Anemi
Påsar med donerat blod för person med anemi.

Anemi

Anemi betyder att du har för få röda blodkroppar vilket ger symtom som trötthet, huvudvärk och yrsel. Läs mer om Anemi här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med anemi på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Vad är anemi?

Anemi är detsamma som blodbrist. Läs mer.

Vad är anemi?

Anemi, blodbrist, betyder att du har för få röda blodkroppar i blodet. Deras uppgift är att transportera syret som du andas in till alla kroppens celler. Syret behövs för nästan alla av kroppens funktioner, som exempelvis blodbildning och ämnesomsättning. När du har för få röda blodkroppar, anemi, påverkar det därför hela kroppen.

Symtom på anemi

Vanliga symtom på anemi är:

Vad orsakar anemi?

Blodbrist kan delas in i tre kategorier:

  • Blodbrist på grund av blödning.
  • Blodbrist på grund av kroppens oförmåga att bilda tillräckligt många röda blodkroppar.
  • Blodbrist på grund av att de röda blodkropparna bryts ner alltför snabbt.

Blödning

Den allra vanligaste orsaken till anemi är genom förlust av blod. Typiskt genom menstruation. Du som har en riklig mens kan behöva behandling så länge du har blödningar. Men även om du inte blöder speciellt mycket när du har mens kan du få blodbrist. Det gäller om du exempelvis äter en ensidig och järnfattig kost.

Vissa sjukdomar som magsår, kroniska tarmsjukdomar eller tumörer kan också orsaka anemi. Likaså stora blödningar vid exempelvis en skada.

Anemi utan blödning

Du kan drabbas av järnbrist som inte beror på blodförlust. När du är gravid behöver du mer järn än tidigare. Vissa tarmsjukdomar som celiaki och Crohns sjukdom gör att kroppen inte klarar av att ta upp järnet i maten.

Ibland beror anemi på att du har brist på vitamin B12 eller folsyra. Orsaken till det är vanligen en otillräcklig eller ensidig kost. Vissa sjukdomar kan försvåra upptaget av många olika näringsämnen inklusive B12. Då kan du ha en kombination av B12- och järnbrist.

De röda blodkropparna bildas i benmärgen. Om du har en sjukdom i benmärgen, som leukemi, kan det påverka bildandet av nya blodkroppar. Andra sjukdomar som berör bildandet av nya röda blodkroppar är olika typer av cancer, ledgångsreumatism och kroniska tarm- eller njursjukdomar.

När blodkropparna faller sönder i förtid

I sällsynta fall beror blodbrist på att de röda blodkropparna faller sönder i förtid. Normalt lever en blodkropp i ungefär 120 dagar innan den bryts ner. Vid så kallad hemolytisk anemi bryts blodkropparna ner i snabbare takt än de hinner bildas. Vanligen beror det på olika typer av autoimmuna sjukdomar som gör att kroppens immunförsvar reagerar mot sina egna celler och bildar antikroppar mot dem.

Vad är aplastisk anemi?

Aplastisk anemi är en sällsynt men allvarlig blodsjukdom som innebär att benmärgen är oförmögen att bilda celler som finns i blodet. Det ger utöver anemi en utökad infektionskänslighet och en ökad benägenhet till blödning.

Egenvård vid anemi

När du har fått anemi behöver du behandlas för det som orsakar den. Däremot kan du många gånger förebygga anemi. För de flesta räcker det med att äta en allsidig och varierad kost. Om du är vegetarian eller vegan kan du ha svårare att få i dig tillräckligt med järn. Det beror på att en stor del järn finns i animaliska livsmedel. Var därför noga med att äta produkter som innehåller mycket järn såsom exempelvis nötter och frön, fullkorn och spenat.

Behandling vid anemi

Vilken typ av behandling du får beror på orsaken till blodbristen. Vid för lite järn, vitamin B12 eller folsyra behandlas du med tabletter eller sprutor. Om du har mycket lågt blodvärde och svåra besvär kan du behöva en eller flera blodtransfusioner. I de fall anemin beror på en sjukdom behandlas i första hand sjukdomen.

Vissa har kronisk blodbrist och behöver regelbunden behandling. Det gäller även de grupper som är särskilt utsatta för risken att drabbas av anemi. Till dem räknas gravida, kvinnor i fertil ålder samt äldre personer.

Diagnos vid anemi

Om du misstänker att du har anemi bör du söka vård. För att du ska få rätt diagnos och behandling krävs en utredning och provtagning.

Vem kan hjälpa dig vid anemi?

Kan anemi behandlas av nätläkare?

För att kunna utreda orsaken till din blodbrist behövs provtagning. Du kan därför komma att hänvisas eller remitteras för vidare vård om du söker hjälp online.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!