Hammartå
Närbild på en fot.

Hammartå

Hammartå innebär att en eller flera av tårna kröks, vilket orsakar smärta och ger förhårdnader.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med hammartå på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Gothia Handkirurgi
Läkarbesök hos specialist i handkirurgi
Vasastaden, Göteborg
Gothia Handkirurgi
Läkarbesök hos specialist i handkirurgi
Vasastaden, Göteborg
Gothia Handkirurgi
Läkarbesök hos specialist i handkirurgi
Vasastaden, Göteborg
Capio Sports Medicine i Umeå
Besök hos ortoped
Umeå
Gothia Handkirurgi
Läkarbesök hos specialist i handkirurgi
Vasastaden, Göteborg
Gothia Handkirurgi
Läkarbesök hos specialist i handkirurgi
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Hammartå

Om hammartå
  • Hammartå är ett fotproblem som orsakas av att en eller flera tår kröks.
  • Vid hammartå utsätts tårna för tryck, vilket orsakar smärta och ömma förhårdnader.
  • Det finns mycket du kan göra själv för att motverka och lindra hammartå, men om problemen är stora kan du behöva opereras.
Vad är hammartå?

Hammartå är ett fotproblem som innebär att tårna blir krökta. Läs mer.

Vad är hammartå?

Hammartå är ett fotproblem som innebär att lederna i tån har blivit krökta, vilket kan få tån att likna en hammare. Det är vanligt att tårna trycker mot skorna och orsakar smärta och obehag. Vid hammartå är det oftast tån närmast stortån som får problem med krökning, och det är vanligt att båda fötterna drabbas.

 

Vilka är symtomen på hammartå?

Hammartå innebär att en eller flera av dina tår har blivit krökta. När tårna kröks är det vanligt att ovansidan av tån trycker mot skon, vilket ofta gör ont. Trycket kan göra att det bildas förhårdnader, även kallade liktornar, som lätt kan börja ömma. Vid hammartå kan du även uppleva smärta under framfoten.

 

Varför får man hammartå?

Orsaken till varför vissa drabbas av hammartå är inte helt klarlagd, men trånga skor kan vara en orsak. Risken att drabbas är även större om din förälder har hammartå. Hammartå uppstår också ofta i samband med hallux valgus, vilket innebär att stortån blir snedställd.

 

Vad kan man göra åt hammartå?

Om du har hammartå är det extra viktigt att ta hand om dina fötter. Bada dina fötter i fotbad, använd en fil mot förhårdnader och smörj med mjukgörande salva. Om du har svårt att ta hand om dina fötter själv kan du vända dig till en fotterapeut.

För att minska trycket på tårna bör du bära rymliga skor. Även inlägg i skorna och mjuka förband kan lindra problemen. Det finns bra skydd mot hammartå att köpa på apoteket.

Kan man träna bort hammartå?

Fötternas välmående spelar en stor roll i att motverka fotproblem som hammartå. Det finns många övningar som hjälper dina fötter att må bra och att träna dem är lika viktigt som att träna resten av kroppen. Om dina problem är stora är det dock svårt att helt träna bort hammartå, utan annan behandling brukar behövas.

Hur behandlas hammartå?

Om du har stora besvär med hammartå kan en operation vara nödvändig. Vid operationen rätas tån ut genom att en bit av benet tas bort. Även förhårdnader avlägsnas under operationen. Operationen sker med lokalbedövning och man brukar kunna åka hem samma dag.

Återhämtningstiden efter en operation av hammartå är ungefär 3–4 månader, men stygnen tas bort redan efter ungefär två veckor. Dagarna efter operationen är det vanligt att tån är svullen och gör ont. Ta smärtstillande läkemedel och placera foten högt för att lindra smärtan.

När bör man söka vård?

Uppsök en vårdcentral om du har stora problem med hammartå som inte blir bättre av egenvård. Om du behöver opereras kan du få remiss till en ortoped.

 

Vem kan hjälpa dig med hammartå?

Kan hammartå behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge dig tips och råd kring hur du motverkar och själv tar hand om hammartå. Om problemen är stora krävs dock ofta en fysisk behandling.

Publicerad:
25 januari 2023 kl 20:18
Uppdaterad:
18 juli 2023 kl 14:15
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: