Graves sjukdom
Personen med Graves sjukdom håller en hand vid halsen.

Graves sjukdom

Graves sjukdom är en form av hypertyreos. Hypertyreos innebär att sköldkörteln producerar för mycket hormoner.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med graves sjukdom på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Graves sjukdom

Om graves sjukdom
 • 2,5 procent kvinnor och 0,6 procent män drabbas av Graves sjukdom.
 • Andelen som går odiagnosticerade tros vara 0,5 procent kvinnor och 0,1 procent män.
 • I Sverige har en halv miljon personer en sköldkörtel- diagnos.
Viktiga länkar
Om Graves sjukdom

Graves sjukdom är en form av hypertyreos. Hypertyreos innebär att sköldkörteln producerar för mycket hormoner. Läs mer.

Om Graves sjukdom

Graves sjukdom är en form av hypertyreos. Hypertyreos innebär att sköldkörteln producerar för mycket hormoner. Detta gör att kroppens organ och celler jobbar mer. Det kan gör att du blir trött, svettig, minska i vikt eller få hjärtklappning.Graves sjukdom är den vanligaste orsaken till hypertyreos.

Hypertyreos delas in i tre sjukdomar:

 • Graves sjukdom – immunförsvaret gör att sköldkörteln bildar mer hormon.
 • Knölstruma – det finns flera knölar i sköldkörteln som bildar mer hormon.
 • Toxiskt adenom – det finns en knöl i sköldkörteln som bildar mer hormon.

Alla tre sjukdomar har samma symtom men de behandlas olika.

Symtom på Graves sjukdom

Symtomen varierar beroende på halten av hormoner i kroppen. Oftast kommer symtomen långsamt under några månader. Du kan ha dem i flera månader eller år innan du märker av dem. Det kan vara svårt att uppmärksamma symtomen eftersom de liknar vardagliga besvär.

Du kan få symtom såsom:

 • håravfall och hudproblem
 • lösare avföring
 • svettas och känner dig varm
 • viktnedgång
 • dålig sömn
 • svaga muskler
 • hjärtklappning och hög puls
 • oregelbunden mens
 • känslan av rastlöshet
 • nedstämd, orolig, ångest och känsligt humör.

När du har Graves sjukdom kan du få besvär med ögonen. De kan kännas torra, svida, bli röda, ljuskänsliga och tåras lättare.

Orsak till Graves sjukdom

Orsaken till Graves sjukdom är att immunförsvaret har bildat antikroppar som liknar TSH hormonet som gör att sköldkörteln tillverkar mer hormon. Sköldkörteln reagerar på antikropparna och börjar tillverka mer hormon. Man vet ännu inte säker varför immunförsvaret bildar antikroppar.

Egenvård vid graves sjukdom

Rökning och långvarig stress ökar risken för Graves sjukdom. Du minskar risken för att få sjukdomen om du slutar att röka och om du lär dig att hantera din stress. Du kan läsa mer om stress och hur du slutar röka i våra guider.

Diagnos vid Graves sjukdom

Misstänker du att du har Graves sjukdom så kan du göra en undersökning hos din vårdcentral. Där får du göra en kroppsundersökning, mäta puls och blodtryck och en kontroll av ögonen. Läkaren kommer också känns på sköldkörteln och din hud. Du får även lämna ett blodprov för att läkaren ska kunna kolla din mängd sköldkörtelhormon. Du kan läsa mer i vår guide om sköldkörtelprov.

Du kommer undersökas mer på en specialistmottagning om proven visar att du har höga halter av sköldkörtelhormon. Du kommer få lämna fler blodprov. Detta för att få reda på varför din sköldkörtel bildar mer hormon.

Efter dessa prover får du göra fler undersökningar. Dessa beror på vad blodproven visar. Du få då en remiss till en eller de undersökningar som ska göras.

Behandling vid Graves sjukdom

Vid Graves sjukdom finns det tre behandlingssätt: läkemedel, radioaktiv jod och operation.

Vilken behandling som du får beror på hur gammal du är, sköldkörtelns storlek, om du är gravid, om du har ögonbesvär, om du har andra sjukdomar och hur mycket hormon som produceras.

Oftast behandlas Graves sjukdom med radioaktivt jod. Innan du behandlas med radioaktiv jod är det vanligt att du får läkemedel som lindrar symtom och som minskar hormonproduktionen.

Ibland räcker det med att få läkemedel. Det är den vanligaste behandlingsmetoden för barn, unga och gravida.

Du kan bli opererad om sköldkörteln är väldigt förstorad eller om du är ung och får sjukdomsåterfall efter behandling med läkemedel. Vid en operation tar kirurgen bort en del av sköldkörteln eller hela.

Vem kan hjälpa dig vid graves sjukdom?

Kan Graves sjukdom behandlas av en nätläkare?

Eftersom du behöver undersökas fysiskt så kan en nätläkare varken hjälpa dig med diagnos eller behandling. Du kan däremot få rådgivning och stöd av en nätläkare.

Publicerad:
25 januari 2023 kl 15:52
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 11:52
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: