Liktorn
En person får en fotbehandling

Liktorn

Liktorn är en typ av förhårdnad som kan bildas på foten, när den utsätts för ojämn belastning och tryck. Läs om liktorn och hur det kan behandlas.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med liktorn på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Liktorn

 • Liktorn kallas på fackspråk för klavus.
 • Både barn och vuxna kan få liktornar, men det är vanligast hos vuxna.
 • Liktorn blandas ofta ihop med vårtor, men det är två helt olika besvär, som behandlas på olika sätt.
Vad är liktorn?

Liktorn är en typ av förhårdnad som kan bildas på fötterna. Läs mer.

Vad är liktorn?

När dina fötter utsätts för tryck eller friktion på olika sätt är det vanligt att förhårdnader uppstår i huden. Liktorn är en typ av förhårdnad, som ofta har en hård kärna, omgiven av inflammerad hud. När liktornen utsätts för tryck pressas kärnan in i foten, vilket kan göra mycket ont. Både barn och vuxna kan drabbas av liktorn.

Så känner du igen liktorn

 • Tjock och hård hud på foten, i en cirkulär form
 • En upphöjd, hård knuta under foten
 • Smärta vid tryck eller belastning

Liktorn kan uppstå på foten, mellan tårna och i nagelfalsen. Du kan också få liktorn under nageln. Ofta blandas liktorn ihop med vårtor, men detta är två helt olika besvär. Några viktiga skillnader är till exempel att:

 • Liktorn inte smittar, medan vårtor är mycket smittsamma.
 • Liktorn alltid uppstår en och en, medan du ofta får flera vårtor på samma område.
 • Liktorn endast uppstår på fötterna, medan vårtor kan bildas var som helst på kroppen.

Varför uppstår liktorn?

Alla kan drabbas av liktorn, och besvären uppstår på grund av hög belastning, tryck eller friktion på en specifik del av foten. Det kan bero på ett antal olika saker, till exempel att

 • du har illasittande skor
 • du står upp mycket, utan möjlighet till avlastning
 • dina fötter ofta är fuktiga
 • du har en felställning i foten.

Vad kan man göra åt liktorn?

Hur får man bort liktorn? Det finns vissa saker du själv kan göra för att lindra och förebygga liktorn.

Använd bra skor

Eftersom liktorn oftast uppstår på grund av tryck mot foten är det bra att se över sina skor. Trånga skor eller skor med dålig passform är en vanlig anledning till att man får liktorn. Se till att använda rymliga skor med bra passform, så kan du både förebygga, avlasta och behandla liktorn.

Lindra och avlasta

Det finns idag många produkter som kan hjälpa till att avlasta om du har fått liktorn. Till exempel kan du köpa särskilda, ringformade, plåster eller filtringar på apoteket, som fungerar avlastande. Ibland kan det också vara aktuellt med speciella skoinlägg.

Det finns också vissa produkter som innehåller salicylsyra, ett ämne som kan hjälpa till att mjuka upp det yttersta hudlagret. Produkterna med salicylsyra tar dock inte bort själva liktornen, utan detta behöver du få hjälp med hos en fotterapeut. Du bör även vara försiktig med att använda dessa produkter, då de lätt luckrar upp huden runt liktornen och ger rodnad, klåda eller eksem. Har du diabetes ska du inte använda produkter med salicylsyra.

Ta hand om dina fötter

Det lönar sig alltid att sköta om fötterna, och tar du väl hand om dem kan du både lindra och förebygga liktorn. Att regelbundet ta fotbad och smörja in fötterna hjälper till att hålla dem mjuka och friska. Se också till att välja strumpor som håller sig torra och sitter bra runt foten. Vill du ha hjälp med att ta hand om fötterna är det bra att regelbundet gå på fotvård.

Kom ihåg! Du bör aldrig försöka skära bort en liktorn själv, eftersom det riskerar att leda till både smärta och infektioner. Samt så ska man inte blanda ihop liktorn med fotvårta då de två är helt olika saker, trots de stora likheterna.

Behandling av liktorn

Om du har drabbats av liktorn kan du få behandling hos en fotterapeut och om du har stora besvär är det viktigt att du söker hjälp. Det är särskilt viktigt om du lider av diabetes. Hos en fotterapeut kan du både få behandling för själva liktornen och få hjälp att ta reda på orsaken till att besväret uppstått. På så sätt kan du undvika att liktornen kommer tillbaka. Fotterapeuten kan också ge dig råd kring liktornar och hur du ska ta hand om fötterna på bästa sätt.

Vem kan hjälpa dig med liktorn?

Publicerad:
1 februari 2023 kl 14:01
Uppdaterad:
18 juli 2023 kl 14:49
Författare:
Faktagranskad av:

Marie Kjellman, Medicinsk Fotterapeut och ordförande i Sveriges Fotterapeuter, Irmaries Hälsorum.

Källor: