Knottrig hud
Bild på knottrig hud.

Knottrig hud

Knottrig hud, eller keratosis pilaris som det också heter, innebär att huden har små upphöjda utslag som ser ut som knottror.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med knottrig hud på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Knottrig hud

Om knottrig hud
  • Knottrig hud kallas i vardagligt tal “kycklinghud”. 
  • Det karakteriseras av utslag som liknar små knottror spridda över huden. 
  • Knottrig hud beror på överproduktion av keratin.
Om knottrig hud

Knottrig hud är en hudåkomma som ger små upphöjda utslag, som liknar knottror.

  Läs mer.

Om knottrig hud

Knottrig hud, eller keratosis pilaris som det heter inom vården, är små utslag som ser ut som gåshud eller finnar. Det är ett vanligt hudåkomma som drabbar såväl barn som vuxna. Man uppskattar att omkring 40 procent av alla vuxna har knottrig hud. Vissa har ett fåtal knottror på huden, medan andra har ett stort antal. För många kan knottrorna vara estetiskt störande, men keratosis pilaris är inte farligt eller smittsamt. I vissa fall försvinner knottrorna av sig själv, eller syns mindre med åren – men så är inte alltid fallet.

Symtom vid knottrig hud

Genom att titta på bilder på knottrig hud kan du jämföra dem med dina egna symtom. Här är några viktiga kännetecken för knottrig hud:

  • Du har utslag som ser ut som små upphöjda knottror på huden.
  • Du har knottror som antingen hudfärgade, bruna eller lite röda. 
  • Du har klåda i huden.
  • Du har torr hud.

Knottrorna kan vara på skinkor, rygg, bröst eller andra kroppsdelar. Vid inflammation kan huden bli röd, öm och varm. 

Varför får man knottrig hud?

Knottrig hud uppstår till följd av överproduktion av keratin, vilket är ett protein som bland annat stärker huden och naglarna. Överproduktion av keratin blockerar hårsäckarna, vilket medför att keratin klumpar ihop sig under huden och hudens hårsäckar börjar bukta ut. När det händer bildas små knottror.

Det finns också några saker som kan öka risken för knottrig hud, och de är

Vad kan man göra själv vid knottrig hud?

Det finns många saker som du kan göra själv, till exempel kan du

  • skrubba försiktigt med mild peeling. Här har vi sammanställt information om peeling.
  • testa att använda olika syror för att fukta och exfoliera det drabbade området.
  • smörja in huden med mjukgörande kräm.

Det finns många produkter som går att köpa på apoteket, som kan hjälpa att lindra besvären vid knottrig hud. 

Diagnos vid knottrig hud

En läkare kan hjälpa dig att bedöma dina utslag. Efter undersökningen av huden och knottrorna kan läkaren ställa en diagnos. Du rekommenderas att söka vård om dina knottror blir irriterade eller inflammerade, och om egenvård inte hjälpt.

Behandling vid knottrig hud

Knottrig hud kan behandlas med läkemedel, laserbehandling eller kemisk peeling.

Läkemedelsbehandling

Knottrig hud kan behandlas med läkemedel för att minska synligheten. Dessa läkemedel innehåller i regel olika syror, och finns i både receptfria och receptbelagda varianter.

Estetiska behandlingar vid knottrig hud

Det finns också olika kosmetiska behandlingar som kan minska synligheten av knottrorna. Många skönhetskliniker erbjuder behandling med laser och kemisk peeling.Men tänk på att den offentliga vården i regel inte täcker estetiska behandlingar, vilket innebär att du får bekosta behandlingen själv. Det kan därför vara en god idé att jämföra priserna innan du bokar en estetisk behandling. Här på Vården.se kan du hitta och jämföra olika vårdgivare som erbjuder laserbehandling och kemisk peeling

I vissa fall kan du behöva behandling, till exempel om knottrorna har blivit infekterade. Då kan du behöva läkemedel som lindrar och dämpar inflammationen i huden. Den vanligaste behandlingen för detta är mjukgörande kortisonsalva.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!