Graviditetstest
En person visar upp ett graviditetstest.

Graviditetstest

Ett graviditetstest mäter hur mycket hCG det finns i urin. och kan ge dig ett tillförlitligt svar om graviditet.

Snabba fakta om Graviditetstest

Om graviditetstest
 • Du kan köpa ett graviditetstest själv eller besöka en vårdcentral, barnmorska eller ungdomsmottagning för att testa dig.
 • Det finns olika typer av test – teststicka, teststav och digitalt graviditetstest.
Om graviditetstest

Genom ett graviditetstest kan du ta reda på om du är gravid genom att mäta hCG-nivån i urinen. Läs mer.

Om graviditetstest

Du kan ta ett graviditetstest för att få reda på om du är gravid eller inte. Hormonet hCG – human chorionic gonadotropin – utsöndras i kroppen när ett ägg blivit befruktat. Det är det allra första tecknet på en graviditet. De flesta med äggstockar och livmoder har en mindre mängd av hormonet i kroppen, men vid en graviditet så ökar mängden betydligt. När du tar ett graviditetstest så mäts mängden av hCG-hormon.

Hormonet kan antingen mätas via urin eller blod, varav det förstnämnda alternativet går att mäta själv genom ett graviditetstest. Du kan köpa graviditetstest på apoteket till exempel. Du kan också testa dig på en vårdcentral, ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. Ett positivt graviditetstest indikerar att du är gravid medan negativa graviditetstest indikerar att du inte är gravid. Testerna är lika tillförlitliga, men om du väljer att genomföra testet på en mottagning så får du oftast möjlighet att prata med en barnmorska på en gång. Du kan till exempel prata med barnmorskan om

 • frågor du har kring graviditeten
 • osäkerheter kring att fortsätta graviditeten eller inte
 • hur en abort fungerar
 • skydd mot graviditet
 • vad du kan göra för att öka chanserna till att bli gravid.

Hur kan man veta att man är gravid utan test?

Det varierar kraftigt från person till person hur tydligt en eventuell graviditet visar sig. En del får symtom tidigt medan andra inte märker av några symtom förrän sent i graviditeten. Oftast visar sig symtomen inte förrän efter vecka fem. De vanligaste tecknen är

 • utebliven mens
 • ökad eller minskad aptit
 • illamående och kräkningar
 • att smaker och dofter upplevs annorlunda
 • trötthet
 • humörsvängningar
 • ömma bröst.

När kan man ta graviditetstest?

En person med äggstockar och livmoder har normalt sett en hCG-nivå runt 5 mlU/ml. När man blir gravid så dubblas hCG-nivån för varje vecka, och efter några månader är det inte ovanligt att nivåerna ligger kring 200 000 mlU/ml. Efter graviditetsvecka 10–12 brukar nivåerna sjunka något igen, och efter vecka 20 är nivåerna normalt sett konstanta. Alla moderna graviditetstest där hCG-nivån mäts i urin kan uppvisa tillförlitliga resultat då du egentligen skulle fått din mens.

Hur tidigt kan man ta ett graviditetstest?

Du kan alltså ta ett tidigt graviditetstest, redan innan som mensen skulle ha kommit. De allra känsligaste graviditetstesterna kan visa resultat redan innan den förväntade mensen. Då testerna har varierande känslighet behöver man utgå från informationen som står på förpackningen. Om du inte vet när du ska ha mens kan du i regel räkna med ett säkert resultat cirka tre veckor efter befruktningsförsöket eller oskyddat sex.

När ska man ta graviditetstest på dagen?

Graviditetstest kan med fördel genomföras på morgonen då urinen brukar vara mer koncentrerad, men de flesta test på marknaden är så pass känsliga att du kan testa dig när som helst på dygnet.

Kan ett graviditetstest visa positivt fast man inte är gravid?

Att mäta hCG-nivån via blodet är något mer tillförlitligt än att testa via urinen. Nackdelen är att det blir betydligt krångligare eftersom testet måste skickas till ett laboratorium. Därför görs nästan samtliga graviditetstest på sjukvårdsinrättningar, mödravårdskliniker och i hemmet via urinprov. Kvaliteten på dessa graviditetstester har generellt ökat på senare tid, men ibland kan testerna ändå visa ett felaktigt resultat. Vissa får även svaga positiva graviditetstest, vilket kan skapa osäkerhet kring om man faktiskt är gravid eller inte.

De vanligaste orsakerna till ett felaktigt resultat är att du inte följt instruktionerna ordentligt, att urinen varit för utspädd eller att du använt för lite urin. Viktigt att komma ihåg är att graviditetstest även kan visa positivt en tid efter att du fått missfall eller gjort abort – i vissa fall flera månader efteråt. Ett positivt graviditetstest visar med andra ord att du sannolikt är gravid, eller att det funnits en graviditet nyligen. Du kan också få ett felaktigt negativt resultat om du tar testet för tidigt och det inte ännu har hunnit bildas tillräckligt mycket hCG-hormon.

Så går graviditetstest till

Metod

Oavsett om du testar dig hemma eller går till en vårdmottagning så fungerar graviditetstesterna likadant – de absorberar kiss för att kunna mäta nivåerna av hCG. Det finns dock olika typer av tester, och det exakta tillvägagångssättet kan variera en aning.

Innan graviditetstest

Testet kan se ut som en pappsticka, penna eller plastpinne och har en absorberande del i ena änden. Om du testar dig hemma är det viktigt att först läsa bruksanvisningen noga för att ta reda på om du ska hålla i testet och kissa på det direkt, eller kissa i en mugg och sedan doppa testet i urinen eller droppa urin på stickan. Om du testar dig på en vårdmottagning får du information av personalen.

Efter graviditetstest

Efter att du genomfört graviditetstestet ska du lägga det platt och invänta resultatet. Med vissa test visas resultatet omedelbart, och med andra kan det dröja några minuter. De flesta tester har ett så kallat kontrollstreck som visar ifall du gjort testet rätt. Om du är gravid dyker det sedan upp ännu ett streck, alternativt ett plustecken på mätstickan. Digitala test – exempelvis Clearblues graviditetstest – visar i sin tur resultatet genom text eller en symbol. Om du gör testet på en vårdmottagning kan du få hjälp att avläsa och tolka resultatet.

Vad kostar graviditetstest?

Graviditetstest varierar i pris beroende på vilken typ du köper. De enklaste testen kan köpas i flerpack för under 100 kronor medan ett enda digitalt, tidigt graviditetstest kan kosta över 300 kronor. Om du går till en vårdmottagning för att ta testet är det oftast gratis.

Fördelar med graviditetstest

 • Graviditetstest via urinen är en tillförlitlig metod om du följer bruksanvisningen.
 • Om du vänder dig till en vårdmottagning är det oftast gratis att ta graviditetstest.
 • Graviditetstest är enkla att förstå sig på och utföra själv.

Nackdelar med graviditetstest

 • Om du fått missfall eller genomgått abort visar ofta graviditetstest positivt även en tid efter.
 • Det är dyrt att köpa de mest avancerade graviditetstesterna som visar resultat innan beräknad mens och vilken graviditetsvecka du är i.

Vem kan hjälpa dig med graviditetstest?

Kan graviditetstest utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte hjälpa dig att ta ett graviditetstest.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!