Torra slemhinnor
En person formar sina händer till ett hjärta över sitt underliv.

Torra slemhinnor

Torra slemhinnor i underlivet, eller atrofisk vaginit, är ett vanligt besvär som ofta uppstår på grund av sänkt östrogennivå.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med torra slemhinnor på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Torra slemhinnor

Viktiga länkar

Sjögrens syndrom (1177)

Eksem i underlivet (Vården.se)

Vestibulit (Vården.se)

Vad är torra slemhinnor i underlivet?

Torra slemhinnor i underlivet är vanligt. När hormonbalansen förändras i slidan blir slemhinnorna sköra och torra vilket orsakar besvär. Läs mer.

Vad är torra slemhinnor i underlivet?

Att drabbas av torra slemhinnor i underlivet är vanligt och kan skapa stort obehag. Ungefär hälften av alla kvinnor kommer någon gång i sitt liv att uppleva besvär.

Du kan få torra slemhinnor i underlivet om halten av det kvinnliga könshormonet östrogen sjunker. En lägre nivå av östrogen bromsar upp blodförsörjningen och slidväggarna blir då tunnare och skörare. Även urinblåsans och urinrörets slemhinnor blir torra på grund av låg östrogennivå, vilket ökar risken för urinvägsinfektioner.

Hur märker man att man har torra slemhinnor?

Om du har torra slemhinnor i underlivet kan du märka av ett eller flera av dessa symtom:

 • irritation, sveda och klåda i underlivet
 • svampinfektion
 • smärta vid sex
 • sprickor och små sår i slidan
 • behov av att kissa ofta
 • sveda när du kissar
 • urinvägsinfektion
 • inkontinens
 • bleka slemhinnor
 • ökade och förändrade flytningar.

Orsaker till torra och sköra slemhinnor

Den vanligaste orsaken till torra slemhinnor är sänkta nivåer av det kvinnliga könshormonet östrogen. Det kan uppstå under olika perioder i livet. Exempelvis minskar produktionen av östrogen vid stress, förlossning och amning. Under och speciellt efter klimakteriet sjunker kroppens östrogenhalter kraftigt vilket leder till många olika besvär inklusive torra slemhinnor.

Torra slemhinnor som biverkan av läkemedel

Vid användning av vissa läkemedel är torra slemhinnor en biverkning. Det gäller exempelvis läkemedel mot allergi. Om du har opererat bort äggstockarna eller livmodern, eller behandlats med antihormon mot cancer kan du få låga östrogennivåer och torra slemhinnor som följd. Det samma gäller om du använder p-piller.Om du upplever besvär på grund av ditt läkemedel bör du kontakta din läkare som kan hjälpa dig med ett bättre alternativ eller behandling.

Torra och sköra slemhinnor i underlivet vid samlag

När du är torr i slidan kan du få problem såsom irritation, sveda och klåda. Det är därför inte ovanligt att du kan uppleva obehag och smärta vid samlag. Det i sin tur riskerar att leda till en minskad lust och ett negativt påverkat sexliv. Använd ett milt glidmedel som inte irriterar slemhinnorna vid sex för att underlätta.

När torra slemhinnor blir tunna och sköra skapas det en bakteriell obalans i slidan. Det ger en ökad risk för exempelvis svamp- och urinvägsinfektioner. Genom att försöka kissa direkt efter samlag sköljer du bort eventuella bakterier som kan orsaka infektioner.

Sjukdomar som kan ge torra slemhinnor

I sällsynta fall beror besvären på en bakomliggande sjukdom. Både eksem och sexuellt överförbara sjukdomar som exempelvis klamydia ger symtom som liknar atrofisk vaginit.

Diabetes kan ge torra slemhinnor

Klåda i underlivet är även ett symtom vid diabetesdebut och beror på att bakterier frodas på grund av ovanligt höga blodsockerhalter. Efter långvarig diabetes påverkas blodkärlen. En komplikation av långvarig diabetes är skador i de små blodkärlen som bland annat leder till torra slemhinnor i kvinnors underliv.

Sjögrens syndrom – torra slemhinnor

Sjögrens syndrom är en autoimmun och reumatisk sjukdom som bland annat ger problem med torra slemhinnor. Sjögrens syndrom är en kronisk sjukdom men det finns effektiv behandling att få.

Kontakta vården om du misstänker att en sjukdom kan orsaka dina symtom.

Vad kan man göra själv för att lindra torra slemhinnor?

Ett torrt underliv är vanligt förekommande men det finns mycket du kan göra själv för att lindra besvären.

Tips mot torra slemhinnor i underlivet

 • Undvik att tvätta underlivet för ofta, och välj milda produkter för intimrengöring istället för tvål.
 • Vatten är uttorkande. När du duschar eller badar kan du smörja underlivet med ett skyddande lager intim- eller babyolja för att undvika att bli torr i underlivet.
 • Bär luftiga kläder som inte smiter åt och använd helst underkläder i bomull.
 • Använd glidmedel vid samlag.
 • När slemhinnorna är torra blir de lätt sköra. Det i sin tur leder till att små sprickor och sår kan uppstå runt slidöppningen, och risken för infektioner ökar. Försök därför att kissa direkt efter sex så att du sköljer bort eventuella bakterier som kan leda till svamp- eller urinvägsinfektion.
 • En fuktkräm eller gel speciellt framtagen för intimvård kan ge svalka och lindring.

Behandling av torra slemhinnor

Torra slemhinnor är för det mesta lätt att behandla. Vilken behandling som sätts in är individuell och beror på dina symtom. För besvär som orsakas av låg östrogenproduktion kan en behandling med hormoner hjälpa. Om besvären är mer lindriga eller begränsade till torra slemhinnor i underlivet, kan det räcka med en lokal hormonbehandling. I vissa fall används även östrogentabletter eller p-plåster.

Kontakta en gynekolog, barnmorska eller vårdcentral om du upplever problem med torra slemhinnor som inte går över.

Torra slemhinnor i underlivet med blödning

Om du inte vet vad dina besvär beror på och har torra slemhinnor med blödning, har blodblandade flytningar eller inte upplever lindring trots egenvård bör du kontakta vården. Dels för att vara säker på att dina besvär inte orsakas av något annat och dels för att få rätt behandling. Det gäller även om du misstänker en infektion.

Vem kan hjälpa dig vid torra slemhinnor i underlivet?

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!