Intimkirurgi
En kvinna med bara ben sitter på en mur.

Intimkirurgi

Intimkirurgi innebär ett skönhetsingrepp på könsorganet, och kan göras av både medicinska och estetniska skäl.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder intimkirurgi där det passar dig.

Snabba fakta om Intimkirurgi

Pris

Varierar beroende på ingrepp. Mellan 10 000 och 50 000 kronor.

Viktiga länkar

Ingrepp för kvinnor (Lotuskliniken.nu)

Ingrepp för män (Plastikakademin.se)

Vad är intimkirurgi?

Intimkirurgi innebär att man gör plastikkirurgiska ingrepp i underlivet. Läs mer.

Vad är intimkirurgi?

Intimkirurgi innebär att man gör plastikkirurgiska ingrepp i underlivet. Intimkirurgi finns för både män och kvinnor. Utbudet av ingrepp är större hos kvinnor och det finns fler kliniker som utför ingrepp på kvinnor än vad det gör för män.

Intimkirurgi kan göras av både medicinska och estetniska skäl. Medicinska skäl kan vara att du har ont i underlivet, genomgått en förlossning som orsakat besvär eller att du är eller har haft en sjukdom som lett till besvär i underlivet.

Så går intimkirurgi till

Ingrepp för kvinnor

Till intimkirurgi för kvinnor innebär ingrepp på de yttre könsorganen och utförs både av medicinska problem och estetiska skäl. Medicinska skälen kan bero på att blygdläpparna  skaver, orsakar smärtor och obehag vid fysisk aktivitet. Eller på grund av förlossningsskador och viktuppgång/nedgång. Oftast är det en kombination av båda som är anledningen till ingreppen. Huvudsakligen finns det fyra olika ingrepp:

  • blygdläppsplastik
  • försnävningsplastik av vagina – efter förlossningar kan bäckenbottenmuskulaturen och slidan spricka eller töjas ut. Det kan orsaka urinläckage och påverka den sexuella upplevelsen.
  • klitorislyft/minskning
  • fettsugning av venusberget

Ingrepp för män

Det finns flera olika kirurgiska ingrepp till män. Dels ingrepp för medicinska problem, som till exempel reparation av trasiga ligament och webbed penis. Men det finns också ingrepp för utseendemässiga åtgärder, till exempel penisförlängning och penisförtjockning.

Innan operation

Om du funderar på intimkirurgi brukar det första steget vara att kontakta den klinik som du känner dig intresserad av. Du får då ofta boka in dig på en första konsultation hos en läkare. Det innebär att ni tillsammans går tillsammans igenom dina önskemål, och läkaren ger en genomgång av hur ett ingrepp kan gå till. Du får också reda på vilket slutresultat du kan vänta dig efter ingreppet

Blir man sövd under en intimoperation?

Beroende på vad för ingrepp du väljer att göra så kan man behövas sövas. Det finns vissa ingrepp som du bara får bedövning inför och kommer därmed vara vaken under ingreppet. Till exempel så utförs vaginal försnävning under narkos medan klitorislyft/minskning görs med lokalbedövning.

Vilka komplikationer får man efter operationen?

Vilka komplikationer du får beror på vilket typ av ingrepp som du har gjort. Alla operationer innebär alltid en risk vilket man bör ha i åtanke när du bestämmer dig för att göra ett ingrepp. Efter ett ingrepp är det vanligt att du känner obehag och ömhet i underlivet. Komplikationer efter en blygdläppsoperation kan vara problem med infektioner, ärrbildning, förlorad känsel eller ökad känslighet i området.

Man bör också undvika sex i några veckor efter ett ingrepp i underlivet.

Vad kostar intimkirurgi?

De flesta intima ingreppen görs på privata kliniker, vilket betyder att du får betala för hela kostnaden själv. Hur mycket det kostar beror på vilket typ av av ingrepp du gör, och vilken klinik du väljer att göra det på.  En vaginal försnävning kostar exempelvis runt 35 000 kr, och penisförlängning kan kosta uppemot 46 000 kr.

Vad är fördelarna med intimkirurgi?

  • Du kan få mindre problem med underlivet, ifall ingreppet görs av medicinska skäl.
  • Bättre självförtroende (om utseendet av ditt könsorgan påverkade dig negativt innan).
  • Bättre sexlust (i vissa fall).

Vad är nackdelarna med intimkirurgi?

  • Vissa kliniker har kirurger som saknar legitim utbildning. Det är viktigt att du hittar en seriös och bra klinik.
  • Komplikationer efter ingreppet.

Vem kan hjälpa dig med intimkirurgi?

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!