Laserpeeling
En person får behandling med laserpeeling.

Laserpeeling

Laserpeeling är en behandling för att förnya huden. Vid en laserpeeling används laser för att bränna bort hudens övre lager.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder laserpeeling där det passar dig.

Snabba fakta om Laserpeeling

Pris

Mellan 5 000 och 30 000 kronor.

Viktiga länkar

Läs mer om laserbehandling (Vården.se)
Läs mer om IPL (Vården.se)

Vad är laserpeeling?

Laserpeeling är en behandlingsmetod för att förnya huden i framförallt ansiktet. Läs mer.

Vad är laserpeeling?

Laserpeeling är en metod som används för att förnya huden i framförallt ansiktet. Det finns många anledningar till att man vill förnya sin hud och varför man väljer laserpeeling som metod. Det kan vara på grund av enbart kosmetiska skäl för att se yngre ut, på grund av huddefekter eller för att man har hud som skadats av solen.

Den typ av laser som tar bort hud kallas ablativ laser.

Så går laserpeeling till

Behandling med laserpeeling är en metod där avancerad, ablativ laser används för att ta bort hudens övre lager. Man kan säga att man vid behandlingen framkallar en så kallad kontrollerad brännskada, som kroppen själv läker.

Metod

En behandling med laserpeeling görs genom att man använder ett munstycke som ger ifrån sig laser som skapar hög värme. Värmen gör att vattnet i huden förångas och tar med sig vävnaden, vilket gör att hudens övre lager bränns bort. Kroppen reagerar på den bortbrända huden som vid en brännskada och sätter igång en läkningsprocess som bygger upp ett nytt hudlager med ny, föryngrad hud.

Under behandlingen skjuter behandlaren laser mot huden samtidigt som hen rengör och kontrollerar att allt ser ut som det ska. Behandlingen kan ta alltifrån 15 minuter till två timmar beroende på hur stor del av ansiktet som ska förses med laser.

En annan metod inom laserpeeling är carbon peeling, där man applicerar medicinskt aktivt kol på hunden innan behandlingen. När lasern når huden aktiveras mikropartiklar i kolet, vilket sätter igång hudens kollagenproduktion, tar bort döda hudceller och reducerar akneärr.

Om du ska göra en djup laserbehandling av stora delar av ansiktet kan du bli sövd. Vid behandling av mindre områden får du ofta lokalbedövning. Effekten blir större och synligare när stora och djupa hudytor tas bort vid behandlingen. Däremot kan återhämtningen bli jobbigare och mer långvarig än om man begränsar området och inte går så djupt ner.

Innan laserpeeling

Innan en behandling med laserpeeling får du alltid en konsultation där ni diskuterar om metoden är lämplig för dig. Om du bestämmer dig för att genomföra den får du råd om hur du bör äta och vad du bör undvika dagarna eller veckorna innan behandlingen. Du bör exempelvis avstå från att sola och du ska heller inte röka.

Efter laserpeeling

​​Efter en behandling med laserpeeling kan huden kännas brännande och det kan se ut som att du har vistats en längre tid i solen. Du kan även under de närmaste dagarna märka små blödningar i punktform. Använd en fuktbevarande kräm och undvik direkt solljus i ungefär en vecka, sedan brukar huden vara någorlunda läkt.

Efter behandlingen får du råd om hur du bäst tar hand om din hud och det är viktigt att vara noggrann med eftervården. Hur resultatet av laserpeelingen blir avgörs till stor del av hur du själv tar hand om ditt ansikte efteråt.

Vad kostar laserpeeling?

Priserna för en laserpeeling skiljer sig åt beroende på vilken klinik du väljer och hur stor del av ansiktet du vill behandla. En mindre behandling med laserpeeling kan ligga på ungefär 5 000 kronor medan en mer omfattande kan kosta upp till runt 30 000 kronor.

Fördelar med laserpeeling

  • Laserpeeling är en effektiv metod för att föryngra huden och ta bort defekter.
  • Risken för bieffekter är relativt små om behandlingen utförs på rätt sätt.

Nackdelar med laserpeeling

  • Det finns vissa risker förenade med laserpeeling om behandlingen utförs av oerfaren personal. Bland dessa finns misslyckat resultat, brännskador, ärrbildning och rodnad som sitter i länge.

Vem kan hjälpa dig med laserpeeling?

Kan laserpeeling utföras av nätläkare?

En behandling med laserpeeling kan inte utföras av en nätläkare.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!