KBT

Hur går KBT till? Kognitiv terapi undersöker hur våra tankar och tankemönster påverkar våra känslor och beteenden. Beteendeterapi utgår f...

Boka tid hos WeMind Privat för KBT.

Hur går KBT till?

Kognitiv terapi undersöker hur våra tankar och tankemönster påverkar våra känslor och beteenden. Beteendeterapi utgår från inlärningsteori – teorin om hur vi lär oss och påverkas av vår omgivning.

I KBT undersöker vi tankar, beteenden, känslor och hur dessa samverkar med varandra här och nu. Beteenden kan påverka våra känslor och tankar, och vice versa. Inom KBT är beteenden inte bara det vi gör, utan även kroppsliga förnimmelser och tankemönster.

Tillsammans med sin psykolog gör man en noggrann analys av beteenden som kan vara problematiska för att kartlägga orsakerna till just dina svårigheter. Man analyserar problematiska beteenden, vad det är som utlöser dem och vilka konsekvenser de får i vardagen. När detta gjorts kan man se vad som behöver göras för att uppnå förändring. Utifrån detta läggs en plan upp för behandling som testas och utvärderas under behandlingens gång. Stor vikt läggs vid att hitta nya strategier för att hantera sina svårigheter så att problemen minskar, blir lättare att hantera eller helt försvinner.

KBT kännetecknas av ett strukturerat upplägg, och ett nära samarbete mellan patient och behandlare. Man arbetar målfokuserat genom att ställa upp tydliga mål tidigt i en behandling som man jobbar mot, och kan därför tydligt se om man närmar sig dessa under behandlingen.

Mot slutet av terapin brukar kontakten glesas ut för att ge tillfälle att öva på att arbeta mer självständigt. Inför terapins avslut skrivs en plan för att vidmakthålla framsteg från behandlingen och arbeta vidare mot nya mål. Syftet med KBT är att ta sig ur de svårigheter man hamnat i och lära sig principer för att själv kunna hantera liknande problem i framtiden.

Ångest

KBT använder sig av flera olika metoder för att förändra hur vi agerar. En central del av KBT är exponering – att långsamt, i hanterbara steg, närma sig det man är rädd för och därmed minska ångest och rädsla på lång sikt. Man kan även arbeta med beteendeexperiment, där man testar antaganden och föreställningar om vad man tror ska hända när man gör på ett visst sätt och sedan undersöka hur det faktiskt blev. På så sätt kan man förändra uppfattningar som man har haft under längre tid.

Depression

När man arbetar med depression använder man sig av beteendeaktivering. Personer som har varit deprimerade länge har ofta slutat med de aktiviteter som har gett glädje och energi. Genom att undersöka vad dessa aktiviteter är kan man successivt börja öka aktivitetsnivån, och därmed motverka depressionen.

Vad behandlar vi?

På WeMind kan du få hjälp med bland annat ångest, depression, sömnsvårigheter, livskriser, stress och trauma. Hör av dig till oss för att få reda på mer information om vad vi erbjuder.

Letar du efter något annat? Se vilka fler tjänster som WeMind Privat erbjuder.

Norrmalm
Välkommen till WeMind Privat i Vasastan – Sveriges största privata psykiatriska vårdgivare! WeMind har i över 17 år haft fullt fokus på att leverera evidensbaserad vård och följa den senaste forskningen. Med ett internt forsknings- och utvecklingsteam utvecklar teamet kontinuerligt sina behandlingsmetoder för att säkerställa att varje patient får bästa möjliga vård. På mottagningen i centrala Stockholm möts du av erfarna legitimerade KBT-psykologer, sjuksköterska, kurator och specialistläkare i psykiatri. Du erbjuds snabb, professionell hjälp med korta väntetider och ett stort fokus på ett gott bemötande. WeMind tar emot barn från 12 år och vuxna. WeMind Privat erbjuder: Hos WeMind Privat kan du få hjälp med en rad olika besvär, här finns det specialkompetens inom framförallt svår ångest och depression. Vanliga besvär WeMind kan hjälpa dig med är ångest depression trauma livskriser stress sömnproblem fobi WeMind har lång erfarenhet av psykiatrisk vård, du kan därför känna dig lugn och trygg i att du erbjuds den bästa vården baserat på dig och dina behov. Evidensbaserad vård WeMind Privat arbetar uteslutande med metoder som forskning har bevisat vara effektiva. Behandlingsresultaten utvärderas kontinuerligt, och mottagningen är transparenta med sina resultat för att ständigt förbättra vården de erbjuder. Varmt välkommen att kontakta WeMind Privat!

4.9
4.8
Christina C.
9 mar, 2020
Johanna är toppen!
Ewa M.
9 mar, 2020
Insikt har följt på insikt... Karin har varit en fantastisk hjälp för mig hon har fått mig att blomma! Tack!

Tidsbokning/telefontid