Hitta vård

Fetmaoperation

En fetmaoperation är en operation vars syfte är att att få personer som lider av fetma att gå ner i vikt. Överviktskirurgi minskar också risken för att utveckla olika följdsjukdomar som till exempel stroke och hjärtinfarkt. Det finns flera metoder för fetmaoperation och i den här guiden har vi samlat information om hur en överviktskirurgi går till.

Vill du boka tid för fetmaoperation redan idag?

Boka tid för fetmaoperation redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Hitta vårdcentral

Hitta operationskliniker

Sammanfattning

OmÖverviktskirurgi är en mycket effektiv metod för behandling av fetma.  Syftet med en fetmaoperation är en betydande och varaktig viktnedgång.
MetodDet finns idag några olika operationsmetoder. Men gemensamt för samtliga fetmaoperationer är att de förminskar magsäcken.
KostnadOm du uppfyller vissa kriterier kan du få hjälp av den offentliga vården med din fetma, då betalar du den vanliga patientavgiften. Pris på en fetmaoperation via en privat klinik kan kosta allt från 80 000 till 130 000 kronor.
FördelarEn fetmaoperation är den effektivaste metoden att behandla fetma. Överviktskirurgi minskar också risken för sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
NackdelarDet finns alltid risker med överviktskirurgi. Om du väljer att gå till en privat mottagning behöver du stå för hela kostnaden själv.
VårdgivareOm du vill få hjälp av den offentliga vården med din fetma kan du kontakta din vårdcentral för en första bedömning. Du kan också gå till en privat klinik
Nätläkare En nätläkare kan inte utföra överviktskirurgi. Fetmaoperationer utförs på sjukhus eller privata kliniker.

Om överviktskirurgi

Fetmaoperationer är operationer som syftar till att hjälpa personer som lider av fetma att gå ner i vikt och på så sätt också minska risken att drabbas av samt utveckla olika följdsjukdomar. Övervikt och fetma ökar nämligen risken för typ 2-diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdom. Målet för överviktskirurgi är att förbättra hälsan, lindra fetmarelaterade sjukdomar samt förbättra livskvaliteten.

Olika fetmaoperationer

Det finns idag olika fetmaoperationer. Något som är gemensamt för samtliga operationer är att de förminskar magsäcken. Här är några olika fetmaoperationer:

Gastric sleeve –  är den vanligaste metoden och innebär att en stor del av magsäcken opereras bort.

Gastric bypass – är ett kirurgiskt ingrepp där då en stor del av magsäcken och en del av tunntarmen kopplas ur. 

Duodenal switch –  är en mer omfattande operation och erbjuds främst personer som lider av särskilt svår fetma.

Din kirurg hjälper dig att bestämma vilken operation som är mest lämplig, då det finns en mängd olika faktorer att ta hänsyn till.

Så går en fetmaoperation till

Metod

Det finns idag några olika operationsmetoder. Den vanligaste fetmaoperationen i dagsläget är gastrisk bypass. Men gastric sleeve är en operationsmetod som har blivit allt vanligare på senare år.

Gastric bypass: Gastric bypass innebär att cirka två tredjedelar av magsäcken opereras bort. Ingreppet resulterar i att magsäcken blir mindre, detta gör också att du blir mätt snabbare när du äter. I de allra flesta fallen så utförs operationen med titthålskirurgi, eller laparoskopi som det också kallas och du blir sövd. Men i mycket sällsynta fall kan man behöva utföra operationen med öppen kirurgi. Detta innebär att man behöver öppna bukväggen. Du kan läsa mer om detta i vår guide om gastric bypass.

Gastric sleeve: Vid en gastric sleeve operation tar man bort en stor del av magsäcken, så att den blir mindre. Ungefär 60-70 procent av magsäcken tas bort, så att endast ett smalt rör återstår. Detta leder till att du känner sig mätt fortare. Operationen sker i de allra flesta fall med titthålskirurgi och du blir sövd. Men det finns tillfällen då kirurgen kan behöva öppna magen med ett snitt ovanför naveln, för att kunna komma åt bättre.

Duodenal switch: Duodenal switch innebär att en stor del av magsäcken opereras bort och en stor del av tunntarmen kopplas ur. Det är vanligt att dodenal switch utförs som ett två-stegsingrepp. Då brukar man börja med gastric Sleevei som sedan följs upp med duodenal switch-delen.

Innan fetmaoperation

Innan din operation kan genomföras måste du ofta gå ner en del i vikt. Fördelar med detta kan vara att operationen blir säkrare och enklare att genomföra. Viktnedgången kan även gynna rehabiliteringen efter operationen. 

Du behöver också sluta röka senast fyra veckor innan operationsdagen. Att sluta röka är en viktig förberedelse, då det minskar risken för komplikationer i samband med operationen. Du bör även avstå helt från alkohol före och efter en operation (fyra veckor före operationen och fyra veckor efter). Detta minskar också risken för olika komplikationer.

Före operationen bör du inte äta. Du kan också bli ombedd att tvätta dig flera gånger med en bakteriedödande tvål och ta läkemedel för att inte få blodpropp eller infektioner i samband med ingreppet. Du kommer att få information från din läkare kring förberedelser inför din operation.

Efter fetmaoperation

Efter att du genomgått en fetmaoperation kan du behöva stanna kvar stanna kvar några dagar på sjukhuset. De närmaste dagarna efter operationen kan du ha ont i magen eller må illa. Du kan också drabbas av diarré eller kräkningar. Dessa besvär brukar dock försvinna efter en tid.

Det är vanligt att bli sjukskriven i ett par veckor efter en fetmaoperation. Du kan känna dig orkeslös de första veckorna. 

Efter en operation rekommenderas du att äta väldigt lite varje måltid. En dietist kan hjälpa dig med vad du ska äta. Du börjar ofta med flytande mat. Därefter får du äta mosad mat och efter några veckor börjar du äta fast mat.

Fetmaoperationen kan även orsaka förändringar som:

  • trötthet
  • värk i kroppen
  • torr hud
  • humörsvängningar
  • håravfall.

Dessa förändringar går ofta över efter en tid. Du behöver därför inte söka vård på grund av ovan förändringar. 

Hur lång tid tar en fetmaoperation?

En fetmaoperation tar vanligtvis mellan 40 minuter och 90 minuter.

Vad kostar en fetmaoperation?

Om du uppfyller vissa krav kan du få hjälp med kostnaden av den offentliga vården med din fetma. Du betalar då den vanliga patientavgiften. Kraven för att du ska få en fetmaoperation kan skilja sig mellan olika regioner. Men följande krav kan ställas:

  • Du har ett BMI över 40.
  • Du ska ha fyllt 18 år.
  • Du har ett BMI över 35 och en sjukdom som beror på din övervikt.
  • Du ska ha gjort seriösa försök att minska din vikt utan att uppnå bestående resultat. 
  • Du ska känna till vad fetmaoperation innebär och vad du kan förvänta dig av operationen.
  • Du ska vara beredd att förändra dina levnadsvanor, till exempel dina matvanor.

För att få hjälp av den offentliga vården behöver du gå till din läkare på din vårdcentral som gör en första bedömning. Om läkaren anser att du behöver remitteras vidare till en klinik för fetmaoperationer. Men det kan ta upp till ett år från det att läkaren skickar remissen till att du blir opererad.

För de som inte uppfyller kriterierna för överviktskirurgi eller vill ta en snabbare väg till operation finns privata alternativ. Pris på en fetmaoperation via en privat klinik kan kosta allt från 80 000 till 130 000 kronor.

Vad är fördelarna med fetmaoperation? 

  • En fetmaoperation är den effektivaste metoden att behandla fetma.
  • Överviktskirurgi minskar risken för sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. 
  • Det finns idag flera metoder för fetmaoperation. 

Vad är nackdelarna med fetmaoperation? 

  • Det är viktigt att vara medveten om att det alltid finns risker med överviktskirurgi. Du kan uppleva komplikationer och besvär efter operationen. 
  • Du som inte uppfyller regionens kriterier för överviktskirurgi kan behöva betala operationen ur egen ficka, något som kan kosta en hel del. 

Vem kan hjälpa dig med fetmaoperation?

Kan överviktskirurgi utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte utföra överviktskirurgi. Fetmaoperationer utförs på sjukhus eller privata kliniker.


Publicerad: 6 september 2022 kl 18:50
Uppdaterad: 13 oktober 2022 kl 08:59

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177
Afa försäkring
Ersta Diakoni (Före – obesitasoperation)
Ersta Diakoni (Obesitas)
Ersta Diakoni (Under – obesitasoperation)
Göteborgs universitet – Avd för Gastrokirurgisk forskning och utbildning
Göteborgs Posten
Karolinska institutet
Netdoktorpro

Relaterade blogginlägg

läkare föreberder undersökning
Vad är koloskopi, gastroskopi och endoskopi? Vi reder ut skillnaden!

Ska du göra en koloskopi eller gastroskopi och undrar vad skillnaden är? Vården.se reder ut skillnaden mellan de olika undersökningarna!

Allt om IBS – Doktor Mikael förklarar

Doktor Mikael berättar om magsjukdomen IBS, vad den beror det på och hur man bäst lindrar besvären. Angelica Larsson berättar om sina egna erfarenheter av IBS.

4 tips mot mensvärk

Mensvärk drabbar de allra flesta som menstruerar. Vi listar våra bästa tips på hur du lindrar mensvärken när den är som värst.

Tema mage: IBS – vad är det?

IBS betyder att dina tarmar är extra känsliga och du kan ofta få problem med magont, gaser och diarré. Men med rätt vård kan du få hjälp att minska dina besvär.

Innehåll från Vasakliniken.

Vill du boka tid för fetmaoperation redan idag?

Boka tid för fetmaoperation redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Hitta vårdcentral

Hitta operationskliniker

Snabba fakta

Om fetmaoperation

  • Antalet fetmaoperationer har tiodubblats under de senaste tio åren och antalet har nu stabiliserats kring 8 000 per år.
  • Flera studier har visat att överviktskirurgi ger en snabb och varaktig effekt på personer med typ 2-diabetes. 

Viktiga länkar

Svensk förening för obesitas och metabol kirurgi (SFOK)
Läs mer om övervikt och fetma – Vården.se
Läs mer om gastric bypass – Vården.se