Laktosintolerans
Person med laktosintolerans häller upp ett glas mjölk

Laktosintolerans

Vid laktosintolerans har kroppen problem med att bryta ner mjölksocker, så kallat laktos. Du kan få magknip, gaser och diarré.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med laktosintolerans på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Laktosintolerans

Om laktosintolerans
  • Laktosintolerans orsakas av brist på enzymet laktas.
  • Laktosintolerans är ofarligt.
  • Symtomen försvinner vanligtvis helt om du utesluter livsmedel som innehåller laktos.
Vad är laktosintolerans?

Laktosintolerans är intolerans mot livsmedel som innehåller mjölksocker. Läs mer.

Vad är laktosintolerans?

Laktosintolerans är när tunntarmen förlorar förmågan att bryta ner mjölksocker.

  • Primär laktosintolerans – primär laktosintolerans är den vanligaste formen av laktosintolerans, som brukar uppkomma i tonåren, men för vissa även i vuxen ålder. När du är liten finns tarmens förmåga att bryta ner mjölksocker kvar, men avtar när du blir äldre.
  • Tillfällig laktosintolerans – tillfällig laktosintolerans kan uppstå vid skada i tunntarmens slemhinna. Efter behandling av sjukdomen försvinner oftast intoleransen.
  • Medfödd laktosintolerans – vid medfödd laktosintolerans kan kroppen inte bilda laktas alls, vilket är ovanligt. Medfödd laktosintolerans är en sjukdom som brukar märkas tidigt i livet, redan när barnet börjar äta bröstmjölk.

Kan man bli laktosintolerant som vuxen?

Primär laktosintolerans kan uppkomma i vuxen ålder då tarmens förmåga att bryta ner mjölksocker minskar ju äldre du blir.

Vad är skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi?

Personer som lider av mjölkproteinallergi tål inte de proteiner som finns i mjölk och kan därför inte inta livsmedel med mjölk överhuvudtaget. Personer med laktosintolerans får ont i magen av mjölksocker, men behöver sällan utesluta produkter med mjölk helt.

Hur yttrar sig laktosintolerans?

Vanligaste symtom vid laktosintolerans är:

Hur snabbt känner man av laktos?

Hur snabbt du känner av symtom av laktosintolerans varierar mellan olika personer. För vissa kommer besvären direkt medan det för andra kan ta några timmar innan symtomen visar sig.

Vad orsakar laktosintolerans?

Laktosintolerans orsakas av att tunntarmen har svårt att ta upp mjölksocker, vilket även kallas laktos. Detta händer när tarmens slemhinna inte har tillräckligt av laktas, som är ett enzym som behövs när mjölksockret ska sönderdelas till galaktos och glukos för att sedan tas upp av tunntarmen.

Om det inte finns tillräckligt med laktas i tunntarmen kommer mjölksockret istället att hamna i tunntarmen och brytas ner av bakterier, vilket kan leda till att gaser bildas. Mjölksockret drar även med sig vatten till tarmen, vilket orsakar diarré.

Hur behandlar jag laktosintolerans själv?

Om du lider av laktosintolerans kan du utesluta livsmedel med mjölksocker ur din kost. Idag finns ett stort utbud av laktosfria produkter på marknaden. En dietist kan hjälpa dig att välja rätt produkter.

Om du är på en plats eller sammanhang där livsmedel utan laktos är svåra att få tag i kan du i samband med måltid även ta droppar eller tabletter som innehåller laktas. Laktasdroppar och -tabletter finns att köpa receptfritt på apotek.

Hur behandlas laktosintolerans?

För att testa om man är laktosintolerans kan man genomgå olika tester.

Uteslutning av livsmedel som innehåller mjölksocker

Vid misstanke om laktosintolerans börjar du vanligtvis med att helt utesluta mjölkprodukter under fyra veckor. Om besvären upphör och sedan kommer tillbaka när du börjar äta livsmedel som innehåller mjölksocker igen är du troligtvis laktosintolerant.

Laktosbelastning

Om symtomen inte försvinner när du utesluter mjölkprodukter kan du behöva göra en laktosbelastning. De kan antingen göras med blodprov eller utandningstest.

Gastroskopi

Om det finns en misstanke att dina besvär kan bero på något annat än laktosintolerans kan du behöva genomgå en gastroskopi där vävnadsprov tas från tunntarmen för att undersökas vidare. Vid en gastroskopi kan det till exempel uppdagas att det är gluten som är problemet, och inte laktos.

Hur vet jag om jag är gluten- eller laktosintolerant?

Glutenintolerans kan ha liknande symtom som laktosintolerans. En gastroskopiundersökning där tunntarmen undersöks noggrant kan visa om det är gluten eller laktos du inte tål.

Hur vet man att man inte tål laktos?

Om symtomen försvinner när du utesluter livsmedel som innehåller mjölksocker under ett par veckor för att sedan kommer tillbaka när du börjar äta produkter med mjölksocker igen, är du troligtvis laktosintolerant. Även en laktosbelastning kan visa om du inte tål laktos.

 

Vem kan hjälpa dig vid laktosintolerans?

Kan laktosintolerans behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge råd och vägledning om du är laktosintolerans. Om uteslutande av livsmedel med laktos inte hjälper för att lindra besvären kan däremot en fysisk utredning behöva göras.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: