Gastric bypass
En person klämmer sig på sin mage

Gastric bypass

Gastric bypass operationen innebär att man klipper bort en stor del av magsäcken och första delen av tunntarmen.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder gastric bypass där det passar dig.

Boka tid för gastric bypass

CK Klinikerna Kirurgi
Digital konsultation inför gastric bypass
Saltsjö-boo
CK Klinikerna Kirurgi
Digital konsultation inför gastric bypass
Saltsjö-boo
CK Klinikerna Kirurgi
Digital konsultation inför gastric bypass
Saltsjö-boo
CK Klinikerna Kirurgi
Digital konsultation inför gastric bypass
Saltsjö-boo
CK Klinikerna Kirurgi
Digital konsultation inför gastric bypass
Saltsjö-boo
CK Klinikerna Kirurgi
Digital konsultation inför gastric bypass
Saltsjö-boo

Snabba fakta om Gastric bypass

Pris

Går att få gratis. Annars mellan 70 000 och 90 000 kronor.

Viktiga länkar
Om gastric bypass

Gastric bypass är fetmaoperation som innebär att tunntarmen kopplas till en liten ficka strax efter matstrupen. Detta får flera effekter, till exempel att man kan äta mindre mängder mat och att hungerkänslan försvinner. Läs mer.

Om gastric bypass

Gastric bypass är fetmaoperation som innebär att tunntarmen kopplas till en liten ficka strax efter matstrupen. Detta får flera effekter, till exempel att man kan äta mindre mängder mat och att hungerkänslan försvinner.

En gastric bypass kan vara ett alternativ om du är så pass överviktig att du riskerar att få hälsoproblem. Eftersom det finns allvarliga hälsorisker förknippade med fetma kan en fetmaoperation förhindra dessa risker.

Så går gastric bypass till

Metod

Vid en gastric bypass operation kopplas en stor del av magsäcken och första delen av tunntarmen bort. Det innebär att maten kommer till tunntarmen snabbare. Du kommer bli mätt fortare eftersom maten kommer ner direkt till tunntarmen istället för att passera hela magsäcken. Detta kommer göra att du äter mindre mat och därmed går ner i vikt.

Delen av magsäcken som kopplas bort och första delen av tunntarmen kopplas ihop med tunntarmens mellersta del. Det är där som det tillförs bukspott och galla som bryter ner maten.

Innan gastric bypass

Innan du kan genomgå operationen kan du behöva gå ner lite i vikt på egen hand. Det kan du behöva göra för att minska storleken på levern och för att minska mängden fett som finns runt magens inre organ. Det underlättar för kirurgen att operera.

Innan operationen får du prata med en läkare. Då kommer du få information om du ska förbereda dig inför operationen. Ungefär sex till två veckor innan operationen är det vanligt att du bara får dricka pulverdrycker. Innan operationen får du inte äta något på sex timmar. Du ska också tvätta dig flera gånger med en bakteriedödande tvål. Du kommer också få läkemedel för att undvika blodpropp och infektioner under själva operationen.

Du bör sluta röka innan operationen. I vissa fall är det också ett krav att inte röka sex veckor före och sex veckor efter operationen. I och med att du slutar röka kommer såren läka bättre och risken för komplikationer minskar. Du kan läsa mer om att sluta röka i vår guide.

Du bör också undvika att dricka alkohol i fyra veckor före och fyra veckor efter operationen. Detta minskar också risken för komplikationer.

Efter gastric bypass

Efter operationen får du stanna på sjukhuset i en eller två dagar. Det är inte ovanligt att ha lite ont i magen de första dagarna efter operationen. Du kan också må illa och känna dig trött om du äter för fort, för sött eller för mycket mat. Vanligtvis brukar man inte heller vara lika sugen på söt och fet mat efter en gastric bypass.

De allra flesta är sjukskrivna i två till fyra veckor efter operationen.

Den första tiden efter din gastric bypass kan du bara äta en väldigt liten portion varje måltid. Till en början behöver du följa en diet med flytande mat. Därefter börjar du äta mosad mat och efter några veckor kan du börja äta vanlig mat igen.

Efter en gastric bypass kan maten man föredrar ändras. Detta orsakas av att tarmen behöver anpassa sig till kaloritillförsel direkt till tarmslemhinnan. Operationen medför även förändring i nerv- och hormonsystemen. Detta leder till att hungerkänslorna och tendensen till att äta mycket försvinner.

Du kommer gå ner snabbt i vikt vilket kommer göra att kroppen reagerar. Därför kan det ske en del förändringar i kroppen under de första tre till sex månaderna. Det kommer gå över med tiden och du behöver inte söka vård om du upplever följande:

  • värk i kroppen
  • håravfall
  • torr hud
  • humörsvängningar
  • trötthet
  • du är frusen.

Vad kostar en gastric bypass?

Du kan få genomföra en gastric bypass utan kostnad. I dessa fall behöver du bara betala den vanliga kostnaden för ett besök på vårdcentralen. Men för att kunna få det behöver du gå till en läkare för att sedan få en remiss till en klinik. För att kunna få en remiss behöver du uppfylla vissa krav. Dessa krav kan skilja sig mellan olika regioner.

Följande krav kan gälla:

  • du är över 18 år
  • BMI över 40
  • BMI över 35 och lider av en sjukdom som orsakar din övervikt
  • du bör ha försökt att gå ner i vikt på egen hand men inte lyckats
  • du behöver veta vad en fetmaoperation innebär
  • du är beredd på att förändra dina levnadsvanor.

Även om du uppfyller alla krav och du får en remiss skickad så kan det ta upp till två år innan du får genomgå operationen.

Du kan också kontakta en klinik på egen hand, då ligger behandling priset för gastric bypass mellan 70 000 och 90 000 kr beroende på vilken klinik du väljer. Väljer du att betala din operation behöver du inte uppfylla samma krav och väntetiden är inte alls lika lång.

Fördelar med gastric bypass

Nackdelar med gastric bypass

  • 3% risk för allvarliga komplikationer, främst blödning och läckage.
  • Med tiden kan du få tarmvred.
  • Andra komplikationer såsom socker- och blodtrycksfall efter att man ätit eller druckit fel, ökad känslighet för alkohol och försämrat vitaminupptag.

Vem kan hjälpa dig med gastric bypass?

Publicerad:
20 januari 2023 kl 13:27
Uppdaterad:
14 december 2023 kl 11:43
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!