Sneda tänder
Person med tandställning ler stort

Sneda tänder

Sneda tänder innebär att tänderna inte sitter som de ska i tandraden, och ibland kan tänderna behöva regleras.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med sneda tänder på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Sneda tänder

Viktiga länkar

Läs mer om bettfel (Vården.se)

Läs mer om tandvård (Vården.se)

Om sneda tänder

Att ha sneda tänder innebär att tänderna inte sitter som de ska i tandraden. Läs mer.

Om sneda tänder

Att ha sneda tänder är vanligt bland både vuxna och barn. Att ha sneda tänder innebär att tänderna inte sitter som de ska i tandraden. Det kan röra sig om enstaka tänder eller hela bettet.

Sneda tänder kan orsaka besvär som exempelvis svårigheter med att tugga eller bita. Du kan ha sneda framtänder som kan orsaka problem med att stänga munnen. Detta gör att risken för att skada tänderna ökar eftersom läpparna inte kan skydda tänderna.

Tänder som sitter snett kan också vara svårare att rengöra. Detta kan leda till karies mellan tänderna och inflammationer i tandköttet. Sedna tänder också orsaka estetiska problem. Många undviker att le och skratta. Vissa undviker dessutom sociala sammanhang när de inte trivs med sina tänder.

Symtom på sneda tänder

Symtomen vid sneda tänder är att tandraden inte är rak. Tänderna kan vara vridna och peka åt olika håll.

Orsak till sneda tänder

Din livsstil och levnadsvanor under din barndom kan påverka tänderna och käkarnas tillväxt. Det finns riskfaktorer som kan påverka bettet negativt. Om ett barn får karies i en mjölktand och behöver dra ut den i förtid kan det orsaka problem med tänderna som ska komma efter.

Sneda tänder hos barn kan även bero på att barnet använder napp eller suger på tummen. Risken för felställda tänder över då eftersom tummen eller nappen formar överkäken. Detta gör att det kan bli för trångt för tänderna. Denna orsak brukar visa sig genom att framtänderna inte nuddar varandra när barnet biter ihop. För att undvika detta bör barnet sluta med napp vid senast fyra års ålder.

Andra orsaker till sneda tänder är:

  • arv och genetik
  • skador och truma mot tänderna
  • slarv vid tidigare tandreglering.

Egenvård vid sneda tänder

Det du kan göra är att se till att dina barn slutar med napp och att suga på tummen innan fyra års åldern. Om du har haft tandställning bör du följa rekommendationerna från tandläkaren noggrant efter du har tagit bort den.

 

Behandling vid sneda tänder

Det finns flera sätt att reglera dina sneda tänder. Behandlingen varierar beroende på omfattningen av ditt bettproblem. Du får börja med att göra en utredning som hjälper tandläkaren att avgöra vilken metod som skulle passa bäst för just dig. I vissa fall räcker det med att “sandpappra” bort lite av en tand för att skapa plats medan ibland behöver man ta bort tänder. Andra behandlingen kan vara:

Vem kan hjälpa dig vid sneda tänder?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!