Ögonlaserbehandling
En bild på ett öga

Ögonlaserbehandling

Ögonlaser är ett ingrepp som kan förbättra din syn och gör att du slipper använda linser och glasögon.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder ögonlaserbehandling där det passar dig.

Snabba fakta om Ögonlaserbehandling

Om ögonlaser

Ögonlaser är ett ingrepp som kan förbättra din syn utan att du behöver använda linser eller glasögon. Läs mer.

Om ögonlaser

Synfel kan korrigeras med glasögon eller kontaktlinser men ögonlaserbehandling är ett praktiskt alternativ. Det finns flera olika behandlingar där laser används. Behandlingen ger förbättrad syn samtidigt som du slipper all hantering av linser och glasögon.

Rent konkret innebär en ögonlaserbehandling att ögats hornhinna justeras, så att den inte längre bryter ljus på ett felaktigt sätt. Metoden används över hela världen och är väl beprövad. Denna typ av ögonlaserbehandling har mindre effekt om du är äldre än 40 år. Då genomförs istället en annan typ av ögonoperation. Även brytningsfel kan korrigeras genom en ögonlaserbehandling.

Hur länge håller en ögonlaseroperation?

Effekten av en ögonlaserbehandling är permanent. Behandlingen hindrar dock inte ögat från att åldras, synen kan alltså fortsätta att försämras även efter ingreppet. Det är möjligt att göra en ny ögonlaserbehandling om det skulle behövas. Det kommer dock att ske först många år efter den första.

Är ögonlaser farligt?

Alla kirurgiska ingrepp kan innebära att du får en infektion. När det gäller ögonen kan infektionen i värsta fall innebära en permanent försämring av synen. Risken för att det ska ske är dock mycket liten. En biverkning som kan förekomma vid ögonlaserbehandling är att ögonen blir torra och du får problem med mörkerseendet. Dessa problem brukar dock vara av övergående karaktär. En stor majoritet av alla som genomför en ögonlaserbehandling upplever inga besvär efter en kort tids konvalescens.

Många är oroliga för vad som händer ifall de skulle råka titta in i lasern under en ögonlaserbehandling. Det är ingen fara eftersom lasern har en tracker som registrerar ögats rörelser, som hindrar att ögat skadas.

Kan man bli blind av att operera ögonen med laser?

Det finns inget rapporterat fall om någon som har blivit blind efter en ögonlaserbehandling.

Kan alla göra en ögonlaserbehandling?

Väldigt många kan få bättre syn genom en ögonlaserbehandling men för ett bra och pålitligt resultat gäller följande:

 • du ska ha fyllt 20 år
 • du får inte ha för tunna hornhinnor
 • synfelet bör ligga i spannet -12 till +6 och du bör inte ha ett brytningsfel över -6.

Det finns också vissa mediciner och ögonsjukdomar som innebär att en ögonlaserbehandling inte kan genomföras.

Så går ögonlaserbehandling till

Metod

Själva behandlingen tar faktiskt bara några sekunder men det är en del steg som ska följas och åtgärder som måste vidtas före och efter operationen. Räkna med att hela behandlingen tar 1–1,5 timme. Så här brukar proceduren se ut, steg för steg:

 1. Vid operationstillfället ges lokalbedövande ögondroppar som innehåller antibiotika.
 2. Ögonlocket hålls uppe med en hållare som gör att du inte kan blinka.
 3. Du fokuserar blicken på en given punkt.
 4. Lasern arbetar i 5–90 sekunder.
 5. En så kallad bandagelins som skyddar hornhinnan appliceras på ögat.
 6. Tid bokas för efterkontroll.

Innan ögonlaser

Under en första konsultation avgör man om en ögonlaserbehandling passar för dig. Då får du också instruktioner om hur du förbereder dig inför behandlingen.

Efter ögonlaser

Har du behandlats under förmiddagen så kan du gå hem igen under eftermiddagen. Under ett par dagar närmast efter ögonlaserbehandlingen kommer du ha ont och vara extra känslig för ljus. Du får med dig smärtlindrande ögondroppar. Ögonen kan också vara torrare än vanligt. Synen kan dessutom bli suddig efter behandlingen.

Det är bra om du kan planera för att vara hemma i 3–4 dagar efter behandlingen. Det kan ta några veckor innan synen är helt stabil igen. Det är endast 5–10 % av alla som genomfört en ögonlaserbehandling som får göra en kompletterande behandling för att uppnå fullt resultat. En kontroll görs vanligtvis två veckor efter en ögonlaserbehandling. Då tar man också bort bandagelinsen.

Hur mycket kostar laser ögonoperation?

Räkna med att en ögonlaseroperation kostar omkring 10 000–15 000 kronor per öga. Den första konsultationen kan vara gratis eller kosta uppemot 1 000 kronor, beroende på vad det är för klinik.

Fördelar med ögonlaser

 • Synen korrigeras så att du kan slippa använda glasögon eller kontaktlinser efter behandlingen.
 • Operationen går snabbt att genomföra.

Nackdelar med ögonlaser

 • Räkna med att behöva stanna hemma några dagar efter ingreppet.
 • Du bekostar ingreppet själv.

Vem kan hjälpa dig med ögonlaser?

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:53
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 09:53
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!