Vad är koloskopi, gastroskopi och endoskopi? Vi reder ut skillnaden!

Vad är koloskopi, gastroskopi och endoskopi? Vi reder ut skillnaden!

2022-12-08 | Mag- och tarm

Har du fått en remiss för att göra en koloskopi eller gastroskopi, och undrar vad det innebär? Här kan du läsa mer om skillnaden mellan de olika undersökningarna, och vad som kan vara bra att veta om du känner dig nervös för att det ska göra ont eller kännas obehagligt.

läkare föreberder undersökning

Endoskopi – en metod för att undersöka kroppen från insidan

Endoskopi är inte en specifik undersökning, utan ett samlingsnamn för olika typer av undersökningar där man undersöker kroppen från insidan med hjälp av en kamera. Kameran fästs på en mjuk slang och förs in i kroppen för att se hur exempelvis mage och tarmar ser ut från insidan. Bilderna förs över till en TV-skärm, och hjälper läkaren att utreda olika symtom.

Koloskopi används för att undersöka tjocktarmen

Koloskopi är en typ av endoskopi, där man undersöker tjocktarmen med hjälp av ett instrument som kallas koloskop. Instrumentet är fäst på en lång slang med en kamera längst fram, så att läkaren kan inspektera din tarm från en TV-skärm. Slangen förs in genom ändtarmsöppningen.

Undersökningen kan visa om du har en inflammation i tarmen, tumörer eller sår. Det är också vanligt att läkaren tar vävnadsprover, och ibland genomförs olika behandlingar, såsom att ta bort polyper. Här kan du läsa mer om hur en undersökning med koloskopi går till

Gastroskopi – vad är det?

Precis som koloskopi, är gastroskopi en undersökning där man med hjälp av en kamera, fäst på en slang (gastroskop), kan undersöka magen. Skillnaden mot koloskopi, är att man för ner slangen via munnen och matstrupen, ända ner till magsäcken och tolvfingertarmen. 

Gastroskopi undersöker alltså matstrupen, magsäcken och början av tarmarna, till skillnad från koloskopi där man undersöker tarmarnas slut. Med hjälp av gastroskopi kan läkaren se om du har en inflammation, tumörer eller sår i övre delen av magen och tarmarna. Här kan du läsa mer om hur en undersökning med gastroskopi går till. 

Om du känner dig orolig inför koloskopi eller gastroskopi 

Det är vanligt att tycka en undersökning med koloskopi eller gastroskopi känns pinsamt, eller att man är rädd för att det ska göra ont. Om du känner dig orolig, kan det vara bra att berätta för personalen att du känner dig nervös. Du kan exempelvis erbjudas lugnande läkemedel innan undersökningen startar, men du får också bedövande läkemedel lokalt – i halsen vid gastroskopi eller runt ändtarmsöppningen vid koloskopi.

Om du får ont under själva undersökningen kan du också få smärtstillande läkemedel genom en så kallad venkateter, vilket är en tunn slang som fästs på din arm eller hand. Det gäller både för gastroskopi och koloskopi. Barn behöver oftast sövas inför båda undersökningarna, men själva undersökningen görs på samma sätt som på en vuxen. 

Har du magbesvär och vill träffa en läkare?

Innan man gör någon form av endoskopisk undersökning, behöver man ofta möta en läkare som kan göra en första bedömning av dina symtom.

På Vården.se kan du hitta läkare nära dig som kan hjälpa dig med olika magbesvär.


Publicerad: 8 december 2022 kl 16:03
Uppdaterad: 8 december 2022 kl 16:04

Författare:

Skriv kommentar