Gastric sleeve
Kirurg som opererar patient

Gastric sleeve

Gastric sleeve är en fetmaoperation där en del av magsäcken tas bort vilket bidrar till minskad hunger och snabbare mättnad.

Snabba fakta om Gastric sleeve

Vad är gastric sleeve?

Gastric sleeve är en vanlig fetmaoperation där en stor del av magsäcken avlägsnas för att du snabbare ska blir mätt. Läs mer.

Vad är gastric sleeve?

Gastric sleeve är den vanligaste typen av fetmaoperationer som utförs i Sverige. Vid en gastric sleeve tas en del av magsäcken bort. Det innebär att du snabbare blir mätt och därför inte kan äta lika mycket som tidigare.

En gastric sleeve utförs om man lever med ohälsosam fetma och har svårt att gå ner i vikt på andra sätt. Du behöver vanligtvis uppfylla en rad krav innan du tillåts genomgå en fetmaoperation, som exempelvis högt BMI, ålder och tidigare försök till viktnedgång. En individuell bedömning görs alltid innan operation.

En gastric sleeve kan inte återställas och operationen går därför inte att ångra efter att den är utförd.

Vad är skillnaden mellan gastric sleeve och gastric bypass?

Vid en gastric sleeve tas endast en del av magsäcken bort, medan man vid en gastric bypass även avlägsnar en del av tunntarmen. Långsiktigt tror man att resultatet efter en gastric sleeve är lite mer osäkert än efter en gastric bypass, men däremot tros den vara något skonsammare eftersom tarmarna inte kopplas om. I den här guiden kan du läsa mer om gastric bypass.

Så går gastric sleeve till

Gastric sleeve är en så kallad titthålsoperation, där en del av magsäcken tas bort. Under operationen blir du sövd och det är vanligt att behöva stanna på sjukhuset i 1–2 dygn.

Metod

Vid en gastric sleeve avlägsnas ungefär två tredjedelar av magsäcken, vilket lämnar kvar en smal, rörformad del som tätas med hjälp av avancerad kirurgi. Då magsäcken förminskas blir man mätt av en mindre mängd mat samtidigt som hormonet ghrelin, som ger hungerskänslor, minskar.

Hur lång tid tar en gastric sleeve-operation?

En gastric sleeve-operation tar ungefär 40 minuter, men mycket tid behöver även läggas på förberedelser och återhämtning.

Vad ska man tänka på innan en gastric sleeve?

Innan en gastric sleeve kan du behöva gå ner i vikt för att minska mängden fett som ligger kring de inre organen. Du behöver också gå på en pulverdiet 2–6 veckor innan operationen. Både rökning och alkohol ska undvikas veckorna innan operationen.

Innan operationen ska du inte ha ätit något på sex timmar. Du ska även tvätta dig med en bakteriedödande tvål och ta speciella läkemedel för att undvika blodproppar och infektioner.

Hur mår man efter en gastric sleeve?

Efter en gastric sleeve får du stanna på sjukhuset i 1–2 dagar och direkt efter operationen är det vanligt att ha ont i magen. De flesta som har genomgått operationen behöver vara sjukskrivna mellan 2 och 4 veckor, då man ofta är trött och orkeslös på grund av viktminskningen.

Efter en gastric sleeve-operation måste man ändra sina levnadsvanor och en dietist kan hjälpa dig att lägga upp ett bra kostschema. Till en början får du endast äta flytande mat för att sedan övergå till mosad mat och efter några veckor får du börja äta små portioner mat i fast konsistens. Däremot brukar man inte kunna äta samma mängd som innan en operation och de ändrade levnadsvanorna följer med resten av livet.

Hur mycket går man ner i vikt efter en gastric sleeve?

Efter en gastric sleeve tappar man vanligtvis vikt snabbt och efter 1–2 år kan man ha gått ner mellan 50–80 % av sin övervikt. Däremot är det många som därefter går upp en del av sin tidigare vikt och det är viktigt att bibehålla sin ändrade livsstil för ett långsiktigt resultat.

Vad kostar en gastric sleeve?

Vissa regioner står för kostnaden av operationen efter remiss från läkare. Du ska då uppfylla kraven för att genomgå en gastric sleeve-operation och under en längre tid ha levt med din övervikt. Du kan även bekosta operationen själv. En gastric sleeve brukar då kosta cirka 80 000 kronor.

Fördelar med gastric sleeve

  • Ett effektivt sätt att gå ner i vikt om du lever med fetma som orsakar problem.

Nackdelar med gastric sleeve

  • Det finns en risk för komplikationer i form av blödningar och läckage. Även mer långsiktiga komplikationer som dumpning, näringsbrist och överskottshud som ger problem kan förekomma.
  • Det finns en risk att du går upp i vikt igen efter operationen.

Vem kan hjälpa dig med gastric sleeve?

Kan gastric sleeve utföras av nätläkare?

En gastric sleeve kan inte utföras av en nätläkare.

Publicerad:
20 januari 2023 kl 12:09
Uppdaterad:
14 augusti 2023 kl 14:25
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: