Personlig träning
2 personer gör utfallssteg utomhus

Personlig träning

PT, eller personlig träning är att träna tillsammans med en personlig coach för att maximera effekten av aktiviteten.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder personlig träning där det passar dig.

Snabba fakta om Personlig träning

Om personlig träning

PT, eller personlig träning är att träna tillsammans med en personlig coach för att maximera effekten av aktiviteten. Läs mer.

Om personlig träning

En personlig tränare är en person som hjälper andra att uppnå sina träningsmål så snabbt och säkert som möjligt. Du bestämmer hur ofta du ska gå till en personlig tränare och du kan ofta välja mellan flera olika sätt att träna på. Du kan hitta en PT som är inriktad på löpträning och andra som erbjuder gymträning eller racketsport, för att ge några exempel.

En personlig tränare kan ha gått en PT-utbildning, men PT är ingen skyddad yrkestitel utan vem som helst kan egentligen jobba som PT. Innan du väljer personlig tränare kan det vara en bra idé att kontrollera vad personen har för bakgrund inom träning.

Det spelar ingen roll vilken nivå du befinner dig på, en PT kan ge dig det stöd du behöver för att komma vidare oavsett om du är helt otränad eller om du har tränat länge. Det spelar heller ingen roll hur gammal du är, personlig träning är tillgängligt för alla.

Vad tjänar en PT?

Hur mycket du tjänar som PT beror på en rad faktorer. Man kan välja att jobba för ett gym med en fast inkomst och trygghet eller att vara sin egen och ta ut högre timpris men kanske inte ha samma trygghet. En lön på strax över 30 000 kronor i månaden före skatt kan vara ett riktmärke för hur mycket en personlig tränare tjänar.

Så går personlig träning till

Metod

Det fina med personlig träning är att det inte finns en färdig metod utan att träningsupplägget handlar om vad du har för förutsättningar, vilka träningsformer du uppskattar och vad du vill uppnå med att träna med en PT. Vissa personliga tränare kan vara inriktade på specifika träningsformer men om du bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller en annan större stad är utbudet av personliga tränare så pass stort att du helt enkelt kan välja en PT som erbjuder ett upplägg som tilltalar dig. Du behöver inte nödvändigtvis göra alla dina pass tillsammans med din PT men det är ofta denne som står för det övergripande träningsupplägget.

Att mäta resultat brukar vara en viktig del av träningen med en PT. Det ger dig ett mått på att din träning verkligen går framåt och det är något som kan vara starkt motiverande. Det gäller oavsett om det handlar om vad du tar i bänkpress, vad vågen visar att du väger eller dina tider på milen. En personlig tränare har ofta kunskap inom idrottsnutrition och kan hjälpa till med ett upplägg om du vill minska ditt kroppsfett eller om du vill äta optimalt för att bygga muskler.

Innan personlig träning

Du kan ofta få en gratis konsultation innan ni sätter igång med själva träningen. Under den anger du dina träningsmål. Ibland kan du få göra fysiska tester för att man ska kunna bedöma dina förutsättningar och anpassa träningen därefter.

Efter personlig träning

Hur du bör göra för att återhämta dig efter ett träningspass beror helt på hur du tränar. Det är något som en PT ska kunna ge tips om. Efter att du avslutat en period med en personlig tränare kan det vara en utmaning att upprätthålla resultatet. Många väljer att träna med en PT i några månader för att sedan gå över till att träna själva, utan att helt sluta träffa sin personliga tränare.

Vad kostar en PT?

Priset för en session med en PT kan variera ganska mycket beroende på en rad faktorer. Räkna med att det kostar 500–1 000 kronor i timmen för ett enstaka tillfälle. Om du regelbundet anlitar samma PT kan du komma ner i pris. Det är också billigare att träna i grupp. En PT online brukar också kost lite mindre.

Fördelar med personlig träning

  • Roliga träningspass som är utformade utifrån dina personliga mål.
  • En PT brukar vara en garant för att träningen verkligen blir av.
  • Träning som bygger på en duktig personlig tränares erfarenhet ger bra resultat.
  • Du lär dig hur du tränar rätt vilket minskar risken för skador.
  • Det är motiverande att träna med någon som engagerar sig i att du ska nå dina mål.

Nackdelar med personlig träning

  • Ett enstaka träningstillfälle gör ingen större skillnad.
  • Att träna med en PT regelbundet kostar ganska mycket pengar.

Vem kan hjälpa dig med personlig träning?

Kan personlig träning utföras av nätläkare?

Vänd dig direkt till en personlig tränare om du vill komma igång med träning. De går att hitta en PT som hjälper dig online.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:34
Uppdaterad:
28 maj 2024 kl 13:46
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!