Högt kolesterol
En läkare visar ett formulär för en patient.

Högt kolesterol

Högt kolesterol ökar risken för åderförkalkning och är vanligt, framförallt bland äldre människor. Läs mer om högt kolesterol här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med högt kolesterol på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Göteborgskliniken - Hälsokontroller
Hälsokontroll
Haga, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Högt kolesterol

Vad är högt kolesterol?

Högt kolesterol innebär för höga nivåer av kolesterol, ett ämne som kan orsaka åderförkalkning. Läs mer.

Vad är högt kolesterol?

I blodet finns det flera olika blodfetter, bland annat kolesterol som behövs i kroppens alla celler. När man talar om höga blodfetter så innebär det i regel att det finns för mycket kolesterol. Det kan lagras i kärlen och kan leda till åderförkalkning. Vi har två olika typer av kolesterol. HDL-kolesterol kallas ofta för nyttigt kolesterol, medan LDL-kolesterol är skadligt. HDL-kolesterol kan transportera bort LDL-kolesterol och det är viktigt att nivåerna av de två typerna är lagom, i förhållande till varandra.

Högt kolesterol kan vara en bidragande orsak till högt blodtryck eftersom hjärtat får arbeta hårdare för att pressa blodet genom kärl som har blivit åderförkalkade. Att ha för högt kolesterol är något av en folksjukdom och mycket vanligt. I åldersgruppen 55–79 får omkring 25 % av befolkningen läkemedel utskrivna mot högt kolesterol.

Här på Vården.se kan du läsa mer om åderförkalkning.

Vad räknas som högt högt kolesterol?

Inom sjukvården dras gränsen vid högst 5,0 millimol per liter för vad som är en önskvärd halt av LDL- och HDL-kolesterol. Detta värde kallas för P-kolesterol. Ditt LDL-kolesterol kan också vara för högt i förhållande till ditt HDL-kolesterol, även om ditt P-kolesterol ligger under gränsvärdet. När det gäller triglycerider (en annan typ av blodfetter) går gränsen vid 2,0 millimol per liter. Har du högre värden än så förhöjs risken för att du ska drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad ska man äta vid högt kolesterol?

Vid högt kolesterol är det viktigt att försöka ändra kolesterolbalansen och gå över från livsmedel med mättat fett till att äta mer omättade fetter. Exempel på råvaror som är bra för dig med högt kolesterol:

  • fet fisk
  • vegetabiliska oljor
  • nötter
  • avokado
  • oliver.

Det är också bra att äta livsmedel med mycket fibrer och vegetabiliskt protein. Då blir du lättare mätt och får samtidigt i dig den näring du behöver utan att äta lika mycket kött och mejeriprodukter.

Hur vet man om man har för högt kolesterol?

Högt kolesterol brukar inte ge några symtom som du själv kan känna av. Däremot kan de sjukdomar du riskerar att få på grund av högt kolesterol ge symtom som till exempel hjärtklappning eller andningssvårigheter.

I sällsynta fall kan personer med högt kolesterol få utbuktningar vid leder och senor och/eller gulaktiga avlagringar runt ögonen.

Orsak till högt kolesterol

Att du har högt kolesterol kan ha flera olika orsaker. Det finns en genetisk faktor som innebär att risken är förhöjd om någon i familjen har förhöjt kolesterolvärde. Det kallas för familjär hyperkolesterolemi. Olika livsstilsfaktorer spelar också en stor roll. Om du röker, äter mycket mat med högt LDL-kolesterol och får för lite motion är risken kraftigt förhöjd, jämfört med om du lever ett hälsosamt liv.

Egenvård vid högt kolesterol

Det faktum att ditt kolesterolvärde påverkas av din livsstil innebär att det finns mycket du kan göra för att sänka ditt kolesterolvärde. Att motionera regelbundet kan ha stor effekt och det är också viktigt att undvika rökning.

Vad ska man undvika vid högt kolesterol?

Det du framförallt ska vara försiktig med om du har högt kolesterolvärde är feta chark- och mejeriprodukter då de har höga nivåer av mättat fett.

Behandling vid högt kolesterol

Högt kolesterol kan behandlas med olika grupper av läkemedel. Om du haft hjärtinfarkt eller stroke, och om du har diabetes, kommer du behöva ta läkemedel vid högt kolesterol. Du kan också få rådgivning av vårdpersonal om det bedöms att du behöver ändra dina vanor för att få ner dina värden till normala nivåer.

Diagnos vid högt kolesterol

Genom att ta reda på ditt kolesterolvärde kan du få viktig information om din hälsa. Sen kan du genomföra livsstilsförändringar ifall det krävs för att du ska må bättre, eller för att minska risken för framförallt hjärt- och kärlsjukdomar. Det är extra viktigt att kolla sitt kolesterolvärde regelbundet om du:

  • har eller har haft en hjärt- eller kärlsjukdom
  • lider av njursjukdom
  • har typ 2-diabetes
  • har en släkting som tidigt fått problem med hjärta eller kärl
  • röker eller har en hög alkoholkonsumtion
  • har högt blodtryck
  • är överviktig.

Det räcker sällan med att ta ett blodprov för att fastställa om du har högt kolesterolvärde. Värdet kan nämligen variera, bland annat beroende på vad och när du ätit. Därför tas flera blodprover och man gör en utredning, snarare än en undersökning.

Vem kan hjälpa dig vid högt kolesterol?

Kan högt kolesterol behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge information om konsekvenserna av högt kolesterol men du måste lämna blodprov för att man ska kunna se om dina värden är förhöjda.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Dr. Ulla Pripp, Spec. Allmänmedicin, MD Kardiovaskulär medicin, Medicinskt ansvarig läkare, Läkarintyg Direkt