Bakfylla
Man med bakfylla håller handen för ögonen.

Bakfylla

Det är vanligt att bli bakfull efter att du intagit alkohol. Alkohol är ett gift så kan det orsakar både fysiska/psykiska symtom.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med bakfylla på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Bakfylla

Viktiga länkar
Vad är bakfylla?

Alla organ i kroppen påverkas negativt av alkohol, och därför är det vanligt att bli bakfull dagen efter du druckit. Läs mer.

Vad är bakfylla?

Bakfylla är ett tillstånd som uppkommer när alkohol lämnar kroppen. Den alkohol du dricker lämnar alltid någon slags obalans i kroppen en tid efteråt. Det beror på att alkohol är ett gift som invaderar varje cell i din kropp. Förklaringen till detta ligger i att alkohol är vattenlösligt. Alla organ påverkas alltså när du dricker alkohol – inklusive hjärnan. Det är därför vanligt att känna sig öm i hela kroppen dagen efter en utekväll, men också att ha ont i magen eller till och med känna att hjärnaktiviteten är lite långsammare än vanligt.

Symtom på bakfylla

Även om vissa får lindrigare symtom än andra dagen efter alkoholintag så påverkar alkohol alltid kroppen negativt. Vanliga symtom vid bakfylla är:

Hur länge varar bakfylla?

En bakfylla håller vanligtvis i sig under max 28 timmar, men det är väldigt individuellt. Vilka symtom du får när du är bakfull hänger ihop med ditt allmäntillstånd, mängden alkohol du fått i dig, hur mycket vatten du druckit, hur mycket mat du ätit och hur mycket du sovit. Samma saker kan påverka längden på bakfyllan. Även din ålder har viss påverkan – det är vanligt att bli mer bakfull ju äldre du blir. Det sägs också att mörka alkoholsorter som rödvin, whisky och konjak ger värre bakfyllor än ljusa alkoholsorter som vitt vin, vodka och gin.

Orsak till bakfylla

Bakfylla är ett resultat av kroppens nedbrytning av alkoholen och de restprodukter som uppkommer på grund av det. Alkohol är ett gift, och därför måste kroppen arbeta hårt för att bli av med det. Det finns flera faktorer som ligger bakom de symtom du får under en bakfylla, och dessa kan du läsa mer om nedan.

Levern gör det största jobbet

Det är i levern som alkoholen förbränns, vilket betyder att levern tar allra mest stryk när du dricker. Under en bakfylla är levern fullt upptagen med att förbränna alkohol, och därför hinner den inte förbränna maten du äter på ett optimalt sätt. På så vis påverkas kroppens förmåga att absorbera viktiga näringsämnen vilket kan vara en förklaring till att du till exempel får huvudvärk, trötthet, illamående, magbesvär eller att du känner dig nedstämd.

Nedbrytning av alkohol tar på kroppens energi

Under en bakfylla går mycket av energin i kroppen åt till att bryta ner alkoholen – energi som kanske i vanliga fall hade använts till muskelarbete och hjärnaktivitet. De tömda energilagren kan vara en förklaring till att du känner dig trött och hängig dagen efter att du druckit mycket alkohol, och även till att du kanske känner dig extra sugen på sötsaker och fet mat.

Alkohol har en uttorkande effekt

Alkohol har en urindrivande och på så vis uttorkande effekt på din kropp. När du dricker alkohol så kissar du av naturliga skäl mer än vanligt, och om du inte fyller på med samma mängd vätska efteråt så kan du fort bli uttorkad. Detta gör att du känner dig okoncentrerad och trött samtidigt som du kan få huvudvärk.

Därför kan du få “bakisångest”

Det är inte ovanligt att vakna med en obehaglig känsla av ånger och skam dagen efter du druckit mycket alkohol. Detta kan ha att göra med hur bakfyllan får dig att må rent fysiskt, eller så beror det på något du gjort kvällen innan när ditt omdöme varit påverkat av alkoholen. Vissa kan dock känna sig ångestfyllda och nedstämda trots att inget särskilt har hänt, och orsaken till detta är inte ännu helt klarlagd. Det kan ha att göra med att alkoholen påverkar kroppens signalsubstanser som bland annat påverkar dina känslor och ditt humör.

Vad hjälper mot bakfylla?

När du är bakfull finns det några saker du själv kan göra för att lindra symtomen.

  • Värktabletter: Om du har huvudvärk kan du få lindring av receptfria läkemedel.
  • Drick mycket vatten: Eftersom alkohol är vätskedrivande är risken stor att du blir uttorkad. Genom att dricka mycket vatten kan du undvika exempelvis huvudvärk.
  • Vätskeersättning: Om du misstänker att du blivit uttorkad kan du testa Resorb.
  • Ät bra mat: Det är viktigt att försöka få i sig energi och näring under en bakfylla. Välj gärna mat med många nyttiga näringsämnen istället för snabba kolhydrater.
  • Frisk luft: En lugn promenad i friska luften kan göra att du mår bättre.
  • Vila: Se till att ta det lugnt och ge kroppen vilan den behöver för att återhämta sig.

Hur botar man bakfylla?

Det går tyvärr inte att bota bakfylla om du väl blivit bakfull, bara lindra besvären. Det bästa du kan göra för att slippa bakfylla är att förebygga den, vilket du kan läsa mer om nedan.

Hur undviker man bakfylla?

Om du vill slippa bakfyllan nästa gång finns det flera saker du kan göra i förebyggande syfte. Några bra tips för att undvika bakfylla är att:

  • inte dricka på tom mage
  • dricka varannan vatten (eller någon annan alkoholfri dryck)
  • bestämma dig i förväg för hur mycket du ska dricka
  • sluta dricka före midnatt.

Diagnos vid bakfylla

Bakfylla går alltid över inom några dagar, och du behöver inte söka vård om du fått de typiska symtomen i samband med alkoholintag. Om symtomen däremot håller i sig och inte går över inom några dygn så kan det bero på något annat, och då är det bra att kontakta en vårdcentral för att hitta orsaken.

Vem kan hjälpa dig vid bakfylla?

Kan bakfylla behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte behandla bakfylla.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
25 september 2023 kl 09:09
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!