Stelkramp
En bild på en hund som kan ge stelkramp.

Stelkramp

Stelkramp är en ovanlig sjukdom i Sverige och orsakas av sårinfektioner av jord eller djurbett.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med stelkramp på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Stelkramp

Viktiga länkar
Om stelkramp

Stelkramp orsakas av bakterier och medför ihållande kramper i musklerna. Att få stelkramp är livshotande. Läs mer.

Om stelkramp

Stelkramp är en väldigt ovanlig sjukdom i Sverige. Den orsakas av bakterier och medför ihållande kramper i musklerna. Att få stelkramp är livshotande. Om du får hjälp tidigt med en behandling så blir du vanligtvis helt återställd.

De allra flesta i Sverige är skyddade mot stelkramp via vaccin. Alla i Sverige som är födda efter 1960 är vanligtvis vaccinerade genom vaccinationsprogrammet för barn.

Symtom på stelkramp

Stelkrampsbakterier bildar ett gift som gör att du kan bli känsligare för ljud och ljus. Du kan få ihållande kramper i musklerna som gör att du får det svårt att andas. Kramperna börjar vanligtvis i ansiktet och halsen som sprider sig till armar och ben.

 

Orsak till stelkramp

Stelkramp är en allvarlig sårinfektion. Vanligtvis börjar det i ett sår som har kommit i kontakt med bakterier som finns i jord. Du kan också bli smittad genom bett av djur. Detta eftersom stelkrampsbakterier finns i tarmen hos många djur och i jord som har gödslats. Katter och hundar kan ha stelkrampsbakterier i munnen. Detta beror på att djur oftast biter på föremål i naturen eller slickar på sina tassar.

Stelkramp smittar inte mellan människor. Vanligtvis tar det mellan tre dygn och tre veckor från smittotillfället till att du blir sjuk.

 

Egenvård vid stelkramp

Om du har fått ett sår som kan ha fått jord i sig bör du tvätta rent det ordentligt. Vid ett djurbett ska du kontakta en vårdcentral direkt.

Misstänker du att har fått stelkramp bör du genast kontakta en vårdcentraljouröppen mottagning eller en akutmottagning.

Behandling vid stelkramp

Behandlingen vid stelkramp är oftast ett kramplösande läkemedel, antibiotika eller immunglobulin. Vid stelkramp kan du få kramper och svårt att andas, därför kan du behöva vård i en respirator och vara sövd tills att giftet har försvunnit ur kroppen. Detta kan ta flera veckor.

Diagnos vid stelkramp

Alla typer av sår som kan ha kommit i kontakt med stelkrampsbakterier bör ses över av stelkrampsskyddet. Du behöver inte ta en extra dos med vaccin om du har följt barnvaccinationsprogrammet i Sverige om det inte har gått över 20 år sedan senaste vaccinationen.

Du kan kontakta vårdcentralen om du är osäker på om du har tillräckligt med vaccinationer.

Publicerad:
26 januari 2023 kl 11:15
Uppdaterad:
18 augusti 2023 kl 10:13
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!