Tandköttsinflammation
Person med uppsatt hår borstar tänderna

Tandköttsinflammation

Svullet tandkött som är rött och blöder kan vara tecken på tandköttsinflammation. Läs allt om orsak och behandling till inflammerat tandkött här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med tandköttsinflammation på en plats som passar dig.

Vad är tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation är en sjukdom som kan drabba tandköttet. Oftast läker det ut av sig självt, men ibland krävs behandling för inflammerat tandkött. Läs mer.

Vad är tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation (gingivit) är en sjukdom som kan drabba tandköttet. Inflammerat tandkött blir svullet, rött och blöder lätt. Oftast läker det ut av sig självt efter några dagar genom god munhygien, men ibland krävs behandling. Om ett inflammerat tandkött inte tas om hand, kan det i värsta fall resultera i tandlossning.

Hur vet man att man har tandköttsinflammation?

Om du drabbats av tandköttsinflammation märker du av symtom som till exempel:

 • rött och svullet tandkött
 • blödande tandkött vid användning av tandtråd eller när du borstar tänderna
 • det värker eller gör ont i tandköttet, särskilt när du använder tandtråd
 • dålig andedräkt
 • tandköttet drar sig tillbaka, upp mot tandrötterna.

Hur får man bort inflammation i tandköttet?

I vissa fall kan du bli av med en tandköttsinflammation bara genom att hålla en god munhygien. Då är det viktigt att borsta tänderna noggrant, även på det drabbade området. Om din inflammation i tandköttet inte gått över efter några dagar, bör du gå till tandläkaren för behandling.

Så undviker du tandköttsinflammation

Det viktigaste för att förebygga tandköttsinflammation är att hålla dina tänder och tandkött rena från bakterier. Det kan du göra genom att:

 • borsta dina tänder noggrant morgon och kväll – glöm inte tandköttskanten.
 • göra rent mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste.

Det är också bra att gå på regelbundna undersökningar hos tandhygienist eller tandläkare. På så sätt kan man upptäcka eventuell inflammation i tandköttet i tid, och förhindra att det resulterar i tandlossning.

Hur får man inflammerat tandkött?

Varför tandköttsinflammation uppstår kan vara av olika anledningar, men den vanligaste orsaken är att det ligger kvar bakterier (plack) mellan eller runt dina tänder, som inte tas hand om.

Det är också högre risk att du drabbas av tandköttsinflammation om du

 • röker eller snusar
 • har visdomständer med fickor över, där bakterier samlas
 • har en sjukdom som drabbar immunförsvaret
 • har diabetes
 • genomgår en cancerbehandling
 • har c-vitaminbrist.

Behandling av tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation kan behandlas både hemma och hos en tandläkare.

Tandköttsinflammation – behandling hemma

I de flesta fall går en lindrig tandköttsinflammation över på egen hand genom att hålla området rent hemma. Men om inflammationen inte går över, eller om det blir värre, kan du behöva behandling hos en tandläkare.

Tandköttsinflammation – behandling hos tandläkare

Om du har en tandköttsinflammation som inte går över bör du uppsöka en tandläkare. Tandläkaren rengör din mun från bakterier, och undersöker om det finns risk att inflammationen lett till tandlossning. Vid svår inflammation i tandköttet kan tandläkaren ibland skriva ut penicillin mot inflammation i tandköttet.

Du får också ofta tips och råd på egenvård efter behandlingen, till exempel kring hur du bäst rengör mellan dina tänder. Ibland kan du också bli ordinerad att använda bakteriedödande medel.

Kan inflammation i tandköttet gå över av sig själv?

Ja, tandköttsinflammation läker i de flesta fall ut av sig självt efter några dagar genom att hålla god munhygien. Men om din inflammation i tandköttet inte går över kan du behöva behandling hos tandläkare.

Vem kan hjälpa dig vid tandköttsinflammation?

Publicerad:
14 november 2022 kl 14:01
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 15:22
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!