhet ske om en propp i benet vandrar vidare till lungan, eller om du fått en stroke eller hjärtinfarkt. Blodpropp kallas också för trombos.

Hur känns en blodpropp?

Beroende på var i kroppen du får en blodpropp är det olika allvarligt och ger olika symtom. Om du har haft blodproppar tidigare ökar risken att få det igen.

Symtom på blodpropp i hjärnan

En blodpropp i hjärnan kallas även för stroke. Vanliga symtom vid stroke är:

 • ansiktsförlamning
 • svårt att le
 • svårt att prata
 • förlamning i armar
 • förlamning i ben
 • kan inte hålla upp båda armarna i mer än tio sekunder.

Symtom på blodpropp i hjärtat

Vid en hjärtinfarkt bildas en propp i hjärtat. Vanliga symtom vid hjärtinfarkt är:

De tre sista symtomen är typiska för en tyst hjärtinfarkt, där man ofta inte känner av någon smärta.

Hur känns en blodpropp i benet?

Var uppmärksam och sök vård om du märker av följande symtom i benet, i synnerhet i vaden:

Om du har en djup ventrombos kan du även uppleva följande symtom:

 • det ena benet eller den en ena vaden är större än den andra
 • huden är hård.

Symtom på blodpropp i lungan

Om du har en blodpropp i benet som inte behandlas i tid kan proppen vandra vidare till lungan. Det kallas för lungemboli och vanliga symtom är:

 • oväntad och intensiv smärta som blir värre när du hostar eller andas djupt
 • andfåddhet
 • svårighet att andas
 • hosta.

Symtom på blodpropp i armen

Vanliga symtom vid blodpropp i armen är:

 • smärta, främst i överarmen eller nacken
 • svullnad
 • värme
 • rodnad.

Symtom på blodpropp i ögat

Vid en blodpropp i ögat är det vanligaste symtomet att du hastigt får en försämrad syn.

Varför får man blodpropp?

Det finns flera orsaker till att en blodpropp kan uppstå, som sjukdomar eller livsstilsrelaterade orsaker. Blodproppar är vanligast hos de över 65 år.

En blodpropp kan bero på:

 • åderförkalkning
 • dålig blodcirkulation
 • livsstilsfaktorer som stillasittande, övervikt, högt alkoholintag och rökning.

Blodproppar kan också uppstå vid större operationer eftersom blodet kan koagulera när kroppen påbörjar läkningsprocessen. P-piller, graviditet och förlossning kan också leda till blodpropp. Det finns vissa covid-19-vaccin som kan orsaka blodpropp, även om det är ovanligt. Om flera av dessa riskfaktorer finns ökar risken att få en blodpropp.

Så kan du förebygga blodpropp

Eftersom risken för blodpropp ökar vid stillasittande är det bra att gå upp och röra dig om du har ett stillasittande jobb eller annan stillasittande sysselsättning. Rörelse är även viktigt när du reser långt, i synnerhet när du flyger. Träning är bra för att hålla blodcirkulationen igång. Om du är överviktig eller har fettlever minskar risken för blodpropp om du går ner i vikt. Rökning försämrar blodcirkulationen och ökar därmed risken för blodpropp. Du kan därför förebygga risken genom att sluta röka.

Behandling vid blodpropp

Beroende på var blodproppen finns behandlas den på olika sätt. Läkaren kan utföra en datortomografi för att upptäcka var proppen finns. Du kan även behöva lämna blodprov och göra en hjärtundersökning om det behövs. Har du en blodpropp får du vanligtvis vård på sjukhus under några dagar. Du kan få blodförtunnande läkemedel för att minska risken för ytterligare proppar. Ibland kan även propplösande läkemedel behövas.

Handlar det om en stroke eller hjärtinfarkt är det viktigt att få rätt vård direkt. Likaså om din syn kraftigt försämras, eftersom det kan vara en blodpropp i ögat. Har du fått en stroke och blivit förlamad eller fått afasi kan rehabilitering och talträning hjälpa dig att återfå rörligheten och språket.

Diagnos vid blodpropp

Sök vård på en vårdcentral om du misstänker att du fått en blodpropp så att du kan få rätt behandling i tid. Vid tidig upptäckt minskar risken för komplikationer. En blodpropp i benet kan vandra till lungan om den inte upptäcks i tid. Ring 112 om du har svårt att andas, ont i bröstet, är yr eller har frossa, synen plötsligt försvinner eller om du drabbas av en ansiktsförlamning.

Vem kan hjälpa dig vid blodpropp?

Kan blodpropp behandlas av nätläkare?

Blodpropp kan inte behandlas av nätläkare.

Publicerad:
24 januari 2023 kl 11:19
Uppdaterad:
25 september 2023 kl 13:59
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!