Turners syndrom
Ett nyfött barn med Turners syndrom.

Turners syndrom

Turners syndrom innebär att delar av, eller hela, x-kromosomen saknas. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med turners syndrom på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Turners syndrom

Om Turners syndrom
  • Turners syndrom har fått sitt namn efter den amerikanske läkaren Henry Turner som identifierade syndromet år 1938.
  • Omkring 1 av 2 000 nyfödda flickor har Turners syndrom.
Var är Turners syndrom?

Turners syndrom är ett medfödd kromosomförändring som innebär att delar av, eller hela, x-kromosomen saknas.

  Läs mer.

Var är Turners syndrom?

Inuti varje cell i kroppen finns en cellkärna. I cellkärnan finns arvsmassan lagrad i 46 kromosomer, som indelas i 23 par. Ett av dessa kromosompar kallas könskromosomerna. Det finns två olika könskromosomer, X-kromosom och Y-kromosom och det är könskromosomerna som bestämmer individens kön. Män har normalt en X-kromosom och en Y-kromosom, medan kvinnor har två X-kromosomer. Turners syndrom är en medfödd kromosomförändring som innebär att den ena kvinnliga könskromosomen helt eller delvis saknas. Det är ett ovanligt tillstånd som endast drabbar flickor/kvinnor. Turners syndrom kan medföra:

Tillståndet kan även göra så att äggstockarnas upphör, vilket kan påverka möjligheten att bli gravid på naturligt sätt. Däremot kan många med Turners syndrom bli gravida genom äggdonation. Här har vi sammanställt information om äggdonation

Symtom vid Turners syndrom

Ofta upptäcks Turners syndrom vid födseln eller under barnets första år. Symtomen vid Turners syndrom kan variera från person till person. De flesta med Turners syndrom har några få och inte så framträdande symtom – men så är inte alltid fallet. Hos andra är symtomen mer tydliga och mer märkbara. Det är vanligt att barn som har Tourettes syndrom känner av något av följande symtom:

  • långsammare motorisk utveckling/inlärningssvårigheter
  • lågt sittande öron
  • svullna händer och fotryggar vid födseln
  • korta fingrar och tår
  • medfött hjärtfel
  • bred nacke
  • smala och uppåtböjda naglar 
  • många och upprepade öroninflammationer som barn
  • halsveck
  • bred bröstkorg
  • liten haka
  • utåtroterade underarmar
  • lågt hårfäste
  • svårigheter att tolka sinnesintryck. 

Men barn med Turners syndrom får inte alltid alla ovan listade symtom. En del flickor som har Turners syndrom utvecklar hypotyreos (en minskad hormonproduktion från sköldkörteln)  under tonåren eller senare i livet.

Men det är långt ifrån alla som har symtom och många kan leva ett “normalt” liv.

Vad orsakar Turners syndrom?

Turners syndrom är ett tillstånd som orsakas av slumpmässig händelse tidigt i fosterlivet, till exempel att något inträffat i samband med att spermien bildats i mannen eller när ägget bildats i kvinnan, som medför att hela, X-kromosomen saknas.

Tillståndet kan också bero på mosaicism – att den avvikande kromosomuppsättningen endast finns i en del av kroppens celler, och de andra cellerna är normala. Vissa celler har två X-kromosomer, medan andra har bara ett X-kromosom. Något som kan medföra att vissa delar av kroppen inte utvecklas normalt.

Hur diagnostiseras Turners syndrom?

Diagnosen Turners syndrom ställs när barnet föds eller under barndomen. Men ibland ställs diagnosen först i tonåren/vuxen ålder. Tillståndet diagnostiseras i regel:

  • Vid födseln på grund av svullna händer, fötter och nacke, halsveck samt hjärtfel.
  • Under uppväxten/barndomen på grund av kortvuxenhet och avsaknad av pubertet.
  • I vuxen ålder på grund av infertilitet eller tidigt klimakterie. 

Tror du att ditt barn har Turners syndrom? Då bör du uppsöka barnavårdscentral eller vårdcentral. Misstänker du att du har Turners syndrom? I sådant fall bör du vända dig till vårdcentralen. 

Hur behandlas Turners syndrom?

Det finns idag botemedel mot Turners syndrom. Mycket av behandlingen handlar om att förhindra eller lindra eventuella symtom som tillståndet ger. Några vanliga behandlingar vid Turners syndrom är behandling med tillväxthormon, för att förbättra tillväxten under uppväxten, och hormonbehandling för att sätta igång puberteten. Regelbundna undersökningarna används sedan för att tidigt upptäcka eventuella hjärtfel, skelettförändringar sköldkörtelhormonrubbningar och tecken som kan som kan visa sig vara diabetes diabetes.

 

Om ditt barn behöver vård kan du vända dig till en barnklinik eller ett Turnercentrum. I Sverige finns det sex stycken Turnercentra. Det finns också mottagningar som är specialiserade på Turners syndrom för vuxna. 

Vem kan hjälpa dig vid Turners syndrom?

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!