Vårtor
Fötter på en sandstrand.

Vårtor

De allra flesta drabbas någon gång av vårtor, vanligtvis på händer eller fötter. På Vården.se kan du läsa om hur du kan få hjälp.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med vårtor på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Bedömning av vårtor
Inom Vallgraven, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Bedömning av vårtor
Inom Vallgraven, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Bedömning av vårtor
Stampen, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Bedömning av vårtor
Inom Vallgraven, Göteborg
Vasakliniken Hudläkargrupp
Besök hos hudläkare
Lorensberg, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Bedömning av vårtor
Inom Vallgraven, Göteborg

Snabba fakta om Vårtor

Om vårtor
  • De flesta drabbas någon gång av vårtor.
  • Vårtor kan lätt förväxlas med liktorn.
  • En vanlig smittväg är på badhus.
Vad är en vårta?

Vårtor är smittsamma och de allra flesta råkar ut för det någon gång. Läs mer.

Vad är en vårta?

En vårta är en upphöjning på huden som oftast är mellan tre och fem millimeter hög. Kanterna på vårtan brukar vara hårda, men med ett mjukt centrumparti. Det är vanligt att du får vårtor på händer och fötter när virus tränger in i huden via sprickor och sår.

Vårtan börjar oftast synas som en rodnad, men växer tills dess att din hud börjar flagna. Ibland kan också blodkärl synas som svarta prickar i vårtan. En del råkar också ut för något som kallas åldersvårtor. De kan ibland uppstå spontant i ansiktet, men är främst ett estetiskt problem och det smittar inte.

Hur smittar vårtor?

Vårtor smittas lättast genom direktkontakt med de ytor vårtan varit i kontakt med, men också vid direktkontakt. En vanlig smittväg är allmänna ytor där man går barfota, som till exempel i badhus.

Hur vet man att det är en vårta?

Klassiska symtom på vårtor är att du får runda upphöjningar på huden, oftast på händer och fötter. Har du en vårta på handen brukar den också sticka ut något mer än fotvårtorna.

  • Vårtor har en hård kant och en lite mjukare mitt.
  • Vårtan är ofta vit på ovansidan och lite knottrig.
  • Din vårta kan klia och ömma, men ofta känner du den inte.
  • Om kärlen hamnar i kläm kan du se svarta prickar i vårtan.

Hur får man bort vårtor?

Oftast försvinner dina vårtor av sig själv på några månader, men i vissa fall har du kvar dem i flera år. Det finns olika alternativ för att ta bort vårtor på egen hand hemma.

Kan man få bort vårtor själv?

Då finns det olika alternativ för egenvård som du kan prova. På apotek kan du köpa vårtmedel som du applicerar på vårtan, vilket skyndar på läkningsprocessen. Det finns olika typer, vissa applicerar du vid ett tillfälle och andra över en längre period.

Behandling av vårtor

Det finns flera olika behandlingsmetoder för vårtor. För att veta vilken metod du ska använda dig av bör du alltid rådfråga läkare. Om du till exempel får vårtor i ansiktet kan du till exempel använda en metod som innebär att läkaren fryser ned vårtan och dödar viruset.

Det finns också en del medel med olika syror, bland annat salicylsyra. De medlen applicerar du direkt på vårtan och är en effektiv behandling. Tänk också på att det är viktigt att förebygga spridning av vårtor, eftersom de smittar lätt. Den vanligaste smittovägen är duschar på badhus och idrottshallar.

Diagnos och undersökning av vårta

Om du är osäker på om du har vårtor eller upplever problem med dina vårtor är rekommendationen att du uppsöker en vårdgivare. Då kan en läkare undersöka din hud.

I vissa fall behöver läkaren också veta vilken typ av virus du bär på. Då tar de ett enkelt cellprov och skickar det till ett laboratorium för analys.

Vem kan hjälpa dig med vårtor?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Författare:
Faktagranskad av:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!