Utredning av magbesvär
Kvinna som har ont i magen.

Utredning av magbesvär

Många gånger behövs en utredning hos läkare för att avgöra vad som är den exakta orsaken till dina magbesvär.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder utredning av magbesvär där det passar dig.

Snabba fakta om Utredning av magbesvär

Om utredning av magbesvär
  • Återkommande magproblem är oberoende av ålder och kön visar breda folkhälsoenkäter. 
  • De som söker vård för sina magbesvär är främst kvinnor och yngre personer.
  • Många svenskar besväras av ballongmage, uppblåsthet och gaser i magen.
Om utredning av magbesvär

Vid utredning av magbesvär behöver man ofta undersöka matstrupen och magens inre. Detta kan göras med hjälp av en gastroskopi. Läs mer.

Om utredning av magbesvär

Nästan alla drabbas någon gång i livet av magbesvär. Magbesvär kan yttra sig på många olika sätt och av olika orsaker. Du kan till exempel uppleva:

Magbesvär är i de flesta fall helt ofarligt, och går att åtgärda genom att göra förändringar i kosten och livsstilen. Men dina magbesvär kan vara ett tecken på ett allvarligare hälsoproblem, som till exempel gastroenterit, magsår, gastrointestinal refluxsjukdom eller irritabel tarmsyndrom. 

Ibland kan orsaken kan vara tydlig, till exempel vid matförgiftning eller mensvärk, men många gånger behövs en utredning hos läkare för att avgöra vad som är den exakta orsaken till dina magbesvär.

Många olika tillstånd kan ge likartade symtom, men de behandlas oftast på olika sätt. Här på Vården.se kan du läsa om olika magbesvär.

Så går utredning av magbesvär till

Metod 

Beroende på just dina besvär och symtom så kan olika undersökningar genomföras. Exempel på undersökningar som kan utföras är:

  • Koloskopi – en undersökning av tjocktarmen, via ändtarmsöppningen, med ett mjukt böjligt kikar-instrument. 
  • Gastroskopi – en undersökning av matstrupen, magsäcken och den övre delen av tolvfingertarmen.
  • Sigmoideoskopi – genomförs efter samma princip som en koloskopi, men vid en sigmoideoskopi undersöks endast den nedre delen av tjocktarmen.
  • Rektoskopi – används för att utreda symtom och tillstånd i ändtarmen. 

Vid ditt första läkarbesök kommer du få mer information om vilken eller vilka undersökningar som vi kommer genomföra för att hitta orsaken till dina besvär. Sedan kommer du få lämna olika prover, såsom:

Innan utredning av magbesvär

Innan du träffar läkaren kan det vara bra att anteckna dina symtom på ett papper. Var även beredd på att läkaren vill ha en mängd svar från dig, kring din sjukdomshistoria och livsstil. 

Efter utredning av magbesvär

Efter utredningen får du råd och mer information om dina magbesvär. Detta sker oftast vid ett uppföljande besök, då får du träffar en läkare som går igenom dina provresultat. Vilken behandling som blir aktuell beror på de resultat som undersökningarna gett. Magbesvär går ofta att åtgärda genom att göra förändringar i kosten och livsstilen. En dietist kan hjälpa dig att äta hälsosamt och att ta fram en kostplan, anpassad efter dina magbesvär. Om utredningen visar att du har en magsjukdom kan du behöva genomföra fler tester hos läkare och sedan behandlas genom kirurgi eller med läkemedel.

Vad kostar utredning av magbesvär?

Priset för att behandla magbesvär varierar beroende på om du vänder dig till en vårdmottagning inom regionen eller en privatklinik. Om du gör en utredning via en vårdcentral som har avtal med regionen får du betala vanlig patientavgift. Patientavgiften brukar ligga på runt 250 kronor, men varierar något mellan olika regioner. Det kan kosta några extra hundralappar om du till exempel ska genomföra koloskopi eller gastroskopi.

 

Väljer du istället att kontakta en privat klinik som utreder magbesvär kan det kosta flera tusen kronor för undersökning, utredning och behandling av magbesvär – beroende på vad som ingår. 

Vad är fördelarna med utredning av magbesvär?

  • Genom en utredning kan en läkare hitta och fastställa orsaken till dina magbesvär. 
  • En läkare kan hjälpa dig att få rätt diagnos och behandling.
  • Du kan bli av helt eller delvis med dina magbesvär.
  • I samband med din behandling kommer du få stöd och hjälp av sjukvården, du kan till exempel få träffa en dietist. 

Vad är nackdelarna med utredning av magbesvär?

  • Du kan behöva genomgå flera tester och undersökningar för att diagnostisera orsaken till dina magbesvär.

Vem kan hjälpa dig med utredning av magbesvär?

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!