Hemorrojder
Man i jeans har hemorrojder och håller i rumpan

Hemorrojder

Hemorrojder är ett relativt vanligt besvär och ofta över av sig själv. Det svider, kliar eller blöder du kring ändtarmsöppningen.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med hemorrojder på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Hemorrojder

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är ett relativt vanligt besvär och går i de flesta fall över av sig själv. Hemorrojder innebär att analkuddarna, som är små kuddar av slemhinna och bindväv i analkanalen, blir förstorade. Läs mer.

Vad är hemorrojder?

Många har hemorrojder utan att veta om det. Andra upptäcker sina när de går sönder och det börjar blöda i samband med toalettbesök. Hemorrojder innebär att analkuddarna, som är små kuddar av slemhinna och bindväv i analkanalen, blir förstorade. Gravida kvinnor och personer som lider av övervikt eller fetma löper en något högre risk att drabbas av hemorrojder, då mängden blod i kroppen ökar. Klåda, smärta, flytning eller blödning från ändtarmen är vanliga tecken på hemorrojder. Ofta försvinner hemorrojder av sig själv, men ibland kan behandling behövas.

Symptom på hemorrojder

Vanliga symtom vid hemorrojder är:

  • klåda och sveda runt ändtarmsöppningen
  • blod i avföringen (ljust blod)
  • smärta när man bajsar
  • knölar runt ändtarmsöppningen
  • slem i avföringen
  • flytningar från ändtarmen.

Ibland kan symtomen också variera något beroende på var hemorrojderna sitter.

Varför får man hemorrojder?

Hemorrojder beror på på ett tryck över ändtarmsöppningen och uppstår när analkuddar i ändtarmen lossnar från sitt fäste, fylls med blod och svullnar. Om analkuddarna förstoras upp eller glider ner ut genom analöppningen kallas de för inre hemorrojder. Yttre hemorrojder bildas istället i huden i analöppningen som bildar flikar. Det är vanligt att man har har både inre och yttre hemorrojder samtidigt.

Hemorrojder uppstår ofta i samband med förstoppning, särskilt om du måste krysta när du går på toaletten. Andra orsaker kan vara kraftig diarré och för mycket stillasittande under lång tid. Hemorrojder är också särskilt vanliga under graviditeten.

Hur blir man av med hemorrojder?

Det finns flera saker du kan göra själv för att lindra besvären vid hemorrojder, till exempel:

  • undvika att äta förstoppande mat som kan orsaka hård avföring
  • äter mer fiber
  • dricka mycket vatten
  • motionera
  • bajsa regelbundet, men undvika att krysta.

För att påskynda läkningen kan du tvätta rent området runt ändtarmsöppningen, men hemorrojder kan försvårar rengöring. Rekommendationen är att använda ljummet vatten och möjligen en mild tvål. Undvik att använda en tvål som kan irritera huden.

Hur behandlas hemorrojder?

Hemorrojder försvinner oftast av sig själv. Små hemorrojder som inte medför stora besvär kan oftast behandlas med receptfria läkemedel, som salva. Då brukar besvären gå över inom några veckor. Om receptfria läkemedel inte hjälper kan en läkare skriva ut receptbelagda läkemedel.

I mer sällsynta fall kan hemorrojderna behöva tas eller opereras bort. Det finns några olika metoder för detta.

Injektionsbehandling – Läkemedel sprutas in med en spruta vid hemorrojderna. Medlet medför att blodkärlen drar ihop sig, vilket i sin tur bidrar till att hemorrojderna krymper ihop då blodkärlen som försörjer hemorrojderna täpps igen.

Gummibandsligering – Med hjälp av en speciell apparat dras ett gummiband runt hemorrojden. Bandet gör så att blodtillförsel stryps och hemorrojderna lossnar efter ett några veckor.

Operation  En operation kan i vissa fall bli aktuellt, då skär man bort hemorrojderna. Operationen görs under bedövning och du behöver vara fastandes i minst sex timmar innan operationens start.

Hur diagnostiseras hemorrojder?

Hemorrojder diagnostiseras genom en fysisk undersökning. Om besvären inte går över eller om receptfria läkemedel mot hemorrojder inte hjälper, kan du kontakta vårdcentralen för undersökning av läkare. Hos läkaren får du berätta om dina besvär. Läkaren kommer sedan att undersöka hur det ser ut runt ändtarmsöppningen och sedan känna med ett finger i och innanför ändtarmsöppningen. Ibland behöver du genomföra ytterligare undersökningar som proktoskopi och rektoskopi.

  • En proktoskopi innebär att man undersöker den yttersta delen av ändtarmen. Detta med ett kortare rör, ett proktoskop.
  • Rektoskopi är en undersökning där läkaren undersöker insidan av ändtarmen med rektoskop, ett tunt plaströr som har ett förstoringsglas och en lampa som försiktigt förs upp ca 15-25 cm i tarmen.

Du kan också bli remitterad för vidare undersökning hos kirurg, till exempel om hemorrojderna är mycket stora eller att de orsakar kraftiga blödningar.

Vem kan hjälpa dig vid hemorrojder?

Kan hemorrojder behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ofta ge råd och hjälpa dig med en första bedömning. Men för att ställa diagnos krävs en fysisk undersökning av dina besvär.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
22 september 2023 kl 09:40
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!