Scharlakansfeber
Vuxen tar tempen på bebis med feber.

Scharlakansfeber

Scharlakansfeber är en infektionssjukdom som orsakas av en bakterie. Sjukdomen är smittsam och drabbar nästan uteslutande barn.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med scharlakansfeber på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Vad är scharlakansfeber?

Scharlakansfeber är en smittsam sjukdom som drabbar barn. Läs mer.

Vad är scharlakansfeber?

Scharlakansfeber är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av bakterier som kallas streptokocker. Sjukdomen drabbar nästan uteslutande barn i åldrarna 5–15 år. Barn som är äldre än 15 år och vuxna kan istället få halsfluss om de utsätts för streptokocker.

Hur farligt är scharlakansfeber?

Att få scharlakansfeber är idag ytterst sällan farligt och de allra flesta blir friska efter behandling. Däremot finns en liten risk för följdsjukdomar som halsböld, njurinflammation och reumatisk feber som kräver ytterligare behandling.

Vilka symtom ger scharlakansfeber?

Inkubationstiden för scharlakansfeber är mellan 2–4 dygn och vanliga symtom vid sjukdomen är:

  • feber
  • ont i hals, mage och huvud
  • illamående och kräkningar
  • svullna lymfkörtlar
  • förstorade halsmandlar
  • smultrontunga – tungan blir röd och glänsande med små upphöjningar.

Det är även vanligt att barnet får knottriga, röda utslag över kroppen några dygn efter ovan nämnda symtom. Utslagen brukar till en början synas vid armhålor och ljumskar, för att sedan sprida sig vidare över kroppen.

Efter några veckor kan barnet få sena symtom i form av ledvärk och fjällande hud.

Vad händer i kroppen vid scharlakansfeber?

Scharlakansfeber orsakas av smittsamma bakterier som kallas streptokocker. Bakterierna tar sig in i kroppen via smittämnen i luften, eller från föremål som smittade personer har varit i kontakt med, och sätter sig på slemhinnorna i svalget. Där förökar de sig och sprids vidare ut i kroppen.

Streptokockbakterierna orsakar en infektion i halsmandlarna, vilket gör att ett gift bildas. Det är detta gift som ger de karaktäristiska utslagen och den röda tungan. Du kan inte få scharlakansfeber igen efter att ha varit sjuk eftersom kroppen bildar antikroppar mot giftet. Nästa gång du utsätts för streptokocker kan du däremot få halsfluss.

Hur smittar scharlakansfeber?

Scharlakansfeber smittar via så kallad droppsmitta, det vill säga när någon nyser eller hostar. Sjukdomen smittar även vid direkt kontakt och vid kontakt med föremål som en sjuk person har tagit i eller använt för att snyta sig.

Sjukdomen smittar redan några dagar innan barnet börjar uppvisa symtom och fortsätter smitta i flera veckor om inte en behandling påbörjas. Efter två dygn med antibiotika brukar barnet vara smittfritt.

Vad gör man själv vid scharlakansfeber?

För att förebygga att smittas av scharlakansfeber är det viktigt att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Det finns inget vaccin mot streptokocker och scharlakansfeber som kan ges i förebyggande syfte. Om ditt barn insjuknar ska du uppsöka en vårdcentral. Du kan själv ge barnet smärtlindrande och febernedsättande läkemedel, men kontakta alltid vården innan du ger läkemedel till barn under 6 månader.

Hur behandlas scharlakansfeber?

Scharlakansfeber behandlas med antibiotika. Hela behandlingen ska genomföras även om barnet blir friskt innan kuren är slut.

När bör man söka vård?

Kontakta en vårdcentral om ditt barn har symtom på scharlakansfeber. En läkare undersöker barnets svalg, tunga och utslag och ställer därefter en diagnos. Det finns även snabbtester som läkaren kan göra för att se om barnet har streptokocker.

Uppsök en akutmottagning om vårdcentralen är stängd och du tror att ditt barn kan ha fått följdsjukdomar efter ha varit sjuk i scharlakansfeber.

Vem kan hjälpa dig vid scharlakansfeber?

Kan scharlakansfeber behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa dig att bedöma symtom, men det är alltid bäst att göra en fysisk undersökning för att få en korrekt diagnos och säkerställa att ditt barn får rätt behandling.

Publicerad:
30 januari 2023 kl 13:58
Uppdaterad:
20 juli 2023 kl 16:03
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: