Läppförstoring
En patient får sina läppar förstorade med injektionsbehandling.

Läppförstoring

En läppförstoring är ett estetiskt ingrepp där läpparna förstoras genom att fillers eller fett sprutas in i läpparna.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder läppförstoring där det passar dig.

Snabba fakta om Läppförstoring

Pris

Mellan 3 000 och 6 000 kronor.

Om läppförstoring

En läppförstoring är ett ingrepp där läpparna görs större. Läs mer.

Om läppförstoring

En läppförstoring är ett estetiskt ingrepp där läpparna görs större. Att förstora läpparna är idag ett av de vanligaste estetiska ingreppen i Sverige och görs av människor i alla åldrar. Oavsett om du vill att dina läppar ska vara fylligare, få mer volym eller jämna ut storleken mellan över- och underläpp är en läppförstoring en enkel och smidig behandling som ger snabbt resultat.

Så går läppförstoring till

En läppförstoring utförs vanligtvis på en skönhets- eller plastikkirurgisk klinik med en injektionsbehandling. Även V-Y-plastik är en förekommande metod inom läpplastik.

Metod

Den vanligaste metoden för en läppförstoring är i form av en injektionsbehandling med fillers. Fillers är ett ämne som innehåller hyaluronsyra, vilken sprutas in i läpparna med hjälp av en tunn nål. Behandlingen tar vanligtvis inte mer än några minuter och resultatet syns direkt. Ibland används fett från en annan del av kroppen vid en injektionsbehandling.

En annan metod som förstorar läpparna är så kallad V-Y-plastik, där slemhinnan på läppens insida lossas V-formigt för att sedan sys ihop i Y-format. Detta gör att slemhinnan skjuts fram, vilket gör att läpparna blir större.

Hur ont gör en läppförstoring?

Den nål som används vid en injektionsbehandling i läpparna är väldigt tunn, och många brukar uppleva att smärtan inte är så farlig. Många kliniker erbjuder dessutom bedövningskräm.

Vad är bäst att fylla läpparna med?

Det finns många olika fillers ute på marknaden, varav vissa är mer välbeprövade än andra. De största märkena heter Restylane och Juvéderm, vilka även är de som de flesta kliniker använder och därmed de som brukar rekommenderas.

Den stora skillnaden mellan olika fillers är främst storleken på partiklarna, vilket påverkar hållbarheten och konsistensen. Till just läpparna föredrar de flesta att använda mjuka fillers med mindre partiklar. Den har lite kortare hållbarhet men ger ett mer naturligt resultat.

Välj en klinik med gott rykte för att öka dina chanser att få bra fillers. Om en klinik tar ett lägre pris än konkurrenterna bör du vara försiktig då det kan tyda på att deras produkter inte håller samma höga kvalitet.

Innan läppförstoring

Innan du bestämmer dig för att göra en läppförstoring bör du göra research kring vilka kliniker som har gott rykte. Du får alltid en konsultation innan du påbörjar behandlingen.

Två veckor innan behandlingen ska du undvika alkohol och vissa läkemedel som kan verka blodförtunnande och därmed försvåra läkningsprocessen. Även rökning bör undvikas både innan och efter ingreppet.

Efter läppförstoring

Efter en injektionsbehandling är det vanligt att läpparna är ömma och svullna, men det brukar försvinna efter några dagar. Undvika att röra vid dina läppar några timmar efter behandlingen eller att utsätta dem för extrem kyla eller värme.

Hur länge håller en läppförstoring?

En injektionsbehandling med fillers i läpparna håller i regel mellan 6–12 månader, men många kliniker rekommenderar att fylla på tidigare än så för att uppnå ett långvarigt resultat.

Vad kostar en läppförstoring?

En läppförstoring görs vanligtvis hos privata kliniker och därför kan priset variera beroende på vilken klinik du väljer. Vanligtvis kostar en behandling mellan 3 000–6 000 kronor per behandling.

Fördelar med läppförstoring

  • Läppförstoring är en enkel behandling som ger snabbt resultat.
  • Du väljer själv hur mycket fillers du vill ha och därmed hur mycket du vill förstora dina läppar.
  • En läppförstoring inleds alltid med en konsultation.

Nackdelar med läppförstoring

  • Det finns en liten risk för komplikationer, bland annat infektion, irritation och utslag.
  • Risken finns att en läppförstoring inte ger önskat resultat.

Vem kan hjälpa dig med läppförstoring?

Kan läppförstoring utföras av nätläkare?

En läppförstoring kan inte utföras av en nätläkare.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!