Nagelrengöring
En person som filar naglarna på en patient.

Nagelrengöring

Förtjockade eller sköra naglar och ömma nagelband på tår eller fingrar är tecken på att något inte står rätt till.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder nagelrengöring där det passar dig.

Snabba fakta om Nagelrengöring

Pris

Mellan 500 och 800 kronor.

Vad kan man göra åt dåliga naglar?

Nagelrengöring och nagelvård kan handla om förebyggande behandlingar för god nagelkvalitet, eller behandling av olika problem som exempelvis nagelbandsinfektion eller nageltrång. Läs mer.

Vad kan man göra åt dåliga naglar?

Att ta hand om sina naglar är viktigt för att undvika problem. Kvaliteten på tå- och fingernaglar varierar från person till person, och många nagelproblem har en stark ärftlighetsfaktor. Det finns alltså många som har friska och starka naglar utan att egentligen behöva ta hand om dem särskilt mycket, medan vissa är i behov av regelbunden nagelvård.

Om du har friska och starka naglar går det oftast bra att sköta dem hemma. Att rensa bort smuts, klippa eller slipa naglarna, klippa nagelbanden och använda återfuktande handkräm eller nagelbandskräm räcker i så fall gott och väl. Om du däremot upplever att du har sköra naglar som lätt går av, eller om du har några andra problem som gör ont eller stör dig, är det en god idé att söka hjälp hos en professionell person.

Beroende på vilken typ av problem du har kan du vända dig till en vårdcentral, skönhetssalong eller medicinsk fotterapeut. På skönhetssalong kan du få hjälp med enkel nagelvård som exempelvis att rensa, klippa, slipa och helt enkelt förebygga framtida problem med naglarna. På vårdcentralen eller hos en medicinsk fotterapeut kan du få hjälp med olika problem som nageltrång, inflammerade nagelband, nagelsvamp och liknande.

Vad är skillnaden mellan nagelvård och pedikyr/manikyr?

Det finns en hel del likheter mellan nagelvård/nagelrengöring och pedikyr/manikyr. Begreppen nagelvård och nagelrengöring handlar däremot främst om behandlingar som utförs av legitimerade, medicinska fotterapeuter eller annan vårdpersonal. Pedikyr och manikyr handlar i sin tur om behandlingar med estetiskt syfte.

Vad är bra för sköra naglar?

Det finns en hel del saker du kan göra om du vill förbättra din nagelkvalitet på egen hand. Vissa behöver stärka sina naglar utifrån medan somliga har nagelproblem som kommer inifrån – exempelvis brist på mineraler och vitaminer. Här nedan får du några tips på hur du kan bibehålla normala och välmående naglar själv.

  • Återfuktning: Smörj in både händer och naglar varje dag.
  • Eventuella brister: Se över om du kan ha brist på någon särskild vitamin eller mineral. Selen och biotin är viktigt att få i sig för att bibehålla god nagelkvalitet.
  • Nagellacksborttagning: Använd produkter utan aceton när du tar bort nagellack.
  • Skydda mot kemikalier: Använd plasthandskar när du till exempel ska handskas med diskmedel, desinfektionsmedel och tvättmedel.
  • Ha goda sömnvanor och stressa mindre: Det är lättare sagt än gjort, men goda rutiner i vardagen är A och O för kroppens välmående, och så även för naglarna.

Hur går nagelrengöring till?

Metod

En nagelrengöring kan gå till på olika sätt. På salong eller hos en medicinsk fotterapeut kan du till exempel få förebyggande nagelvård. Då rengör behandlaren försiktigt under, runt och på naglarna. Ofta trycks även nagelbanden tillbaka med ett verktyg, och sedan används en liten sax för att klippa bort överflödig hud. Därefter klipps och slipas naglarna, och ofta avslutas behandlingen med en återfuktande kräm eller olja runt naglar och nagelband.

Om du har problem med till exempel nageltrång, nagelbandsinflammation eller förtjockade naglar kan du också vända dig till en medicinsk fotterapeut, alternativt din närmaste vårdcentral. Hela nageln eller delar av den kan behöva plockas bort om du har återkommande problem med nageltrång, och vid nagelbandsinflammation kan området behöva tömmas på var och rengöras. Om du har förtjockade naglar kan dessa slipas ner, och så får du råd kring hur du kan undvika problemet framöver.

Innan nagelrengöring

Det finns inte mycket du behöver tänka på innan en nagelrengöring. Det kan vara en bra idé att ta bort eventuellt nagellack, och undvika att använda handkräm precis innan besöket.

Efter nagelrengöring

Efter en nagelrengöring eller annan behandling inom nagelvård kan du få tips och råd från personen som utfört behandlingen. Lyssna på råden du får för att undvika framtida problem.

Vad kostar nagelrengöring?

Besök på skönhetssalong eller fotvårdsklinik för nagelrengöring har ett pris runt 500–800 kronor. Om du istället går till vårdcentralen och får hjälp på plats betalar du vanlig patienttaxa, runt 200 kronor. Du kan också få remiss via vårdcentralen till en medicinsk fotterapeut, och då betalar du samma kostnad som för ett besök på vårdcentralen. Då täcks även eventuella framtida kostnader hos fotterapeuten upp av högkostnadsskyddet.

Fördelar med nagelrengöring

  • Genom nagelrengöring och annan typ av nagelvård kan du förebygga framtida besvär, och behandla redan uppkomna besvär.

Nackdelar med nagelrengöring

  • Du som ofta har problem med naglarna och är i behov av regelbundna behandlingar kan behöva betala ganska höga summor totalt, om du väljer att gå direkt till en medicinsk fotterapeut.

Vem kan hjälpa dig med nagelrengöring?

Kan nagelrengöring utföras av nätläkare?

En nätläkare kan av naturliga orsaker inte hjälpa till med nagelrengöring.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!