Atopiskt eksem
Hud i närbild.

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en inflammatorisk hudsjukdom som kan uppträda i alla åldrar.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med atopiskt eksem på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Atopiskt eksem

Om atopiskt eksem
 • Det är vanligt att små barn har atopiskt eksem, och de flesta insjuknar före 2 års ålder.
 • Personer som har haft atopiskt eksem som barn har ofta en större risk att utveckla överkänslighet och allergi.
Vad är atopiskt eksem?

Atopiskt eksem, som även kallas atopisk dermatit eller böjveckseksem, är en inflammatorisk hudsjukdom som kan uppträda i alla åldrar. Läs mer.

Vad är atopiskt eksem?

Atopiskt eksem, som även kallas atopisk dermatit eller böjveckseksem, är en hudsjukdom som kan uppträda i alla åldrar. Hudsjukdomen är vanlig bland barn, och många får besvären redan före två års ålder. Atopiskt eksem gör att huden blir torr och att man får kliande utslag. Hudsjukdomen är ärftlig och kan i dagsläget inte botas, men med rätt behandling kan besvären lindras.

Symtom på atopiskt eksem

De vanligaste symtomen på atopiskt eksem är

 • torr hud
 • fjällande hud
 • kliande utslag som varierar i färg beroende på hudfärg
 • små vätskefyllda blåsor
 • sprickor i huden.

Barn upp till två års ålder
Nästan alla som får atopiskt eksem drabbas av besvären före två års ålder. Ibland talar man om det som barneksem. Det vanligt att eksemet kliar mycket, framför allt på natten, vilket kan påverka och störa barnets sömn. Barn upp till två års ålder brukar först få utslag på kinderna, och sedan andra områden som halsen, magen, bröstet, yttersidan av armar och ben samt i blöjområdet.

Barn mellan två och tolv år
I den här åldern är det vanligt att utslagen kommer i böjvecken, som i armveck, knäveck och runt vrister.

Tonåringar och vuxna
Hos tonåringar och vuxna sätter sig atopiskt eksem ofta i ansiktet, på händerna, på halsen eller runt ögonen. Det är också vanligt att eksemet finns i böjvecken.

Varför får man atopiskt eksem?

Man är inte helt säker på vad som orsakar atopisk dermatit, men både ärftlighet och miljö är faktorer som påverkar. Barn vars genetiska föräldrar haft atopiskt eksem har en större risk att få hudsjukdomen. Yttre faktorer som kemikalier eller torr och dammig luft kan också påverka huden.

Egenvård vid atopiskt eksem

Egenvård är en mycket viktig del i behandlingen, och det finns många saker du kan göra själv för att lindra besvären som är kopplade till atopiskt eksem. Till exempel kan du

 • smörja huden med kräm eller lotion ofta och regelbundet (minst två gånger per dag)
 • skydda huden mot torrhet genom att duscha kortare och använda oparfymerade samt milda produkter
 • hålla naglarna kortklippta för att undvika att klia på eksemen
 • använda luftiga kläder och undvik kläder som inte låter huden andas (till exempel kläder i syntet)
 • tvätta nya kläder innan användning, för att få bort eventuella kemikalier som kan irritera huden.

Behandling vid atopiskt eksem

Behandlingen för atopiskt eksem består främst av egenvård. Kortison och mjukgörande medel kan användas för att lindra besvären. Du bör vara noggrann med att smörja in huden, för att undvika att huden blir torr.

Vid svårare besvär kan du behöva kortisonkräm på recept, för att dämpa inflammation och lindra klådan. Andra behandlingar vid atopiskt eksem är immunhämmande läkemedel och ljusbehandling. Det är mycket viktigt att barn får rätt behandling, eftersom svåra besvär kan påverka sömnen och kvaliteten på denna.

I vissa fall kan du behöva antibiotikabehandling, till exempel om eksemet blir infekterat.

Diagnos vid atopiskt eksem

Det finns idag inget test som säkert kan avgöra om du har atopiskt eksem. Det kan därför vara svårt att skilja atopisk dermatit från andra inflammatoriska hudsjukdomar. Symtomen hos patienten ligger till grund för diagnosen, och läkaren undersöker eksemets utseende, karaktär och tidsförlopp.

Vem kan hjälpa dig vid atopiskt eksem?

Kan atopiskt eksem behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan hjälpa dig med en första bedömning och ge dig råd. Vid behov kan nätläkare skriva ut läkemedel på recept.

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
12 juli 2024 kl 10:00
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!