Whiplashskada
Kvinna som har ont i nacken.

Whiplashskada

En whiplashskada kan vara en följd av en bilolycka eller drabba dig om huvudet kastas framåt, bakåt eller åt sidan av en annan anledning.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med whiplashskada på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Engelbrekts Kiropraktorcenter
Kiropraktorbehandling
Östermalm, Stockholm
Naprapathögskolans klinik Vasastan
Naprapatbehandling
Norrmalm, Stockholm
Hela Kroppen Norrmalm
Kiropraktorbehandling
Norrmalm, Stockholm
Agilokliniken City
Naprapatbehandling
Norrmalm, Stockholm
Engelbrekts Kiropraktorcenter
Kiropraktorbehandling
Östermalm, Stockholm
Naprapathögskolans klinik Vasastan
Naprapatbehandling
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Whiplashskada

Om whiplashskada
  • En whiplashskada är en följd av en häftig huvudrörelse.
  • Vid whiplash kan du få ont i bland annat nackmuskler och halskotpelaren.
  • Whiplashskador kan ge kroniska besvär men prognosen är oftast god.
Vad är whiplashskada?

Whiplashskador drabbar halskotpelaren och nacken. Läs mer.

Vad är whiplashskada?

En whiplashskada är en störning av funktionen i halskotpelaren. Det kallas också för pisksnärtskada, då det ger en bild av vad för typ av trauma det är fråga om vid whiplash. Man brukar likna en whiplashskada vid en stukning av nacken och besvären kan bli allt från lindriga och övergående till ganska allvarliga och kroniska.

Att du har ont i nacken och halskotan kan innebära att många olika ligament, diskar, leder och muskler har skadats. Det är inte alltid som man kan fastställa exakt var skadan sitter vid en whiplashskada. Den behöver inte synas vid röntgen och det är sällan det går att ge ett svar på varför whiplash i vissa fall ger kronisk värk och ibland inte.

Hur länge har man ont efter whiplash?

En whiplashskada kan vara allvarlig och ge en funktionsnedsättning. Det ska dock sägas att över 90 % av alla som drabbas av detta kan börja arbeta som vanligt efter en månad.

Kan man bli frisk från en whiplashskada?

Ja, det är bara 1–2 % av alla som får en whiplashskada som får kroniska besvär.

Hur vet man om man har whiplash?

En whiplashskada kan ge symtom som du kanske inte direkt förknippar med en skada på nacken och även påverka allmäntillståndet. Vanliga symtom på whiplash, förutom att det gör ont i nacken är:

  • stelhet i nacken
  • huvudvärk
  • ont i armar, axlar och skuldror
  • problem med ländryggen
  • domningar i ansikte och armar
  • yrsel
  • tinnitus
  • nedsatt hörsel
  • problem med minnet
  • överkänslighet för vissa sinnesintryck.

Symtombilden är alltså så pass komplex att det många gånger är svårt att veta om du har whiplash. Men om några av de problem vi listar ovan kommer inom ett par dagar efter att du skadat nacken kan det vara en whiplashskada.

Orsak till whiplashskada

Alla situationer som innebär att huvudet utsätts för en kraft som gör att det kastas från ena sidan till en annan kan leda till att du får en whiplashskada. Den vanligaste orsaken är trafikolyckor, men en pisksnärtskada kan också uppstå i samband med att du till exempel får en tackling i sportsammanhang eller vid en fallolycka. Vid trafikolyckor med påkörning bakifrån är det extra hög risk för att få en whiplashskada.

Egenvård vid whiplashskada

Rekommendationen vid en lindrigare whiplashskada är att du kan leva som vanligt efter en tid, men att du ska iaktta försiktighet. Undvik halsrörelser som innebär att huvudet eller halsen är i “ändläge”. Du ska heller inte belasta nacke eller axlar i onödan, vilket du gör när du till exempel bär en tung axelremsväska.

Övningar som kan vara till hjälp vid whiplash är nackspecifika rörelser utan motstånd och med få repetitioner till en början.

Allt som förbättrar blodcirkulationen kan ha en lindrande effekt vid smärta i nacken. Det påskyndar också läkningen av skadad vävnad. Receptfria läkemedel mot inflammation och smärta kan också ge en positiv effekt men ska inte tas för länge. Både kyla och värme kan också ha en lindrande effekt vid smärta. Det handlar om att hitta något som fungerar för just dig.

Behandling vid whiplashskada

Vid en whiplashskada kan du behöva hjälp så att du får smärtlindring som verkligen gör skillnad, även om det handlar om kronisk värk. För viss hjälper TENS, andra får bra resultat av akupunktur. Du kan också få en krage som hindrar huvudet från att hamna i positioner som innebär en påfrestning för de delar av nacken och halsen där skadan sitter. I vissa fall kan en operation hjälpa vid en whiplashskada, men det är i så fall något som görs först om inget annat hjälper.

Övningar under överinseende från en fysioterapeut kan vara en viktig del av behandlingen om du har fått en whiplashskada och det inte går över av sig själv.

Den mest effektiva förebyggande åtgärden är att vara försiktig i trafiken och att sitta i ett säte med ett nackstöd som är rätt inställt, högt och nära huvudet.

Kan man få ersättning vid whiplashskada?

En whiplashskada berättigar till ersättning från ditt försäkringsbolag om du till exempel inte kan fortsätta att arbeta som vanligt efter den. Det kan ta längre tid att få ersättning eftersom det är en komplicerad diagnos och den medicinska utredningen måste vara färdig innan försäkringsbolaget kan göra sin egen bedömning.

Diagnos vid whiplashskada

Det är svårt att avgöra själv vad du kan göra och inte, utan att riskera att förvärra besvären när du har en whiplashskada. Ta kontakt med vården direkt ifall du har skadat nacken och uppvisar symtom som kan härledas till whiplash. Om du har mycket ont i nacken i samband med en olycka ska du söka hjälp akut.

Vem kan hjälpa dig vid whiplashskada?

Kan whiplashskada behandlas av nätläkare?

För att man ska kunna diagnostisera en whiplashskada krävs det en mer omfattande utredning än vad en nätläkare kan göra. Om du är osäker på om du behöver kontakta vården för en fysisk undersökning kan det dock vara bekvämt att först låta en nätläkare ge sin syn på dina symtom.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:35
Uppdaterad:
14 september 2023 kl 14:35
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!