Golfarmbåge
Kvinna med tejp på armbågen.

Golfarmbåge

Golfarmbåge är en inflammation vid armbågen som kan orsakas genom förslitning eller en häftig, olycklig, rörelse.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med golfarmbåge på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Golfarmbåge

Vad är golfarmbåge?

Golfarmbåge är en inflammation vid armbågen. Läs mer.

Vad är golfarmbåge?

Golfarmbåge, som även kallas epikondylit, innebär att muskelfästet vid armbågen är inflammerat. Från överarmens inre benutskott löper de muskler som används till att böja handen och fingrarna. Hela det området kan göra ont vid golfarmbåge. Även senor eller senfästen kan ha tagit skada vid golfarmbåge. I sällsynta fall kan även nerver påverkas.

Med golfarmbåge blir vissa rörelser svåra eller omöjliga att utföra utan att det gör ont och tillståndet kan försvåra mycket i vardagen. Sjukskrivning kan bli nödvändigt, beroende på vad du har för yrke. Golfarmbåge liknar tennisarmbåge, det är var inflammationen sitter som avgör om det är golf- eller tennisarmbåge.

Symtom på golfarmbåge

Vanliga symtom vid golfarmbåge:

 • Det gör ont vid insidan av armbågen.
 • Smärtan strålar ut mot armhålan eller handen.
 • Muskelfästet kan i den akuta fasen vara svullet och kännas varmt.
 • Rörligheten i armbågen och handen försämras.
 • Handen och handleden känns försvagad.
 • Domningar som kan gå ut i fingrarna.

För vissa som får golfarmbåge kommer symtomen plötsligt, för andra utvecklas de successivt under en längre tidsperiod. Hur det yttrar sig beror på om du fått skadan på grund av en häftig rörelse eller om det handlar om en förslitningsskada.

Orsak till golfarmbåge

Många olika typer av kroppsarbete, och alltså inte bara att spela golf, kan leda till att du drabbas av golfarmbåge. Här är några exempel på aktiviteter som kan leda till att du drabbas:

 • Sportaktiviteter som utförs utan att du värmt upp.
 • Ensidigt arbete som involverar fingrarna eller händerna.
 • Rörelser som utförs med fel teknik och som belastar senorna.

Hur länge har man golfarmbåge?

Det kan ta flera månader innan golfarmbåge har läkt ut. Hur lång tid det tar beror mycket på vad du gör för rehabilitering. Golfarmbåge kan ha en akut fas med stark smärta som sällan varar mera än en vecka.

Hur tränar man golfarmbåge?

Så länge det inte gör ont ska du försöka röra dig som vanligt. Rörelserna med armen du har ont i ska helst vara lugna och genomtänkta så att du inte överbelastar armbågen igen och förvärrar inflammationen. Genom olika övningar kan man förebygga golfarmbåge. Det är extra viktigt om du haft golfarmbåge tidigare. Att stretcha kan också ha en positiv effekt.

Framförallt handlar det om att stärka musklerna i underarmen. Om du spelar golf eller tennis eller utför trädgårdsarbete är det viktigt att använda utrustning som är anpassat utifrån hur stor du är.

Här är en isometrisk övning som de flesta kan utföra:

 1. Stöd den skadade underarmen mot ett bord, handflatan ska vara nedåt.
 2. Placera den friska handen mot den skadade handens fingrar.
 3. Pressa uppåt med undre handen men håll emot så att det blir ett motstånd.
 4. Pressa i 10 sekunder, vila och upprepa sedan flera gånger.

Hur botar man golfarmbåge?

Behandling vid golfarmbåge består ofta av smärtlindrande och inflammationshämmande läkemedel i den akuta fasen. En fysioterapeut kan sedan ge dig övningar som påskyndar läkningen. Ett epikondylitbandage är ett skydd du kan använda när du behöver utföra olika rörelser vid golfarmbåge. Handledsskydd kan också vara till hjälp. Behandling med kroppsegen plasma påskyndar läkningen. I sällsynta fall kan operation vara aktuellt.

Diagnos vid golfarmbåge

Det är viktigt att veta var inflammationen sitter så att du kan förebygga belastning som förvärrar skadan. Det gäller särskilt om du misstänker att du har golfarmbåge och det inte har blivit bättre på ett par veckor. Du ska också söka hjälp om det gör så ont att du inte kan böja på armen alls och du tror att den kan vara bruten.

Vem kan hjälpa dig vid golfarmbåge?

Kan golfarmbåge behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan göra en första bedömning av dina symtom om du tror att du har golfarmbåge.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:34
Uppdaterad:
28 maj 2024 kl 13:46
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!