Bett från vägglöss
Kvinna kliar sig på överarmen efter bett från vägglöss.

Bett från vägglöss

Vägglöss är små insekter som livnär sig på blod. Du kan få med dig vägglöss hem från en resa och du upptäcker av bett på kroppen.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med bett från vägglöss på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Bett från vägglöss

Vad är vägglöss?

Vägglöss är små insekter som livnär sig på blod, vilket gör att du ofta upptäcker dem genom att du ser små bett på din kropp. Läs mer.

Vad är vägglöss?

Vägglöss är små insekter som tillhör släktet skinnbaggar. Vägglöss livnär sig på blod och lever därför gärna nära sängar för att kunna suga blod från människor under natten. En vuxen vägglus brukar liknas vid en äppelkärna och är ungefär 4–5 millimeter i storlek. Kroppen är platt och har en ljus färg, som blir mörkare efter att vägglusen har ätit.

De allra flesta som drabbas av vägglöss har fått dem med sig hem från en resa. Vägglöss kan även ta sig in i hem via begagnade möbler.

Att bli biten av vägglöss är inte farligt och de sprider inga sjukdomar. Däremot kan det vara mycket påfrestande, både psykiskt och fysiskt, att drabbas av vägglöss då processen att bli av med dem kan vara lång.

Hur vet man att man har fått vägglöss?

Vägglöss kan upptäckas på flera olika sätt. Du kan exempelvis märka att du under nätterna får bett på kroppen eller se små blodfläckar på lakanen på morgonen. Vägglössen kan även lämna ifrån sig tomma skal efter att de ömsat skinn. Du kan också hitta avföring som ser ut som små svarta fläckar av bläck, vilka du kan upptäcka i närheten av säng och madrass. Du kan ibland även se vägglössen med blotta ögat.

Hur ser bett från vägglöss ut?

Bett från vägglöss liknar myggbett och kan variera i storlek. Betten uppkommer vanligtvis under natten och syns ofta på hud med ytliga vener, som exempelvis hals, händer och fötter. Precis som med myggbett reagerar alla människor olika och vissa kan få en allergisk reaktion, vilket orsakar sveda och svullnad. För andra är betten relativt smärtfria.

Varför får man bett från vägglöss?

Vägglössen livnär sig på blod och kommer fram på natten för att suga blod från människor. Vem som helst kan drabbas av vägglöss och det har ingenting med dålig hygien att göra.

Vad kan man göra själv åt vägglöss?

För att undvika att få med dig vägglöss hem från en resa ska du under vistelsen förvara din resväska stängd, upphöjd från golvet och gärna en bit från sängen. Använd inte hotellet eller lägenhetens garderober och byråer att packa upp dina kläder i, utan förvara dem i den stängda resväskan. Ta även en titt i rummet innan du gör dig hemmastadd och be om att få byta rum om du ser spår efter vägglöss.

När du kommer hem från en resa där misstanke om vägglöss finns bör du tvätta alla kläder, sängkläder och handdukar i minst 60 grader och förvara övriga föremål i frysen under en veckas tid. Rengör även din resväska noggrant.

Om du har fått med dig vägglöss hem från en resa bör du kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening och en skadedjursfirma. En sanering kan ta lång tid och för att säkerställa att alla vägglöss verkligen är borta är det viktigt att du upprätthåller en dialog med skadedjursfirman och din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Hur behandlas bett mot vägglöss?

Om du upptäcker vägglöss är det först och främst viktigt att du så fort som möjligt får professionell hjälp med skadedjursbekämpning. Själva betten kan du behandla själv genom att hålla dem rena med hjälp av tvål och vatten. Undvik att klia på betten och köp salva som lindrar klådan receptfritt på apoteket. Om betten svullnar upp och blir kraftigt röda kan det tyda på en allergisk reaktion, och då kan du behöva behandling med antihistaminer.

Diagnos

Du behöver sällan söka vård om du har fått bett från vägglöss. Däremot behöver du se till att du blir av med vägglössen från ditt hem.

Kontakta en vårdcentral om du får en allergisk reaktion på betten. Du bör även kontakta vården om du upptäcker bett på kroppen som du är osäker på var de kommer ifrån.

Vem kan hjälpa dig vid bett från vägglöss?

Kan bett från vägglöss behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa dig att bedöma dina symtom om du misstänker att du fått bett från vägglöss.

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
12 juli 2024 kl 10:00
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!