Utomkvedshavandeskap
En kvinna sitter uppkrupen i en säng framför ett fönster, med pannan mot sina knän.

Utomkvedshavandeskap

När du får ett utomkvedshavandeskap har du blivit gravid men fostret växer utanför livmodern. Läs mer om utomkvedshavandeskap.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med utomkvedshavandeskap på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås

Snabba fakta om Utomkvedshavandeskap

Viktiga länkar
Vad är utomkvedshavandeskap?

Utomkvedshavandeskap är en graviditet som växer utanför livmodern. Läs mer.

Vad är utomkvedshavandeskap?

Ett utomkvedshavandeskap, så kallad extrauterin eller ektopisk graviditet, betyder att ett befruktat ägg fäster och börjar växa utanför livmodern. Vanligen i äggledaren. Precis som vid en normal graviditet kommer du att testa positivt, men ägget kan inte utvecklas vidare. Istället leder alla utomkvedshavandeskap till missfall. Antingen spontant genom att ägget sköljs bort eller genom att det avlägsnas via läkemedel eller kirurgi.

Det vanligaste är att ägget fastnar på grund av en skada eller ärrbildning i äggledaren. Orsaken till skadan kan vara en tidigare infektion, exempelvis klamydia, eller sjukdomen endometrios. Du kan också få en ektopisk graviditet om du har en sammanväxning utanför äggledarna. Sådana kan uppstå efter en infektion i buken, exempelvis blindtarmsinflammation. Om du blir gravid trots att du använder spiral kan du också drabbas av ett utomkvedshavandeskap.

Hur känns utomkvedshavandeskap?

  • Till en början kan du få vanliga graviditetssymtom som illamående, trötthet och att mensen uteblir.
  • Svår smärta. Du får oftast ont långt ner på den ena sidan av magen.
  • Blödningar.
  • Om äggledaren brister kan du känna dig svimfärdig, yr och kallsvettig.

Utomkvedshavandeskap i vilken vecka?

Det är vanligast att du upptäcker ett utomkvedshavandeskap i vecka 6–9. Ibland hinner du inte märka att du är gravid innan ägget lossnar av sig själv och du får en blödning.

Hur vanligt är utomkvedshavandeskap?

Att ägget börjar växa utanför livmodern är ovanligt. Av alla graviditeter slutar ungefär 2 % i utomkvedshavandeskap. Efter att ha drabbats av ett utomkvedshavandeskap finns en risk att det ska hända igen. Det är viktigt att poängtera att trots en ökad risk för upprepning är chansen för en lyckad graviditet mycket större. Cirka 80–90 % av alla som blir gravida igen får en positiv utgång.

Egenvård vid utomkvedshavandeskap

Det finns inget du kan göra för att förhindra ett utomkvedshavandeskap. Om du har drabbats tidigare eller vet om att du har skador på äggledaren som kan leda till komplikationer bör du prata med din barnmorska. Genom ett tidigt ultraljud kan graviditeten lokaliseras vilket minskar risken för ett svårare händelseförlopp om ägget har fastnat utanför livmodern igen.

Behandling vid utomkvedshavandeskap

Om du har lindriga symtom går det att avvakta några dagar för att se om ägget eventuellt lossnar av sig själv. Du kommer då att få lämna flertalet blodprov så att läkaren kan följa dina nivåer av hCG-hormon.

I de flesta fall måste ägget avlägsnas genom läkemedel eller en operation. Om äggledaren är trasig eller så skadad att risken för fler utomkvedshavandeskap är stor avlägsnas den helt.

Eftersom ett utomkvedshavandeskap kan vara mycket smärtsamt får du vid behov smärtstillande läkemedel. Det är vanligt att känna oro och sorg efteråt. Då kan du få prata med någon om dina känslor och funderingar.

Diagnos vid utomkvedshavandeskap

Om du misstänker att du har ett pågående utomkvedshavandeskap bör du söka vård genast. Skulle din mödravårdsmottagning eller vårdcentral vara stängd ska du vända dig till en akutmottagning.

Vem kan hjälpa dig vid utomkvedshavandeskap?

Kan utomkvedshavandeskap behandlas av nätläkare?

En nätläkare eller vårdinrättning online kan inte hjälpa dig med ett utomkvedshavandeskap.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!