Ledvärk
Närbild på ett par händer.

Ledvärk

Ledvärk är vanligt att få med åldern. Ledvärk är oftast ofarligt men det kan upplevas jobbigt och inget du ska behöva ha.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ledvärk på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Ledvärk

Om ledvärk
 • Ledvärk är vanligt att få i äldre ålder.
 • Ledvärken kan bero på en bakomliggande sjukdom.
 • Du kan ta hjälp av en fysioterapeut för att träna lederna.
Viktiga länkar

Läs mer om artros
(Vården.se)
Läs mer om gikt
(Vården.se)
Läs mer om fysioterapi
(Vården.se)

Om ledvärk

Ledvärk är vanligt att få när du blir äldre. Det kan också bero på inflammationer och överbelastning. Läs mer.

Om ledvärk

Ledvärk är vanligt att få i samband med att du blir äldre. Vanligtvis är det händer och fingrar som drabbas. Detta beror på att lederna slits mycket genom åren. Eftersom de konstant böjs när de används för att greppa tag i saker och ting så slits de oftast ut. Ibland kan fingrarna svullna och domna bort, det kan hända utan orsak. Men vanligtvis beror på det på överansträngning. Om dessa besvär återkommer eller ökar kan det orsakas av en ledsjukdom.

Ledvärk kan också bero på inflammationer. Det är också ett besvär som kan komma vid överbelastning av muskler och leder. Ledvärk behöver normalt sett inte betyda något allvarligt. Det är vanligt att få ledvärk och det kan förebyggas och behandlas med enkla medel.

Symtom vid ledvärk

Ledvärk kan kännetecknas på fler olika sätt bland annat att lederna:

 • är stela
 • är svullna
 • gör ont när du rör på dig
 • varma

När ska jag söka vård?

Du bör kontakta en vårdcentral om du har besvär med lederna som återkommer eller är långvariga.

Du bör genast kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om följande stämmer in på dig:

 • du har kraftig smärta, rodnad och svullnad i en stor led, såsom armbåge, axel, knäled eller fotled
 • du har feber eller känner dig sjuk i samband med att en led svullnar.

Är vårdcentralen eller en jouröppen mottagning stängd bör du söka vård på en akutmottagning.

Du kan också ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Där kan du få hjälp att bedöma symtom.

Orsak till ledvärk

Det finns flera olika orsaker till att få ledvärk.

Åldersförändring

Ditt ledbrosk blir stelare med åldern. Brosket i leden blir tunnare och du kan råka ut för bristningar i brosket. Det kan orsaka smärta i lederna.

Artros

Ett tecken vid åldersförändring i lederna är artros. Artros är en sjukdom som innebär att brosket blir tunt.

Överbelastning

Det är alltid bra att röra på sig i måttliga mängder. Ibland blir dock lederna överbelastade. Om du har artros höjs risken för överbelastade leder. Det spelar ingen roll hur frisk och vältränad du är, en led kan blir svullen och göra ont om den blir överbelastad.

Infektioner

En av de vanligaste orsakerna till ledvärk är att du har en infektion. Det kan vara feber eller en annan infektion som innefattar feber. En del infektioner som kan komma i tarmarna eller urinvägarna kan orsaka svullnad eller värkande leder.

Ledvärk som beror på infektioner brukar vanligtvis försvinna snabbt. Däremot kan det kan längre tid för värken att försvinna.

Gikt

Gikt är en väldigt vanlig ledsjukdom. Skulle du få en giktattack kommer besvären väldigt plötsligt. Leden, vanligtvis stortån, blir väldigt svullen och öm. Smärtan ökar mycket under bara några timmar och leden blir väldigt känslig. Efter några veckor brukar inflammationen vara borta.

Pseudogikt

Pseudogikt liknar gikt eftersom besvären kan dyka upp väldigt hastigt i samband med att en knäled blir svullen. Du kan också få besvär i andra leder, dock sällan i tårna.

Ledgångsreumatism

Ledgångsreumatism är en inflammatorisk sjukdom. Den börjar vanligtvis i mindre leder i fötter och händer. Det resulterar i att lederna blir ömma, svullna och skulle inflammationen vara stor kan lederna bli varma

Inflammatoriska systemsjukdomar

Det finns vissa sjukdomar som har flera likheter med ledgångsreumatism, exempelvis SLE och systemisk skleros.

Varig ledinfektion

En infektion som har bakterier kan sätta sig i en eller flera leder. Detta sker oftast i höftled eller knäled. Även vid denna typ av infektion kommer besvären hastigt och det är dessutom vanligt med feber. Det är viktigt att söka vård omgående om du har en varig ledinfektion.

Ledvärk vid andra sjukdomar

Det finns också en del sjukdomar som orsakar ledvärk, till exempel:

Egenvård vid ledvärk

Genom att rör på dig regelbundet så kan du förebygga ledvärk. Vid det flesta ledsjukdomar är rörelse och träning bara bra. Det gäller både ledgångsreumatism och artros. Träning och rörelse bygger upp och stärker dina muskler och leder vilket dessutom motverkar övervikt. Viktminskning kan göra stor skillnad vid just smärta i höfter, knä och fotleder.

För många minskar ledvärken i sol och värme. Därför kan du försöka hålla en högre temperatur hemma och se till att du är varm. Regionen kan i vissa fall bevilja bidrag för folk med reumatisk sjukdom för att åka på organiserade behandlingsresor till varmare breddgrader.

Diagnos vid ledvärk

När du träffar en läkare för att utreda din ledvärk är det viktigt att förbereda dig för vad du behöver berätta för läkaren:

 • när började ledvärken?
 • under vilka tider/situationer kommer värken?
 • har/är någon led svullen?
 • är lederna stela?
 • förekommer det ledsjukdomar i släkten?

Sedan kommer du genomgå en kroppsundersökning. För att bland annat se om lederna är svullna.

Överbelastning och artros är de vanligaste anledningen till att lederna är svullna. Skulle lederna inte vara svullna beror inte smärtan på någon ledsjukdom.

I vissa fall behöver läkaren göra andra undersökningar. Det kan vara blodprov, ultraljud och röntgen. Det kan också behövas ta prov på ledvätskan och lederna är svullna. Detta gör läkaren genom att ta ut ledvätska med en nål. Det känns ungefär som att ta ett blodprov.

Behandling vid ledvärk

Behandlingen kan variera beroende på vad det är som orsakar ledvärken. I vissa fall går det inte att hitta orsaken till smärtan och då behandlas du med läkemedel. Fysisk aktivitet och rörelseövningar är bra för de allra flesta ledsjukdomar. Till det kan du få hjälp av en fysioterapeut.

I vissa fall beror ledvärken på en infektion som orsakats av bakterier eller virus. Har du en varig ledinfektion spolar läkaren igenom leden och du behandlas vidare med antibiotika. Virusinfektioner läker vanligtvis av sig själv, men kan behandlas med inflammationshämmande läkemedel.

Fysioterapi

Att gå till en fysioterapeut kan hjälpa dig att minska dina besvär. Träning med en fysioterapeut och läkemedel som minskar inflammation kan fungera bra vid vissa sjukdomar. Exempel på sjukdomar är ledgångsreumatism och inflammatoriska systemsjukdomar såsom SLE.

Operation

Har du kraftig artros exempelvis så kan du behöva opereras. Vanligtvis gäller det artros i höftled och knäled.

Vem kan hjälpa dig vid ledvärk?

Kan ledvärk behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa dig genom att ge dig rådgivning. En nätläkare kan inte diagnosera eller hjälpa dig med någon behandling.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
15 maj 2024 kl 11:37
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!